| | | | | |
 

Amanda Brown er ikke kun god til at demonstrere egne faglige evner. Hun er også eminent god til at finde ind til de menneskelige og tit meget sørgelige historier, der skjuler sig bag hendes patienters tilsyneladende barske ydre og ulovlige handlinger. Men det er gået alt for stærkt med hendes seneste bog.

Fængselslæges ny bog er skæmmet af hastværk, men skaber alligevel respekt

 
 
 
 
 

BØGER: Livsfare, fattigdom, ensomhed og død hører til nogle af de skæbner, som de udenlandske fanger i et britisk fængsel står foran, når de løslades og deporteres tilbage til ofte borgerkrigsramte lande, fortæller succesforfatter og fængselslæge Amanda Brown i sin nye bog. Den er beundringsværdig, men desværre ufokuseret.

Amanda Brown, der har arbejdet 17 år i det britiske fængselsvæsen, har tidligere skrevet to bøger "The Prison Doctor" i 2019 og "The Prison Doctor: Women Inside" i 2020 om sit arbejde med at behandle fanger i nogle af Storbritanniens mest berygtede fængsler. Først i institutioner for unge lovovertrædere, derefter i det berygtede Wormwood Scrubs med Englands farligste fanger og siden i Europas største kvindefængsel i Europa, Bronzefield. Begge bøger strøg til tops på de britiske hitlister, og i hendes tredje bog, den netop udkomne "The Prison Doctor – The Final Sentence", fortæller hun så nu om sit arbejde med udenlandske kriminelle, som det britiske fængselsvæsen samler i fængslet Huntercombe, hvor de afsoner deres straf op til deportering. 

I Huntercombe-fængslet behandler Amanda Brown, som i de tidligere fængsler hun har arbejdet i, alle former for farlige kriminelle - fra narkohandlere til psykopater, mordere og voldtægtsmænd til lommetyve og småpushere. 

Men det særlige ved Huntercombe fængslet er, at alle fangerne er udlændinge fra mere end 80 forskellige lande, og at en del af deres straf er, at de bliver smidt ud af England. Rigtig mange er ifølge Brown ofre for menneskesmuglere, religiøse stridigheder, borgerkrige, politiske konflikter, forfølgelse, diskriminering, krigstraumer og en heraf følgende fattigdom, som har ledt dem ud i kriminalitet. Fælles for dem er, at de typisk sidder inde for narkotikasalg, som mange af dem skammer sig over at have begået, at de har et dårligt fysisk og psykisk helbred og nu er fanget i et ingenmandsland inden den deportation, som kun få af dem ser frem til med andet end angst og desperation. Nogle er tidligere flygtet fra deres hjemland af frygt for deres liv. Andre bliver sendt til lande, som deres forældre har forladt for årtier siden. Nogle få glæder sig dog til at komme tilbage til sol og varme.

Men alle behandles ens af Amanda Brown, med respekt, venlighed og professionel grundighed, uden at hun nødvendigvist kender eller tager hensyn til deres forbrydelses karakter. Hun er uanset hvad fortsat deres læge. Men arbejdet er i begyndelsen hårdt for Amanda Brown, der har det svært med, at hun føler, at der er så lidt, hun kan gøre for sine patienter, hvis mange sygdomme ofte hænger snævert sammen med deres tidligere og nuværende sociale problemer samt den forestående deportering.

Men Amanda Brown er ikke den der stikker op for bollemælk og efter at have overvundet sine bekymringer for, om jobbet overhovedet er noget for hende, kaster hun sig ind i kampen for sine patienter, og i "The Prison Doctor – The Final Sentence" lader hun læserne komme tæt på især tre af sine mandlige patienter for hvem, det på forskellig vis lykkes hendes at gøre en positiv forskel. Og det er især disse tre mænds skæbner, som udgør bogens rygrad, nemlig den unge selvmordstruede, skyldbetyngede og selvskadende flygtning Usama, den midaldrende og kræftdøende Kofi Aboah fra Ghana og den 67-årige Mr. Holder fra Jamaica, som lider af en række kroniske sygdomme.

Alle tre mænd får hun på forskellig vis hjulpet i kraft af sine talenter for at være en interesseret, lydhør og dygtig praktiserende læge, men også ved nogle gange at tage kampen op mod autoriteterne. Skulle nogen være i tvivl om, hvor vigtig en rolle praktiserende læger spiller for et kvalitetsbåret sundhedsvæsen, kan de med fordel læse Amanda Brown, der - hvor sært det end må lyde - fremviser dette fra sin fængselsstol, så det lyser i neon fra hendes klinik, hvor infektionssygdomme, gigt, diabetes, astma, forhøjet blodtryk, cancer, leverbetændelse, tuberkulose, AIDS, HIV, depression, selvskade, angst, post-traumatisk stress og personlighedsforstyrrelser hører til dagens orden.

Men Amanda Brown er ikke kun god til at demonstrere egne faglige evner. Hun er også eminent god til at finde ind til de menneskelige og tit meget sørgelige historier og skrøbeligheder, der skjuler sig bag hendes patienters tilsyneladende barske ydre og ulovlige handlinger.  Her findes ikke kun parathed til kriminalitet, men også angst, sorg, skam, fortrydelse og hos mange også en vilje til at komme på ret køl igen. 

Og på den måde bliver "The Prison Doctor – The Final Sentence" også en lektie i nedbrydning af fordomme overfor fængselsfanger, der således ifølge Brown kan være væsentlig mere komplekse, end vi lige forestiller os - eller end som de for eksempel fremstilles i medierne. Uanset om det som i hendes første to bøger handler om britiske mandlige og kvindelige fanger, der er vokset op med vold, seksuelle overgreb og druk, eller som her gule, sorte eller brune udenlandsktalende kriminelle fra fjerne lande, bibringer hun sine læsere mulighed for indsigter og forståelse, og det er al respekt og beundring værd, da disse mennesker sjældent har nogen stor stemme i sundhedsvæsnerne. 

Men når det er sagt, så er Amanda Browns tredje bog desværre ikke på niveau med hendes to tidligere bøger. Det er som om, at hun ikke har nået at indsamle tilstrækkeligt med stof og personhistorier fra Huntercombe. 

I stedet afbryder Amanda Brown de ellers så spændende beretninger om mennesker og miljøer, som mange af os sjældent kommer tæt på, med nogle i sammenhængen aldeles ligegyldige tilbageblik på sin tid som vagtlæge og praktiserende læge mange år tidligere. De tilbageskuende kapitaler virker mest af alt som stammende fra ubrugte noter fra en gammel fil på computeren og dermed som ren og skær fyld i en bog, der ellers ville have været for kort.

På den måde bliver hun, der ellers også skriver rigtigt godt, flydende og bevægende desværre et eksempel på, at hastværk er lastværk. Hendes redaktør skulle have gjort sig selv, Amanda Brown og den dybt engagerede læges mange læsere en tjeneste og udskudt deadline.

 Amanda Brown: "The Prison Doctor - The Final Sentence" af koster 118 kroner hos Saxo.dk