Læge og forfatter skruer ned for fantasy, men op for fremtiden i ny krimi

 
 
 
 
 

BØGER: Nedfrysning af alvorligt syge mennesker med henblik på at kunne tø dem op til live igen, når den medicinske videnskab er blevet i stand til at helbrede dem, er omdrejningspunkt i effektiv spændingsroman af forfatter og professor i nuklearmedicin, Steffen Groth.

"Himmelstrasse" hedder professor Steffen Groth’s fjerde spændingsroman, hvori han lader en tilsyneladende lille dansk pharma-virksomhed eksperimentere med at nedfryse og genoptø syge mennesker under skumle og ulovlige forhold i Jylland og Kina.

Steffen Groth er tidligere direktør i Det Internationale Atomenergiagentur og i WHO samt konstitueret dekan ved Aalborg Universitet, og som altid, når det er ham, der fører pennen, er der fart over feltet. Romanen er en ikke-dystopisk fremtidsroman om drømmen om at kunne sætte uhelbredeligt syges liv på standby. En drøm, som Steffen Groth siger, at han selv er optaget af.

”Jeg er læge af uddannelse og nedfrysning af levende væsener, især mennesker, med henblik på at kunne tø dem op til live igen, er en ekstremt spændende medicinsk udfordring, fordi man ville kunne give alvorligt syge et håb om et fortsat liv i fremtiden. Samtidig vil det give en ny forståelse for måden at anskue det enkelte menneskets liv på,” siger han og fortsætter:

”Raske mennesker vil kunne tilbydes at leve deres liv af mange perioder på for eksempel 10 år ad gangen afbrudt af nedfrysningsperioder. På den måde vil de kunne komme til at opleve fremtiden af mange omgange,” siger Steffen Groth, der godt kan se sig selv være en del af denne fremtid:

”Hvis teknologien med nedfrysning og efterfølgende sikker optøning til et fortsat liv fandtes, ville jeg klart sig ja tak, hvis tiden og omstændighederne passede. Hvornår kommer man til at kunne tilbyde nedfrysning med sikker optøning til et fortsat liv? Måske allerede næste år. Måske først om 100 år. Men en dag vil det kunne lade sig gøre,” siger Groth, der blandt andet benytter romanen til at føre sine læseres indsigt i kryonik, altså den teknik man anvender til at nedfryse et menneske efter døden, ajour. En af bogens medvirkende, Alex, som har været med til at opfinde en genetisk baseret metode til at nedfryse og genoplive mennesker forklarer for eksempel således:

”Som du ved, er jeg ikke den eneste i verden, som tilbyder nedfrysning. Jeg har flere konkurrenter både i USA og i Rusland. Problemet for deres klienter er dog, at der under traditionel nedfrysning dannes iskrystaller, som jo er ti procent større, end når vandmolekylerne er flydende. Det er mere, end kroppens cellemembraner og cellernes indre skelet kan holde til. Selv det dyrebare DNA og RNA bliver revet itu. Efter nedfrysning er deres klienters celler døde, totalt døde, og kan aldrig bringes til at fungere igen. Og alligevel er der en vej uden om problemet,“ forklarer Alex, der perspektiverer sin opfindelse således:

"Mit projekt er at kunne tilbyde alle en tur til fremtiden. Ikke kun til de allerrigeste. Vores egentlige målgruppe er nemlig ikke kun døende milliardærer. Den er i princippet hele menneskeheden. Hvad ville I sige til at kunne leve jeres liv af mange omgange af måske fem til ti år afbrudt af perioder på 100 eller måske 1000 år som nedfrosset? Tænk, hvis Ramses den Anden, Julius Cæsar eller Gorm den Gamle kunne tøs op og opleve verden i dag. Med min og Niels’ metode kan man fryses ned og tøs op igen.”

Himmelstrasse er således ikke den typiske fremtidsromans kritik af nutiden og en tænkt fremtid, men er tættere på en beskrivelse af drømmen om, hvad videnskaben kan opnå i fremtiden. En mulig fremtid, som kriminalkommisær Rasmus Hansen endnu ikke har skænket en tanke, da det begynder at gå op for ham, at mindst 35 hjemløse gadesovere er forsvundet på mystisk vis. Samtidigt med, at en velhavende, men nøgen mand, vågner forvirret op i et kapel i sin have i et af de bedre kvarterer i Aarhus, Riisskov, og én af hans tidligere, men nu fyrede og drukfældige, kollega pludseligt forsvinder sporløst. 

At Steffen Groth fortællemæssigt har løsnet sine bånd til den fantasygenre, som især hans to sidste bøger, Clearmind og Fabergés Æg, bevægede sig indenfor, har ikke gjort Himmelstrasse mindre spændende end forfatterens tidligere bøger. Tværtimod øger fremtidsromanens større vægtning af realisme sammenlignet med fantasy faktisk spændingen.  

Det er dog ikke det samme, som at der måske vil være nogle af Steffen Groths mest trofaste læsere, som vil savne den umådelige mængde af vilde twist og turns, som ellers har været et gennemgående træk i hans seneste romaner, som er gået over stok og sten i en hæsblæsende fart drevet af mere end almindeligt onde skurke overfor ædelmodige, ensomme og hemmelighedsfulde superhelte, der altid har vist sig at kunne en del mere end deres fadervor. For sådan er Himmelstrasse ikke!

Himmelstrasse er derimod fortalt temmeligt lige ud af landevejen, de onde er godt nok fortsat mere eller mindre småpsykopatiske. Men de gode er i højere grad kommet indenfor de psykologiske profilers normalområder og klarer nu ærterne i kraft af teamwork og i samarbejde med samfundets institutioner. En interessant udvikling hos en forfatter, som ellers altid har synes netop at stortrives ved at give fakta og realisme fuck-fingeren og således i stedet holde sine læsere fangne i en skruestik af fantasterier, bizzare intriger og snirklede, urealistiske plots.

Steffen Groth har denne gang renset ud i sine fabuleringer, der er mindre blod og færre bestialske drab, men spændingskurverne er alligevel fuldt ud intakte, så det vil være synd at røbe mere om Himmelstrasse og dens tre hovedpersoner, som tilsammen udgør en vellykket page-turner for de læsere, som gerne vil en dag væk fra hverdagens trummerum.

Steffen Groth: Himmelstrasse, Byens forlag, 269 kroner på Saxo.dk

  • Oprettet den .