Enestående god vejviser til en bedre afføring

 
 
 
 
 

BØGER: Hver femte dansker døjer med forstoppelse, som tærer på livskvaliteten, fremgår det af enestående god håndbog fra FADL’s forlag, som grundigt guider sine læsere frem til løsninger.

Forskerne retter i stigende grad opmærksomheden mod alt det, der sker inde i vores tarme, og der udgives stadig flere populærvidenskabelige kogebøger med fokus på den gode fordøjelse, og alligevel er afføringsproblemer tabu – uanset hvor invaliderende de måtte være.

Ja, faktisk er det ligefrem blevet hipt både omkring middagsbordene og i medierne at tale højt om tarme og deres charme, tarmbakterier, probiotiske præparater, antiinflammatorisk kost, GAPS og fermentering. Men det, som det hele handler om, nemlig afføringen, er som regel forbundet med en høj grad af tystys, som ingen har lyst at beskæftige sig med. At forske i afføring er lavstatus, så selv hos lægen og på hospitalet bliver problemer med afføringen ikke sjældent overset eller helt gemt af vejen. Og det på trods af, at eksempelvis forstoppelse kan give daglige symptomer som blandt andet mavesmerter, ubehag, tyngdefornemmelse, trykken i lænden, kvalme, sure opstød, appetitløshed, bøvsen, træthed og initiativløshed.

Så selv om alle har afføring, og mange har afføringsproblemer, så er begge dele et overvældende tabu. Men nu er luften mildnet for de klippede får, og der er hjælp forude fra specialsygeplejerske Gerd Johnsen og speciallæge og forsker i mave-tarm-lidelser Lotte Fynne fra Regionshospitalet Silkeborg, der sammen har skrevet bogen "Fra Ende til Anden – håndbog i afføringsproblemer", som dels forsøger at gøre op med vores tabubelagte sekreter, og som dels ikke mindst sætter fokus på række almindelige afføringsproblemer, og hvad man kan gøre ved dem eller få professionel hjælp til. I stedet for blot at acceptere og lide under et livsvilkår, der ikke behøver at være på denne måde.

”Hvis det handler om liv og død, er forstoppelse ikke en farlig lidelse. Men den er drønhamrende farlig for livskvaliteten. For nogle kan forstoppelse medføre, at de isolerer sig fra andre eller fravælger at få uddannelse og børn," fortæller forfatterne, som fastslår, at mange har forstoppelse uden at vide det, da det hverken er hyppigheden eller konsistensen af afføringen, der definerer forstoppelse, som kan være både akut og kronisk:

"Man kan godt have forstoppelse, selvom man har tynd afføring flere gange dagligt. Og omvendt er det ikke forstoppelse, hvis man kun har afføring hver tredje dag – så længe man ikke skal presse, og man føler sig tømt og godt tilpas bagefter," mener Johnsen og Fynne, der beskriver, hvordan forstoppelse kan drive deres patienter ud i ensomhed og isolation på grund af ofte langvarige, larmende og ildelugtende toiletbesøg, risiko for prutten, smertefulde og oppustede maver, som kan gøre det svært at være iført andet end ’telttøj’ og accelerering af smerter ved indtagelse af mad og drikke.

Men når så mange ifølge Gerd Johnsen og Lotte Fynne tror, at der ikke er noget at gøre ved problemerne, så tror de forkert, for det er der, skriver de:

”Første skridt er at erkende, at der er et problem. Det kan være svært nok i sig selv. Dernæst skal problemet undersøges og beskrives mere præcist: Er der f.eks. tale om forstoppelse, diarre, ufrivillig afføring, luft i maven eller irriteret tyktarm. Er det et problem at komme med afføringen? Kommer afføringen for hurtigt? Gør det ondt? Ved at stille og svare på disse simple spørgsmål er du allerede langt på vejen til bedring,” opfordrer de to, hvis hele grundindstilling er, at afføringsproblemer ikke er et menneskeligt grundvilkår, men tabuiserede problemer som bør, kan og skal behandles – og jo før jo bedre,” forklarer de to. De hjælper herefter læseren til at indkredse netop egne symptomer ved hjælp af en række værktøjer, som herefter følges op med tiltag, som læseren selv kan gå i gang med, såfremt at problemerne ikke kræver hjælp fra en sygeplejerske eller læge.

"Fra Ende til Anden" er skrevet til både fagfolk og patienter, hvilket er lykkedes rigtigt godt for Gerd Johnsen og Lotte Fynne, som formår at gøre det svære nemt forståeligt for de mange uden at miste faglig flyvehøjde. På samme måde, som de tager den skjulte, forsømte, og glemte fordøjelse alvorligt, tager de to forfattere nemlig også deres to forskellige målgrupper alvorligt. Så alvorligt, at de også har taget på sig at punktere en række vigtige myter i forbindelse med behandling af fordøjelsesproblemer. Blandt de vigtige og indimellem også kontroversielle myteaflivninger er blandt andre, at det ikke er korrekt, at flere fibre er løsningen overfor kronisk forstoppelse:

”Videnskabeligt er der ikke belæg for, at du kan behandle kronisk forstoppelse med yderligere fiberindtagelse. Faktisk viser flere småundersøgelser, at hvis du har en sløv tarmbevægelse, så kan et øget fiberindtag forværre kronisk forstoppelse,” lyder advarslerne fra forfatterne, som også gør op med, hvad de kalder for myten om, at afføringsmidler er vanedannende:

”Nej!, tarmen bliver ikke slap af afføringsmiddel. Der er ingen beviser, for at tarmen bliver slap af selv et livslangt forbrug af afføringsmidler. Der er heller ikke beviser for, at virkningen aftager med tiden, og at du derfor skal tage mere og mere. Hvis du oplever, at du skal bruge mere afføringsmiddel over årene, er det fordi det, der har gjort dig forstoppet til at starte med (ofte blot det at du er blevet ældre) er blevet værre og ikke fordi, at du er blevet tilvænnet afføringsmidlet,” forklarer Gerd Johnsen og Lotte Fynne. De anbefaler dog afprøvning af en række nøje beskrevne livsstilsændringer, inden at man eventuelt tyer til de afførende præparater, som nogle skal indstille sig på eventuelt at have behov for resten af deres liv på linje med vitaminpillen.

"Fra Ende til Anden" gør det nemt at blive klogere på sig selv, uanset om man har forstoppelse, diarre, ufrivillig afføring, luft i maven eller irritabel tyktarm. Dens råd er operationelle, og forfatterne forsømmer ikke fortløbende at gøre opmærksom på, hvornår man bør opsøge professionel hjælp - uanset om det er for at opnå øget lindring eller eventuel udredning for anden og mere alvorlig sygdom.

Så har man afføringsforstyrrelser, eller vil man blot vide mere ihukommende, at når enden er god, er alting godt, så er bogen en letforståelig og kompetent vejviser i junglen af mere eller mindre gode eller komplicerede råd til, hvordan man kan komme på toilettet uden de store besværligheder. 

Gerd Johnsen og Lotte Fynne: "Fra Ende til Anden", er udgivet af FADL's forlag og koster 329,95 kroner.

 

  • Oprettet den .