Skip to main content

Universitetshospital Køge

Stole af sten skal skabe ro og bevægelse på Universitetshospital Køge

SKULPTUR: Når det nye universitetshospital i Køge i 2026 slår dørene helt op, vil patienter, pårørende og Køges borgere blive budt velkommen af otte skulpturer i granit og marmor, der inviterer til både hvile, refleksion, leg, genoptræning og samtale.

Det er efterhånden anerkendt, at kunst og udendørs ophold har betydning for menneskers trivsel, og kunsten, frisk luft og sollys er derfor i stigende grad kommet i centrum på flere moderne sundhedsbyggerier verden over. 

Det gælder også på Universitet hospital Køge, der efter lidt forsinkelse forventes at være helt færdig i efteråret 2026, hvor man ønsker at kunne tage imod med smukke og livgivende omgivelser, som kan være med til at fremme sundhed. En ambition som en bevilling fra Ny Carlsbergfondet til at udsmykke udearealerne omkring det nye hospital har åbnet op for. 

Det er den danske kunstner Lea Guldditte Hestelund, der er blevet udpeget til at stå for de kunstneriske input, der skal gøre hospitalets omgivelser indbydende for såvel syge som raske borgere i Køge, der alle vil kunne bruge udearealerne til oplevelser og ophold.

Lea Guldditte Hestelunds kunstprojekt, der består af otte skulpturelle stole udført i granit og marmor, er valgt på baggrund af et skitseprojekt, som hun udarbejdede i efteråret 2021 på opfordring af Ny Carlsbergfondet.

De otte skulpturer, der vil blive opført i forskellige farver, skal placeres på tre områder, hvor de kommer til at stå i grupper af to, tre og tre. Og om projektet fortæller Lea Guldditte Hestelund, der i hele sin karriere har arbejdet med marmor og kropslige udtryk der har ageret både motiv i hendes skulpturelle arbejde og medie i hendes performancebaserede værker:

”Det har været vigtigt for mig at skabe værker, som indgår og bidrager til hospitalets funktion og fortællinger, samtidig med at hver skulpturgruppe også har sin egen agenda,” forklarer Lea Guldditte Hestelund, der er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2015 og Kunstakademie Düsseldorf og som gennem årene har haft en række soloudstillinger i både ind og udland. Blandt andet på Kunsthal Charlottenborg, Copenhagen Contemporary, ARKEN Museum for Moderne Kunst og ARoS samt i Kina, Korea, Indien og Norge.  

Projektdirektør Helle Gaub fra Universitetshospital Køge siger om det udvalgte kunstværk:

”Vi er superglade for det projekt, som Lea Guldditte Hestelund har præsenteret for os, der både er æstetisk smukt og inddragende. Vi håber, det kan give oplevelse, ro og glæde for både hospitalet og det omgivende samfund.”

I det cirkelformede stiforløb, der omkranser hospitalet, er det desuden hospitalets vision, at man løbende vil tilføje nye kunstværker, som forholder sig til mødet mellem natur og menneske og samtidig tilbyder patienter og pårørende en varm omfavnelse, noget at tale om og måske også fysisk aktivitet:

”Herudover skal kunsten understøtte hospitalets fokus på den aktive patient. Kunsten må gerne få patienterne "på benene" ved at appellere til nysgerrighed og refleksion eller måske ligefrem ved at invitere til fysisk brug eller anden form for interaktion. Lea Guldditte Hestelunds kunstprojekt lever fuldt ud op til denne vision, lyder det fra Universitetshospital Køge.

Skulpturerne bliver udarbejdet på FBN Stenhuggeri og opsættes, når anlægget omkring hospitalet er etableret. Det sker først, efter selve byggeriet af sengebygningen efter planen bliver afsluttet i starten af september 2026 efter at være blevet udskudt med 10 måneder fra den planlagte afslutning oktober 2025.

De første patienter flyttede dog ind i en enkelt færdiggjort sengebygning den 19. marts 2023, mens man nu afventer færdiggørelsen af hospitalets tre øvrige udskudte sengebygninger.