Skip to main content

Tal R´s kunstprojektt er malet med lyserød i otte nuancer. Foto: Jesper Voldsgaard/Region Midtjylland

Lyserødt psykiatri-univers vækker stærke følelser og er en god samtalestarter

Vægge, gulve og møbler er lyserøde i velkomstområdet i psykiatrien på Aarhus Universitetshospital. Kunstneren Tal R står bag indretningen, som i begyndelsen vakte problemer for PTSD-ramte, som blev trigget af farven.

Behandlingen af psykiatriske patienter i Aarhus foregår i lyserøde rammer. Sådan har det været siden indvielsen i 2018, hvor Risskov Psykiatriske Hospital blev overflyttet til nye rammer i Skejby.

”Ved velkomsten blev vi medarbejdere i psykiatrien omtalt som ´de nye lyserøde venner´. Det udtryk har vi taget til os med en vis stolthed,” siger Inge Voldsgaard, der er chefsygeplejerske og cand.cur i psykiatrien, Aarhus Universitetshospital Skejby. Hun tilføjer:

”Det lyserøde farvetema giver os identitet så vi skiller os ud fra det store universitetshospital, vi er en del af.”

Arven fra Ovartaci

Psykiatrien i Aarhus har en lang historie med at lade kunsten spille en central rolle. Louis Marcussen, senere kendt som Ovartaci, var indlagt på Risskov meget af sit liv, hvor han udfoldede sig som kunstner. Siden blev Ovartaci-museet etableret ved psykiatrien i Risskov; et bånd der til manges fortrydelse blev brudt ved flytningen. 

Ved etableringen af det nye psykiatriske hospital faldt valget på kunstneren Tal R til at indrette foyeren, der består af to åbne opholdsrum. Der er blandt andet indrettet med udstillingsmontrer, der har funktion af rumdelere, og med bolchestribede sofaer. 

”Hans værk anerkendte psykiatrien og de mennesker, der gennemgår behandling i systemet. Værker af tidligere patienter fra Ovartaci-museet bliver udstillet som et centralt element i foyeren,” fortæller Inge Voldsgaard. 

Livmoderlyserød

Titlen på Tal R´s kunstprojekt var Jeg har været indlagt på den lyserøde, og velkomstområdet er malet med lyserød i otte nuancer. 

Den lyserøde farve vakte en del diskussion, da den først blev fremlagt, fortæller Inge Voldsgaard.

”Folk var lidt lorne ved farven, og Tal R fjernede som konsekvens nogle af de mest kradse nuancer af lyserød. Men han insisterede på det lyserøde, fordi det rimer på livmoder; noget der omslutter, er godt og giver tryghed,” siger hun.

Trigger PTSD

Lyserød kan dog også vække andre associationer. I 2019 kom det frem, at den nye psykiatris indretning med små samtalerum, en meget åben foyer med blandede patientgrupper samt farvevalget, kunne trigge veteraners PTSD. Især den lyserøde farve måtte stå for skud for at kunne minde om kød og blødninger på lazarettet.

”Det er heldigvis ikke en problematik, der fylder længere. Problemet er løst ved, at veteraner, er besøger afdelingen for depression og angst, har mulighed for at benytte en anden, mere neutral indgang,” siger Inge Voldsgaard.

Samtalestarter

Når Inge Voldsgaard introducerer nye ansatte til afdelingen, spørger hun altid, hvad de synes om kunstudsmykningen.

”Reaktionerne er meget blandede, men det gennemgående er, at stedet er genkendeligt. Der er noget særligt ved det,” siger Inge Voldsgaard. Hun understreger, at der også er neutrale venteværelser og rum på afdelingen. Indretningen fungerer dog som en utrolig god samtalestarter:

”Man kan gå ind i omgivelserne, kigge op og spørge: Er det lidt overvældende? Hvad tænker du? Hvad synes du om farven? Er det godt lavet? Det letter i en svær situation.”

Rullende daghøjskole

Den psykiatriske afdeling har ikke længere et decideret kunstværksted som på Risskov. Kunstnerisk udfoldelse spiller dog stadig en rolle, og hospitalet har for nylig indgået et samarbejde med daghøjskolen i Aarhus, som med en rullende daghøjskole kommer ud på afdelingen. Her kan patienterne deltage i smykkeværksted, maleri og tryk, men også aktiviteter som bevægelse og sang. 

”Tanken er, at de kan fortsætte med aktiviteterne, når de bliver udskrevet, så det bliver lettere at komme tilbage til hverdagen,” siger Inge Voldsgaard.

 

Når Inge Voldsgaard introducerer nye ansatte til afdelingen, spørger hun altid, hvad de synes om kunstudsmykningen.

 

  • Hvor: Foyer i psykiatrien, Aarhus Universitetshospital Skejby.
  • Hvad: Foyer designet og udsmykket af Tal R, og med løbende udstilling af malerier fra Overtachi-museet malet af tidligere indlagte psykiatriske patienter.
  • Ud over Tal R har også kunstnerne Randi & Katrine samt Eva Koch arbejdet med kunstudsmykning og uderum i psykiatrien i Aarhus.

Kunst på hospitalerne – vis os dit hospital

Har I en særlig kunstudsmykning på jeres hospital, der skaber opmærksomhed på godt eller ondt, og som I synes fortjener omtale?
Send en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.