| | | | | |
 


Steno-center i Herlev nomineret til international arkitekturpris

ARKITEKTUR: Det netop åbnede diabeteshospital i Herlev, Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), er indstillet blandt 171 projekter fra 42 lande til at deltage i konkurrencen om at modtage en MIPIM pris, som er en af byggebranchens største anerkendelser.

Patienter med diabetes i Region Hovedstaden fik for tre måneder siden, den 10. november 2021, et helt nyt hospital, da Steno Diabetes Center Copenhagen blev indviet i Herlev. Hospitalet er nu nomineret som én af tre finalister i kategorien ”Best Healthcare Development”. De to øvrige finalister er Sakura City Hospital i Istanbul i Tyrkiet og Pavilion, University of Pennsylvania, i USA.

Arkitekterne bag hospitalet, der har som vision ikke at ligne et hospital, er Vilhelm Lauritzen Arkitekter, og det af Vilhelm Lauritzen ejede arkitektfirma, STED By og Landskab samt endelig arkitektfirmaet Mikkelsen Arkitekter.

Allan Flyvbjerg, direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen, udtaler i forbindelse med nomineringen:

”Nomineringen alene viser, at vi i den grad har opnået det med det nye SDCC i Herlev, som har været kongstanken fra starten: At vi får et diabeteshospital i verdensklasse, som svarer til vores ambition om at levere diabetesbehandling i verdensklasse. Vi er pavestolte over top-3-nomineringen, og skulle det vise sig, at vi ikke ender på podiets førsteplads, er vi stadig utrolig stolte.”

Med det nyåbnede hospital samles diabetesbehandlingen på ét sted i Region Hovedstaden for blandt andet alle børn og unge med type 1-diabetes i regionen ligesom mange borgere med type 1-diabetes og borgere, der har kompliceret type 2-diabetes, kommer til at gå til konsultation på SDCC.

Omkring 11.000 børn, unge og voksne skal have diabetesbehandling på SDCC, hvor brugerinvolvering har været en rød tråd gennem hele byggeriets tilblivelse ifølge regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj S):

Fotos: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

”Netop det ligeværdige samarbejde mellem dem, der har diabetes, og behandlerne, er en hjørnesten. Hospitalet og sundhedsvæsenet skal i det hele taget indrette sig efter borgernes behov og ikke omvendt. Derfor skal SDCC, kommunerne og de praktiserende læger være bedre til at koordinere og yde en samlet indsats. Det får vi meget bedre rammer for nu,” forklarede han i forbindelse med åbningen.

Det er en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 2,95 milliarder kroner, der har muliggjort opførelsen af det nye hospitalscenter gennem et offentligt-privat samarbejde mellem regionen og Novo Nordisk Fonden, der således sammen har bygget Skandinaviens største diabeteshospital, der skal fungere både som forsknings-, uddannelses-, viden- og behandlingshospital for diabetes.

Formanden for den politiske følgegruppe bag byggeriet, Randi Mondorf (V), siger i forbindelse med nomineringen:

”Tilblivelsen og byggeriet af SDCC er visionært, fordi vi her for alvor sætter brugerne af hospitalet forrest og har indrettet hospitalet efter brugernes behov og ikke omvendt. Det kommer mange borgere med diabetes i Region Hovedstaden til gavn og er en kæmpe cadeau til alle involverede”.

Det nye center er omgivet af grønt med tagterrasse og fire gårdhaver. De lange hvide gange er væk og erstattet af trægulve, hyggekroge samt et stort videnstorv, der skal være med til at skabe et ligeværdigt samarbejde mellem patienter og behandlere ifølge Region Hovedstaden, der i en pressemeddelse skriver:

”De nye rammer redefinerer måden, vi opfatter sundhedsarkitektur, hvor bygning og landskab er en symbiose, der inviterer til sundhed i trygge og sanselige rammer skriver regionen og tilføjer:

”Hospitalets fokus er at skabe en klar gennemsigtighed for husets brugere og pårørende, så de vil få en anderledes, grønnere og mere nærværende oplevelse i forbindelse med deres diabetesbehandling.”

Og fra de nominerede arkitekter lyder det blandt andet om deres værk:

”Der har været et særligt fokus på at sikre kvalitet i oplevelsen af ankomst, vente- og fællesområder ud fra en målsætning omat konvertere ventetid til aktiv tid. Derfor er huset designet til at understøtte et naturligt flow omkring temaerne kost, motion og ny viden – i en varm og nordisk atmosfære med gulve og lamellofter udført i træ. Bygningen og landskabet på Steno Diabetes Center Copenhagen er tæt vævet sammen og skaber en symbiose mellem inde og ude. Symbiosen bidrager til at gøre landskabet allestedsnærværende og understøtter den grundlæggende vision om en arkitektur, der sætter menneskets velvære og sundhed i centrum. SDCC er organiseret omkring fire grønne gårdhaver og en offentlig taghave, der er beliggende i bygningen og allestedsnærværende. Naturrummene tilfører bygningens indre et naturligt lysindfald, giver udsyn til himlen og til 1. sal.