
Tak til TV2 for afsløring af hvordan tobaksindustrien pusher nikotin til børn og unge
TV: Andelen af børn og unge, der bruger røgfri nikotinprodukter, er eksploderet de seneste år i takt med, at tobaksindustrien i stigende grad betaler gratis eksklusive parties, events og unge influencere for at reklamere for andre unge. Alligevel fralægger tobaksindustrien sig ethvert ansvar i afslørende TV2-program.
I Danmark bruger omkring hver tredje af alle børn og unge mellem 15 og 29 år en form for nikotinprodukt enten hver dag eller lejlighedsvist, og omtrent halvdelen af dem bruger de e-cigaretter, nikotinposer, snus og tyggetobak, som tobaksindustrien så flittigt sørger for, at de kommer i nærkontakt med. Tallene viser samtidig, at den største stigning er sket i den helt unge aldersgruppe 15-17 år, hvor det særligt er de nye produkter, der er populære. Over halvdelen af de unge nikotinbrugere begynder først på for eksempel e-cigaretter eller nikotinposer, selvom de aldrig har røget før.
Det fremgår af TV2’s nye afslørende udsendelse ´Røgsløret fra Tobaksindustrien´ om industriens metoder til at få nye, unge brugere til at bruge deres røgfrie nikotinprodukter, der indeholder nikotin af varierende grad og har forskellige smage fra for eksempel frugt, slik og mentol.
Alle røgfrie nikotinprodukter er forbudt at sælge til mindreårige, men ikke desto mindre viser dokumentaren blandt andet ved hjælp af skjult kamera og interviews med unge, at firmaerne bruger markedsføringstaktikker, der sender deres produkter direkte i lungerne og blodbanerne på de unge ikke-rygere.
Blandt metoderne, som afdækkes i programmet, er, at British American Tobacco tilbyder at betale for særlige arrangementer på caféer og inviterer hundredvis af unge, der arbejder på barer og i Seven Eleven kiosker i Danmark, til en gratis og lukket event på natklubben Hive, hvor British American Tobacco byder på gratis alkohol ad libitum og DJ’s. Alt imens firmaets sælgere markedsfører og sælger deres helt nye produkt ´GLO´, som er opvarmet tobak, med to tredjedele rabat. Indenfor på Hive blev GLO´s logo vist på TV-skærmene, væggene var blevet tapetseret med GLO, der også var trykt på sælgernes T-shirts.
Eller vi ser nikotinprodukterne, der flyder gratis på bordene, som ved for eksempel en festmiddag for influencere og andre toneangivende unge på Toldboden i København.
Det er et godt og solidt journalistisk arbejde, der ligger bag ´Røgsløret fra Tobaksindustrien´, og at British American Tobaccos markedsførings fremstød ikke blot er et enkelt uheldigt fejltrin, fremgår med al ønskelig tydelighed, for TV 2 Dokumentar har gennem det seneste halvandet år rent faktisk været til stede og dokumenteret en række forskellige arrangementer på diverse caféer, natklubber og restauranter i især København, hvor repræsentanter for British American Tobacco har promoveret deres produkter.
Blandt andre af dokumentarens dybt provokerende, skjulte optagelser er et scoop af et interview med en sælger fra britisk American Tobacco, der frejdigt fortæller:
”Før i tiden gav vi bare et stort bidrag (markedsføringsbidrag, red). Nu går vi mere ind og ser, hvordan vi kan aktivere de nye produkter. Vi vil gerne have det ud, så folk også ser det,” siger han og fortæller, at det er særlig effektivt, når folk har drukket alkohol.
Blandt de andre metoder til aktivering af produkter er ifølge programmet at betale unge, kendte influencere for at promovere produkterne overfor deres unge brugere på de sociale medier, og vi møder influencere, som har sagt ja og nej til opgaven, og vi ser industriens økonomiske tilbud og afregninger.
Det er altid en god ide som i dette program at være grundig i sin research og dokumentation. Men i denne sag kan man sige, at det er særligt vigtigt, for tobaksindustrien er kendt for ikke blot ikke at rutte med sandheden, men også at lyve, når den gennem årene for eksempel har påstået, at nikotin ikke gør afhængig. Her har British American Tobacco valgt slet ikke at give interviews, men blot fremsende skriftlige beskeder:
”BAT Danmark deler ikke gratis produkter ud. Hvis uddeling er sket, er dette uden BAT Danmarks medvirken, viden og accept,” lyder det fra British American Tobacco.
Lidt mere åbenmundet er Philip Morris' danske kommunikationschef Christopher Arzrouni, der dog pure afviser, at man markedsfører de nye produkter overfor børn og unge, selv om programmet dokumenterer, at man for eksempel har udført salgsfremstød i en kiosk lige uden for en folkeskole, hvor børnene gik ned i frikvartererne, og hvor børnene nu kunne smage og købe.
”Det er imod vores mission," lyder det fra Christopher Arzrouni, der gør en ualmindelig uheldig figur i sine krampagtige anstrengelser for at tale udenom i nogle slesk indsmigrende, men dog mislykkede forsøg på at bilde os ind, at virksomheden ikke kunne drømme om at markedsføre sig overfor unge, og at dens gøren og laden i den forbindelse er uantastelig.
Det er vanskeligt at forestille sig, at Christopher Arzrounis forsikringer om, at man slet ikke går efter de unge, kan overbevise nogen om hans og hans virksomheds uskyld.
Og professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet, Charlotta Pisinger, køber da heller ikke Chrisopher Arzrounis forklaringer:
”Udadtil vil de naturligvis sælge det som, at det her er noget, der er forbeholdt de stakkels gamle rygere, som ikke kan holde op med at ryge. Men det kan de ikke leve af. De er selvfølgelig nødt til at have fat i nogle unge mennesker, som de tiltrækker med de her produkter,” siger hun, der vurderer, at industriens reklamefremstød for de unge er i strid med dansk tobakslovgivning, som forbyder kommercielle arrangementer, der fremmer salget af tobaks- og nikotinprodukter.
Også ph.d. og professor i markedsføringsret ved CBS, Jan Trzaskowski, vurderer, at der ved British American Tobaccos arrangementer er tale om reklame:
”Der er jo et klart forbud mod udlevering af tobaksprodukter, e-cigaretter og lignende. Det fremgår tydeligt af loven. Og det her ligner helt tydeligt en udlevering af de produkter. Det er ikke skjult. Man er ikke i tvivl om, hvem der har inviteret”, siger han og fastslår:
”Udgangspunktet er, at al markedsføring er ulovlig. Det er ikke et snævert markedsføringsbegreb. Det er udvidet til også at omfatte kommercielle aktiviteter, som har den direkte eller indirekte virkning at fremme salget af de her produkter.”
Charlotta Pisinger, som er både vred, bekymret og forundret over metoderne, siger:
”Jeg er målløs over, at de tør, at de på den her måde bestikker unge mennesker. Det er helt uacceptabelt,” siger hun, der opfordrer til strammere lovgivning.
Og ja tak, strammere lovgivning - for slet ikke at tale om mange flere retssager, domme og bøder - er lige hvad, man sidder og råber efter under disse vellykkede, fremragende og oprørende afsløringer af, hvordan tobaksindustrien endnu en gang i det dulgte forsøger at få gaflen i skolebørn og unge.
´Røgsløret fra Tobaksindustrien´ er et vigtigt eksempel på, at det nogle gange omdiskuterede skjulte kamera i den grad kan have sin berettigelse, for det er ikke kun TV-2, der har arbejdet undercover her. Det samme gør den tobaksindustri, hvis markedsførings manøvrer det ville have været umuligt at dokumentere på samme solide vis uden skjulte kameraer og mobiler.
Så tak til TV2 for at gøre opmærksom på, hvad der i virkeligheden foregår bag industriens højtstemte løfter om, at de røgfri nikotinprodukter ene og alene er til voksne rygere, som ikke kan holde op - og ikke til de børn og unge, hvis hjerner tåler nikotin rigtigt dårligt.