Skip to main content

Jonathan Christensen.

Dreng med Tourettes er på redningsmission i ny TV-serie

 
 
 
 
 

TV: Kan man leve et nogenlunde normalt liv, hvis man konstant kommer til at sige fornærmende og upassende ting? Det har TV2 Nord og Jonathan Christensen der har Tourettes Syndrom, undersøgt i charmerende og oplysende TV-serie.

Tilværelsen for en 20-årig dreng, der lider af Tourettes Syndrom i svær grad, og derfor konstant kommer med ufrivillige udbrud som ’jeg har en bombe’, ’jeg har kneppet en and’ og ’du ligner en luder’ er fuld af benspænd, for folk kigger, smider røret på, når han ringer, og han kan hverken gå i biografen eller i skole, fordi han forstyrrer.

Men ikke desto mindre har Jonathan Christensen sat sig for at bevise, at alt i livet kan lade sig gøre, selv om man er anderledes, hvis blot man kaster sig ud i det. Det demonstrerer og fortæller han om i den nye bevægende og fordomsnedbrydende TV-serie ´Pipfugl og Gulerødder - Mit liv med Tourettes´, som er blevet til efter, at TV-Nord har fulgt Jonathan Christensen gennem det seneste år.

Jonathans Tourettes Syndrom påvirker ham både fysisk og psykisk. Han har ingen kontrol over de mærkelige ting, der kommer ud af hans mund, og heller ikke over, hvor og hvornår det sker. En gang blev han tilbageholdt i en lufthavn, fordi han gentagne gange helt ufrivilligt råbte terrorist. Og selvom han er under lægelig behandling med afslappende og beroligende medicin, har han konstante tics og kaster for eksempel hele tiden hovedet til den ene side, hvilket giver kroniske smerter:

”Det gør mega ondt i nakken, men det må jeg lære at leve med. Så må jeg tage nogle Panodiler, siger han og fortsætter:

”Lige nu prøver jeg at bevise, at alting er muligt.”

Jonathan Christensen har haft tics i form af ufrivillig blinken og ryk i nakken siden, han var barn. Men under Coronanedlukningen tog hans Tourette til i styrke, og han kunne ikke mere styre sine sætninger, som blev fyldt op med ord helt udenfor hans kontrol i en grad, så der i stort set hver eneste helsætning nu sniger sig helt umotiverede ord ind som for eksempel ’jeg vil gerne hjem’, ’gulerødder’ og ’du ligner en ananas’:

”Det er vildt anstrengende og pinligt,” forklarer Jonathan Christensen, der også lider af stærk ordblindhed og social angst.

At diagnoser og handicaps ikke behøver og heller ikke bør holde én tilbage fra fuld deltagelse i et normalt liv, demonstrerer Jonathan Christensen blandt at ved at tage forskellige jobs, hvor han er i tæt kontakt med andre mennesker.  

”Nogle gange får jeg angst for mennesker. Men jeg vil hellere være sammen med en hel masse mennesker og have det hyggeligt end at være alene,” fortæller han.

Vi følger ham herefter blandt andet som kassemedarbejder på prøve i tre dage i Fakta, hvor kunderne både undrer og morer sig over hans mange mærkværdige udbrud og som en knap så succesfuld gadesælger af mobilabonnementer i et forhastet menneskemylder.

Men udover disse mere iscenesatte, men alligevel forbavsende vellykkede scenarier, ser vi ham også in action i sine to virkelige job i form af et par dage om ugen som kasse- og servicemedarbejder i Elgiganten og så ellers på farten som standupper på diverse scener i Nordjylland og i København.

Mange af disse scener er filmet med skjult kamera for på den måde at kunne viderebringe kundernes helt umiddelbare reaktioner på Jonathan Christensens mange mere eller mindre besynderlige udbrud:

”Der var ikke nogen, der blev sure på mig, men nogle af dem blev overraskede. Min mission lykkedes. Jeg har ikke skræmt en eneste kunde væk, og nogen har ovenikøbet fået sig et godt grin,” erklærer han og fortsætter:

”Mange med Tourettes gemmer sig, fordi de er flove. Jeg forsøger at vende det til noget positivt,” siger Jonathan Christensen, for hvem det mest positive i livet lige nu synes at være at trodse sin angst, tics og udbrud ved især at optræde overfor mange mennesker og således aktivt bruge sin Tourettes til jokes.

Jokes som rent faktisk også ofte er sjove eftersom, han er imponerende dygtig til at turnere sine sproglige udfald og sætte dem i overraskende sammenhænge, som de i serien tilstedeværende publikum tydeligvis morer sig over.

Men Jonathan Christensens ambitioner stopper ikke her. Han træner lige nu på at slippe af med sine tics og udråb med henblik på at blive en klassisk stand up-komiker uden, at Tourettes Syndrom udgør en del af repertoiret.

´Pipfugl og Gulerødder - Mit liv med Tourettes´ er fremragende lokaljournalistik fortalt af en lokal og modig dreng, som i den grad vover pelsen i sine tapre forsøg på at få et godt liv - og på at hjælpe andre med forskellige former for handicaps og diagnoser til det samme.

De enkelte episoder udgør kun hver især knap 25 minutter og er værd at se. Ikke kun fordi Jonathan Christensen er et fascinerende og charmerende bekendtskab. Men også for at få et mere generelt indblik i en usædvanligt invaliderende sygdom, som mange af os aldrig møder, da mennesker med Tourettes Syndrom ofte skjuler sig alene derhjemme i afmagt og flovhed over sygdommen, der medfører, at de bliver set skævt til, drillede eller ligefrem smidt ud af sociale sammenhænge.

´Pipfugl og Gulerødder - Mit liv med Tourettes´ kan ses på TV2Play