| | | | | |
 


Ritt Bjerregaard inviterer seere med i sit kræftforløb

TV: Peter Qvortrup Geisling har i næsten to år fulgt Ritt Bjerregaard, som har fået konstateret tarmkræft og nu lever med en viden om, at hun er uhelbredeligt syg.

Dokumentaren skal vise, at det er både vigtigt og muligt at finde livsgnist og have gode dage på trods af en kronisk sygdom.

TV-lægen Peter Qvortrup Geisling har sat sig i en blød stol i venteværelset, og ved siden af ham sidder den tidligere socialdemokratiske toppolitiker Ritt Bjerregaard. Om lidt skal hun ind til en scanning og have at vide, om den uhelbredelige tarmkræft har spredt sig yderligere.

For mange – Geisling inklusiv – vil den situation være rigeligt til, at man næsten ikke vil kunne være i sit skind af angst, men Ritt ser kontrolleret ud. Nervøs, men med sine følelser under kontrol.

I scenen fra venteværelset, som stammer fra dokumentaren ”Ritt” vælger tilrettelægger Peter Qvortrup Geisling at lægge kortene på bordet og sige ærligt til Ritt, at ”jeg ville gå i opløsning af angst, hvis jeg var i dine sko.”

Netop det ærlige er centralt i portrættet af Ritt Bjerregaard, der nok er både stærk og kontrolleret, men med sin kræftdiagnose er havnet i en stol, hvor hun er mere følsom, end vi kender hende. At der nok er rigtig mange danskere, der vil kunne relatere til den angstprovokerende situation i venteværelset, gør ikke dokumentaren mindre relevant. Derfor er det også passende, at den sendes i bedste sendetid på DR1 søndag aften kl. 20.

Peter Qvortrup Geisling fortæller, at det har været vigtigt for ham at prøve at vise omverdenen, hvordan Ritt Bjerregaard håndterer dødsangsten, fordi hun på mange måder er et inspirerende menneske.

”Jeg troede ikke, at kameraet var tændt, da jeg sagde, at jeg personligt ville gå i opløsning af angst, hvis jeg var i hendes sko," men det ender alligevel med, at det er noget af det, vi skal have med i programmet som et slags modspil. Min erfaring er, at man kan holde fast i den sunde fornuft i et stykke tid, men på et tidspunkt, så kan man ikke det mere, og så tager følelserne over. Sådan mener Ritt ikke, at det er. Hun mener, at hun kan styre sine følelser,” siger Peter Qvortrup Geisling.

Han fortæller, at Ritt selvfølgelig har det skidt lige op til sine scanninger, fordi hun er nervøs for, om kræften har bredt sig, men ellers er hun, som man kender hende. Stærk og kontrolleret.

”Det der med at få kroniske sygdomme tæt på og leve med de diagnoser, vi typisk rammes af, når vi kommer i en alder af 60-70 år, men alligevel have gode dage – netop her synes jeg, at Ritt er inspirerende. Det med at sidde og græde, det er hun ikke til, man skal blive vred i stedet for, siger hun.”

Dokumentaren er et nært portræt af en markant skikkelse i dansk politik, som er en scene, hvorpå Ritt Bjerregaard har kæmpet sine slag for socialdemokratiet i mere end 50 år. 

I dokumentaren følger man nemlig ikke kun Ritt Bjerregaard til scanninger for at undersøge om kræften har spredt sig, men sideløbende fortælles historien om et liv levet med markante valg i både privaten og i politik. Peter Qvortrup Geisling og Ritt Bjerregaard besøger barndommens gade i en baggård på Vesterbro, og de taler om livet som toppolitiker på godt og ondt, for når man pludselig lever på lånt tid, er der så nogle ting, man ville ønske, man havde gjort anderledes?

”Ritt er et af de stærkeste mennesker, jeg kender. Hun er nok én af de kvinder, der både først og med størst indvirkning har gjort noget for kvindefrigørelsen i Danmark. Det er kommet bag på mig, at hun har haft så stor indflydelse på hele det område,” siger Peter Qvortrup Geisling.

Ritt fortæller åbent, at kræftsygdommen har gjort hende mere sårbar, og at hun håber at nå at blive færdig med at skrive sine erindringer, fortæller Geisling.

I sit privatliv har Ritt Bjerregaard i mere end 50 år været gift med historiker Søren Mørch. Der er tale om et ægteskab, hvor parret ser sig som partnere i mange vigtige livssituationer, men også har truffet markante valg som at fravælge børn og i lange perioder bo på to separate matrikler.

”Ritt er, som man kender hende. Hvis jeg troede, at jeg skulle komme som tilrettelægger og bestemme noget, så måtte jeg tro om. Det er i sidste ende Ritt, der bestemmer alt,” siger Peter Qvortrup Geisling.

Dokumentaren "Ritt" sendes på DR1, søndag den 1. september, kl. 20.00