Serie om jysk læges overgreb og voldtægter mangler desværre interessante svar
RADIO: I sommerferien har Radio 4 set nærmere på lægen Carlos Shiralipour, som 6. juli fik sin dom for voldtægt, overgreb, blufærdighedskrænkelse og misbrug af sin stilling stadfæstet af Vestre Landsret. Det er der kommet fire interessante radioudsendelser ud af, som dog desværre mangler en del svar.
Fremtiden tegnede sig en gang lys for den i dag 31-årige læge Carlos Shiralipour, som i slutningen af 00'erne var et af de mest lovende fodboldtalenter i Viborg FF. Alvorlige knæskader satte dog en stopper for fodboldkarrieren, der i stedet blev erstattet med et medicinstudie på Aarhus Universitet, hvor han også hurtigt blev et kendt ansigt. Men ni måneder efter, at han i juni 2021 afsluttede sit studie, måtte han endnu engang vinke farvel til en lovende karriere. 24. marts 2022 blev han varetægtsfængslet, sigtet for at have begået seksuelle overgreb mod fire patienter på Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitetshospital.
Om sagen
Den 23. december 2022 blev Carlos Gaewkheo Shiralipour fundet skyldig i to tilfælde af voldtægter af anden karakter end samleje, fire tilfælde af blufærdighedskrænkelse, og for i fire tilfælde at misbruge sin stilling som læge. Dommen lød på to års fængsel. Samtidig fik han permanent frataget sin autorisation som læge.
Carlos Shiralipour ankede rettens afgørelse til frifindelse. Efterfølgende ankede anklagemyndigheden til skærpelse.
6. juli 2023 stadfæstede Vestre Landsret i Viborg dommen på to års fængsel.
Da Shiralipour allerede havde siddet fængslet i godt 15 måneder, blev han umiddelbart efter løsladt.
Det fremgår af fire nye radioudsendelser ´I hænderne på hr. doktor´, udsendt af Radio 4, hvis redaktion (kaldet Radio4 Undersøger) har set nærmere på, hvad der gemmer sig bag mediernes overskrifter og Aarhus Byrets og Vestre Landsrets dom over Carlos Shiralipour, der konsekvent gennem halvandet år har erklæret sig "misforstået", "bare grundig" og "uskyldig".
I seriens første program ´Kan du mærke jeg er begejstret?´, hører vi 42-årige Mathilde Blicher, som besøger Center for voldtægtsofre i Gødstrup, hvor hun går til udredning og behandling, efter at hun i januar 2022 skulle have været undersøgt for en knæskade af Shiralipour på Regionshospitalet Viborg, men i stedet blev gramset på brysterne og udsat for både en vaginal og en rektal undersøgelse. Mathilde Blicher fortæller blandt andet herom:
"Han fører tre fingre ind i min skede og trykker til venstre side og siger, at æggeleder er intakt, og det samme er højre. Han sætter fingrene ind igen og rokerer mig, så jeg kan mærke hans lem, han spørger, om jeg kan mærke, han bliver opstemt og begejstret. Jeg siger nej.
Han forlader stuen, jeg føler mig beskidt. Jeg var mega-bange, og jeg er ked af det, for jeg synes, det bliver mere og mere groft, og jeg kunne ikke forstå, hvorfor han skulle undersøge mig på den måde. Efter et stykke tid kommer han ind igen og lukker døren. Men jeg kan jo ikke gå, for mit venstre knæ er ude af led. Han sætter sine fingre ind igen. Han spørger, om jeg kan lide det, og jeg siger nej. Han siger, at jeg skal forholde mig roligt, for jeg skal undersøges grundigt,” beretter Mathilde Blicher, hvis undersøgelser først stopper, da en sygeplejerske kommer ind i undersøgelseslokalet.
Et par dage senere kontakter en fortsat dybt rystet Mathilde Blicher sin praktiserende læge, der opfordrer hende til at klage over Carlos Shiralipour, som ikke har journalført de helt usædvanlige og meget intime dele af sine undersøgelser. Men Blicher tør trods egen læges opbakning ikke anmelde af frygt for ikke at blive troet i en klage mod sundhedsvæsnet. Det vil være ord mod ord.
Men da en 27-årig kvinde, kaldt for Sofie, i marts 2022 bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital med influenza og høj feber bliver også hun ifølge program 2, ´Alene med hr. doktor´, udsat for Shiralipours “grundige undersøgelser” af bryster, vagina, klitoris, skamlæber, anus og endetarm. Han niver og hiver hende i brystvorterne og tvinger hende til i sin feberhede at udføre motionsøvelser foran sig på gulvet. Alt imens, at han tiltaler hende som unge frøken og omtaler sig "hr. doktor".
Efter en samtale med sin søster klager Sofie samme aften til personalet og anmelder ham til politiet, og tre dage senere bliver han arresteret af politiet. Inden da har han 14. januar også befamlet brystet på en kvindelig patient med en brækket fod på ortopædkirurgisk afdeling i Viborg samt begge bryster den 20. januar hos en kvinde, som var indskrevet på grund af en skadet albue.
Seriens fjerde program, ´en seksuel serieforbryder´, handler om mødet mellem Carlos Shiralipour og de fire kvindelige patienter, der her skal se deres overgrebsmand i øjnene, når de vidner i retten. Shiralipour klager sig over, at hans karriere og frihed er truet på grund af nogle banale misforståelser, mens kvinderne fortsat er angste og traumatiserede.
Og det er da også netop kvindernes psykiske reaktioner på Shiralipours overgreb, som maner til eftertanke og især gør det værd at høre de fire programmer. Det synes tydeligvis at slå kvinderne særlig hårdt, at overgrebene er udført af en læge på en hospital.
To af kvinderne er for eksempel i så psykisk dårlig tilstand næsten et år efter overgrebene, at de har fået diagnosticeret PTSD. En tredje, nemlig Sofie, siger, at den blotte tanke om Aarhus Universitetshospital giver hende dødsangst, og at overgrebet har ødelagt hendes opfattelse af verden og af sig selv:
”Alle mine værdier er blevet taget fra mig, og alt det, jeg troede, jeg stod for, det stod jeg pludselig ikke for mere for,” forklarer hun.
Ingen af kvinderne virker umiddelbart specielt sårbare eller sarte. Tværtimod fremstår de som ellers robuste og nøgterne. Og redaktionens interviews er både kritiske og respektfulde. Man kan mærke, at journalisterne har gjort sig umage med at få konstruktive relationer til kvinderne, som ikke er glade for at tale om deres oplevelser.
For skammen over ikke at have kunnet sige fra på grund af en grundlæggende tillid og autoritetstro overfor den hvide kittel, den deraf følgende tvivl om det virkelig var rigtigt, hvad de oplevede på briksen, og bagefter angsten for, om nogen ville tro dem, hvis de klagede, samt frygten for at blive kværnet af et selvforsvarende sundhedsvæsen, har alt sammen fået dem til at krakelere.
Carlos Shiralipour blev idømt to års fængsel og i lyset af de store konsekvenser hans misbrug af embedet til overgreb og voldtægt har haft for de ramte, kan man egentligt godt undre sig over, at en sådan seksuel serieforbryder virkelig slipper med to års fængsel.
Men hvad man især kan undre sig over, og som er endnu mere bekymrende, er seriens oplysninger om, at der faktisk lå klager og advarsler i systemet fra blandt andet kolleger fra Viborg hospital, som mistænkte ham for overgreb. Advarslerne var afgivet to måneder før overgrebet på Sofie i marts.
Seriens tilrettelæggere forsøger at få en forklaring, men ikke ihærdigt nok og svar på hvorfor og hvordan blafrer i vinden.
Serien giver heller ikke noget svar på, om retten har lavet en mentalhygiejnisk undersøgelse af Shiralipour, eller hvorfor han har opført sig, som han har. Hvem han egentlig er, og om der er grund til at tro, at der er flere forulempede kvinder i hans slipstrøm, får vi heller ikke at vide. Men Shiralipours nogle gange ligefrem sadistiske overgreb og seksuelle spil kombineret med kvindernes skam, stærke reaktioner samt store frygt for at klage og gå op mod sundhedsvæsnet gør, at spørgsmålene trænger sig på.