Pinterest hjælper selvmordstruede og selvskadende brugere

MEDIER: Det sociale netværk Pinterest, hvor brugerne deler fotos, forsøger ved hjælp af en ny algoritme at hjælpe selvskadere, så de får det bedre og afholder sig fra for eksempel selvmord og at skære i selv.

Pinterests profil er at være et rart sted, hvor man søger hen for at hygge og føle sig godt tilpas, så da firmaet fandt ud af, at nogle af brugerne begyndte at søge på indhold, der handlede om selvskade, besluttede man sig i første omgang for at filtre den form for indhold væk fra platformen. 

Men nu er Pinterest gået et skridt videre ifølge det amerikanske magasin Wired og forsøger at hjælpe de brugere, som forsøger at finde indhold, som relaterer sig til selvskade og følelser af at have det dårligt. Firmaet har nemlig lanceret et initiativ, som det kalder for ’compassionate search’, der har til mål at hjælpe Pinterests brugere med at overkomme stress og angst ved at kanalisere deres negative og skadelige følelser videre til øvelser som for eksempel guidede åndedrætsøvelser og en anden serie af øvelser, som specifikt er målrettede mod selvskade.

Øvelserne hos Pinterest er lavet i samarbejde med organisationer for mennesker med mentale problemer, blandt andet eksperter fra Standford University. Øvelserne har taget teknikker fra dialektisk adfærdsterapi, som er en særlig gren af psykoterapi, som især retter sig mod humørforstyrrelser, selvskade og forestillinger om selvmord ved. Terapien gives via mobiltelefonen.

Og dialetiske adfærdsterapeutiske behandlinger hjælper og er evidensbårne, siger Nina Vasan, klinisk adjunkt ved Stanford School of Medicine og direktør for Brainstorm, Standfords laboratorium for mental sundhedsinnovation, som er en af de institutioner, der har arbejdet sammen med Pinterest:

”Problemet er, at folk ikke kender til eller ikke har adgang til behandlingerne, så som læger føler vi, at det haster for os med at udtænke kreative måder at uddanne mennesker på samt øge adgangen til de behandlinger, som vi  ved virker," siger Nina Vasan, der oplyser, at der i denne form for dialektisk adfærdsterapi grundlæggende er to strategier nemlig den distraherende og den selvberoligende, når svære følelser dukker frem.

”Der er generelt to måder, hvorpå mennesker føler, som fører til, at de får trang til selvskadning - enten har de så mange følelser, at det er overvældende, eller det er det modsatte, de føler ingenting og ønsker at føle noget,” siger Nina Vasan, der mener, at de sociale medier er et velegnet sted at møde selvskadende og mentalt udfordrede mennesker, der har hjælp behov.

Evan Sharp, Pinterest's medstifter og designchef føler også et ansvar for sine brugere:

”Så hvordan lever vi op til vores ansvar for at gøre vores bedste for at hjælpe dem?”, spørger Sharp, som foreløbigt har gjort det sådan, at hvis man på Pinterest søger emner som relaterer sig til selvmord og selvskade, så kommer der automatisk, straks information op med øvelserne og et henvisende telefonnummer til USA’s nationale hotline for selvmordstuede. Pinterest gemmer  desuden ikke data om, hvem der bruger disse øvelser, og deltagelse i øvelserne vil aldrig påvirke reklamer eller pin-anbefalinger på platformen.

Ifølge Evan Sharp er ideen med at Pinterest, at det skal være en god oplevelse af være på selskabets platform.:

"Hvis man vil have information går man på google, men hvis man vil inspireres, er det Pinterest, man går. til Derfor har virksomheden en pligt til at prøve at gøre brug af Pinterest til en positiv oplevelse også for selv skaderne, siger han og uddyber om det nye anti-selvskade program:

”En del af vores forretningsområde er at hjælpe mennesker med at arbejde sig gennem følelsesmæssige situationer. Vi vil ikke sætte os sammen med dem og give dem en-til-en-terapi, men vi kan gøre små ting som forhåbentlig kan hjælpe dem med at omdirigere deres energi. Meget af det, som vi laver i dag, er faktisk bare os, der prøver at leve op til vores ansvar,” siger Sharp, der overfor the Wired ikke lægger skjul på, at han også selv har været i terapi.