Skip to main content

Bille August film om Marie Krøyer greb Anette Lykke Peri om hjertet.

Patientsikkerheds-direktør blev grebet om hjertet af Marie Krøyer-film

KULTUR-TEMPERATUR: Som direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed er Anette Lykke Petri en af de centralt ansvarlige for det overordnede tilsyn med sundhedsvæsenet i Danmark. Når hun ikke arbejder, er hun meget interesseret i kultur og dyrker den på forskellige måder.

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

”Jeg er storforbruger af kultur, og jeg har haft mange gode oplevelser, der repræsenterer forskellige tidsaldre og stilarter. I september så jeg på Det Kongelige Teater balletten ’Sylfiden’ om det evige dilemma mellem pligt og lyst, mens jeg på Aveny-T så forestillingen ’I frit forfald’, som er en meget morsom forestilling, hvor man kommer lidt bag kulissen hos den midaldrende mand anno 2023. På Fuglsang Kunstmuseum har jeg set udstillingen ’Teknokroppen’, hvor otte samtidskunstnere behandler kroppens møde med ny teknologi.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner? 

”En film, der gjorde et stort indtryk på mig for cirka 10 år siden, var ’Marie Krøyer’, som på en og samme tid er både sorgfuld og smuk. Den greb mig om hjertet og kan analyseres fra mange forskellige vinkler. På Fuglsang Kunstmuseum har jeg som led i en crowdfunding været med til at donere lidt til et værk – ’Jomfru Blidelil’ – af Marie Krøyers kunstnerveninde Agnes Slott-Møller. Værket er en del af den danske kulturarv, men sætter også fokus på den underrepræsentation, der er af kvindelige kunstnere i dansk kunsthistorie. Crowdfundingen lykkedes, de 2,7 millioner kroner blev indsamlet, og værket kunne blive på Fuglsang Kunstmuseum. Filmen ’Marie Krøyer’ og kunstværket ’Jomfru Blidelil’ vil jeg anbefale, at man ser.”

Hvilken bog/film/musik vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for dit fag?

”Der har været mange gennem tiden, men min nuværende faglige bibel er ’Sundhed og jura’ af Mette Hartlev, Peter Jakobsen og Katharina Cathaoir.”

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Jeg har en kreativ åre, og jeg elsker at bruge mine hænder, men at kalde det kunst vil være en overdrivelse. Jeg har blandt andet et klaver, der står og kigger på mig i min stue. Det var flittigt benyttet af mine børn, da de boede hjemme, men nu står det desværre bare og samler støv, så jeg har besluttet mig for, at det enten må sælges, eller at jeg skal til at lære at spille på det.”

Om Anette Lykke Petri, 55

Direktør, Styrelsen for Patientsikkerhed siden 2020

Før det embedslæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Speciallæge i samfundsmedicin, 2011