Skip to main content

Flot dokumentar om kraftanstrengelserne bag Pfizers vaccine

 
 
 
 
 

DOKUMENTAR: Et nyt dokumentarprogram, som er blevet til i et samarbejde mellem TV-stationen National Geographic og lægemiddelfabrikanten Pfizer giver mulighed for at være flue på væggen efter, at virksomhedens direktør har fortalt sine ansatte, at alle ressourcer skulle sættes ind på at skabe en vaccine mod covid-19. Koste hvad det ville. Programmet er én lang product placement, men dybt fascinerende.

Da Pfizers administrerende direktør Albert Bourla 11.december sidste år modtog besked om, at lægemiddelindustrien havde godkendt Pfizer/BioNTechs covid-19 mRNA-vaccine til nødbrug, var det efter 10 måneders usikkerhed om, hvorvidt det overhovedet ville lykkes at skabe en effektiv vaccine og ligeså mange måneders arbejde i døgndrift i kapløb med tiden. Det fremgår det med al tydelighed af  dokumentarprogrammet Mission Possible: The Race for a Vaccine, der kan ses her på Youtube.

I programmet får seerne adgang til en lang række af processerne bag én af de største og mest imponerende medicinske bedrifter i moderne historie nemlig at udvikle en effektiv og sikker covid-19 vaccine indenfor en ekstremt hurtig tidsramme. Samtidigt med at man også var nødt til at investere i at kunne masseproducere og -distribuere den vaccine, som man ikke anede, hvorvidt ville fungere. Alt sammen i løbet af ni måneder fremfor de normale ca. 10 udviklingsår, som ellers er normalen for udvikling af blot selve vaccinen.

"Mission Possible: The Race for a Vaccine" er ikke kun et program om, hvad det var for en usikker og kolossal opgave, som Pfizer gav sig i kast med, og hvad videnskab indimellem kan udrette af mirakler. Det er også nok så meget en film om, hvad fokuseret lederskab betyder, for at super dygtige forskeres potentielle mirakler kan komme til at udfolde sig.

For Pfizers administrerende direktør Albert Bourla var der på et tidligt tidspunkt ingen tvivl om, at hans virksomheds eksistensberettigelse lå i at kaste alt ind i kampen for at finde en vaccine. Covid-19 blev for ham allerede i februar 2020 ikke blot en sygdom blandt flere, men sygdommen, som berørte alle mennesker på hele kloden, og som kunne afslutte verden, som vi kender den.

Og 10. marts sidste forår lod Bourla gennem en medarbejdervideo disse og hermed også resten af verden derfor forstå, at fra nu af skulle alle firmaets ressourcer allokeres til kampen for en vaccine, som i princippet skulle være færdigtestet i oktober måned - op til, at også den almindelige influenzasæson frygtedes at ville stå for døren:

”Covid-19 vedrører alle. Hvor mange ville dø, hvis vi ikke kunne finde en løsning, hvor voldsomt ville det påvirke vores økonomi? Vi følte presset fra milliarder af mennesker, millioner af virksomheder og hundredvis af regeringer, hvis største håb om en løsning var en vaccine”, siger Albert Bourla, der herefter fortæller medarbejderne, at den største udfordring for deres kommende arbejde med en vaccine er tiden, at der ikke ville være nogen garanti for at deres arbejde ville lykkes. Men at hans pengepung til gengæld stod vidt åben for projektet:

”Jeg fortalte dem, at alt er usikkert, at vores ledestjerne som ved alle udfordringer er vores tillid til videnskaben. De skulle gå tilbage og regne på, hvor mange som ville være døde, hvis vi ikke havde en løsning, og at de derfor også skulle gå tilbage og begynde at arbejde på en oktober-vaccine. At de skulle tænke ud af boksen, at de ikke skulle tænke på omkostninger og risiko, og at hvis noget alligevel ikke duede, så var det kun penge, og at pungen var åben, helt åben,” fortæller Bourla i programmet.

Men som det også tydeligt fremgår af dokumentaren, var der ikke mange i Bourlas omgivelser, der i starten troede på levedygtigheden af hans projekt. Heller ikke hans nærmeste ledende medarbejdere, som dog kastede sig ud i projektet og ikke så sig tilbage. Ikke engang til deres familier, som nogle af dem ikke får tid og mulighed for at se de næste mange måneder på grund af arbejdet. Som én af dem fortæller:

”Jeg har ikke set min kone og mine børn i mere end et halvt år. Min kone sagde: Du siger altid, at dit arbejde er så vigtigt. Den her gang er det virkelig vigtigt, så gør det, gå og lav den vaccine! Så jeg har ikke set dem siden den dag i marts.”

En anden kollega, en ledende medarbejder i virksomhedens vaccineudvikling, fortæller sådan om sin reaktion:

”Jeg tænkte dengang, at det her simpelthen var Mission Impossible”

Men at penge i princippet ikke var et issue, og virksomheden på alle måder var ude i et helt nyt land, gik for alvor op for medarbejderne, da Bourla helt tidligt i forløbet valgte at sige nej til mulighederne for finansiel udviklingsstøtte fra den amerikanske regering:

”Min store beslutning i det her var ikke at tage imod penge. Da jeg forstod, at hele det her ville blive helt ude af boksen, besluttede jeg ikke også at belaste mine forskere med al det bureaukrati, som uundgåeligt er forbundet med disse offentlige penge. Jeg var hele tiden bevidst om, at vi måske kunne fejle. Jeg tillod ikke mine medarbejdere at tænke den tanke, men jeg tænkte selv på det hele tiden. Vi arbejdede konstant på parallelle tracks, hvor det, vi vidste, var, at vi ikke vidste det. For eksempel lavede vi fase 1 og fase 2 forsøg samtidigt. Jeg tænkte, at det her var borderline. Vi vidste ikke engang, om vaccinen ville virke, da vi startede med at fabrikere. Og vi kunne have skullet destrueret det hele.”

National Geographic oplyser i forbindelse med selskabets lancering af "Mission Possible: The Race for a Vaccine", at selskabets produktionshold har haft fri og uhindret adgang til Pfizers vaccineproduktion. Men programmet er blevet til i et deklareret samarbejde mellem de to selskaber, ligesom det er Pfizer, som har betalt for dokumentaren. Programmet er således én lang product placement. Men disse lidt særlige forhold ændrer ikke ved, at programmet er dybt fascinerende i kraft af sine medvirkende, der alle er glimrende fortællere. Deres individuelle vidnesbyrd giver nogle meget troværdige indblik i, hvordan de har oplevet såvel pandemiens trussel mod menneskeheden som den nærmest historiske præstation, som de har været en del af.  

At det lykkedes at producere en vaccine, ved vi nu, så om anstrengelserne ville give pote eller ej kan derfor ikke fungere som en traditionel spændingskurve. I stedet bliver det spændende at få mulighed for indblik i de komplicerede aspekter, der skal på plads for at få en vaccine op at flyve samt adgang til at se, hvad der skal til for at kunne opnå succes med en så unik historisk og medicinsk mission, der har haft som mål at gøre det umulige muligt.

At Pfizer med filmen også har ønsket at demonstrere sit humanitære commitment til bekæmpelsen af pandemien fremgår blandt andet af, at selskabet har valgt at give taleplads til én af selskabets vigtigste konkurrenter, nemlig Johnson & Johnsons administrerende direktør Alex Gorsky, som taler om betydningen af fælleskab og samarbejde.

"Mission Possible: The Race for a Vaccine" er således et enestående vidnesbyrd om, hvad videnskaben kan rykke, hvis den vil, og såfremt de rette vilkår er på plads. Og det var de, da Pfizers ledelse og tusinder af medarbejdere greb en af ​​vores tids største medicinske udfordringer og lykkedes med at frembringe en vaccine, som indtil videre har oversteget eksperter og myndigheders selv mest optimistiske forventninger.