| | | | | |
 

Er det her julegaven til sygeplejersker?

 
 
 
 
 

BØGER: 100 gode råd i sygeplejen er bogen, som du kan give til din veninde sygeplejersken i julegave, når du ikke orker at finde på noget mere personligt – eller som mandelgave til afdelingens julefrokost.

"100 gode råd i Sygeplejen", der giver tips om stort og småt til sygeplejersker ansat i hospitaler og hjemmepleje, er skrevet af sygeplejerske, Ruth Asferg Holst (f. 1977) som tidligere har været ansat i Forsvaret og været udstationeret på internationale missioner i Kosovo, Bosnien og Irak, hvor udfordringerne tilsyneladende ikke var meget værre, end de er for sygeplejersker på en almindelig forjaget hverdag i det danske hospitalsvæsen.

Bogen er på godt 200 sider, og hvert af de 100 gode råd fylder en sides tekst og har en tilhørende humoristiske tegning, som illustrerer den stress, afmagt eller absurditet, som den travle og tvivlrådige sygeplejerske kan befinde sig i, når det er svært at få arbejdsopgaverne til at hænge sammen på rekordtid på grund af mangel på hukommelse, prompte kollegial bistand eller ligefrem nødvendig viden i situationen.

Og rådene strækker sig da også over stort som småt i en skønsom pærevælling. Lige fra at man skal følge de gældende retningslinjer, stille sig ikke foran men ved siden af en borger, som kaster op, at man kan bruge lommelygten på sin mobil, hvis man mangler en pupillygte, over at et hygiejnebind kan bruges som sårforbinding til, at man aldrig skal sige til en patient, at man kommer tilbage om et øjeblik, for man ved ikke, hvilke afbrydelser, der venter, når man går ud af rummet. Og så er der i øvrigt også lige den med, at man skal være forberedt, hvis man i festlig lag fortæller sin bordherre, at man er sygeplejerske, for man risikerer at få forevist bylder, sår og udslet, addrh!.

"100 gode råd i sygeplejen" er en opfølger på Ruth Asferg Holsts tidligere bog "Ny sygeplejerske uden panik". Men hvor den tidligere var hendes egen fremstilling af livet som nyuddannet sygeplejerske, om at det er ok at lave fejl, og at man som sygeplejerske på et hospital aldrig er alene på afdelingen, så består den nye bog af råd som, ikke kun er hendes, men som i høj grad også stammer fra andre sygeplejersker: Kolleger, som har sendt hende tips og tricks på mail, Instagram og ikke mindst via Facebook, hvor hun under navnet Nurse Ruth deler rundhåndet ud af sine erfaringer og oplevelser fra sit arbejdsliv.

At hverdagen kan være udfordrende i stort og småt både i klinikken og i den sekundære sektor, og at tips og tricks fra kolleger således givetvis kan være kærkomne, får man klart indtryk af, når man læser de mange råd. Også mere tekniske ideer til at få urimeligt genstridige apparaturer, sprøjter og andre hjælpemidler til at fungere optimalt i en fart forekommer velanbragte. Men disse styrker ved bogen ændrer ikke ved, at nogle af rådene forekommer mere end en kende barnagtige.

For har sygeplejersker virkelig efter fire års uddannelse i krop og pleje kombineret med praktisk gerning brug for at blive tippet om, at det er hensigtsmæssigt at indtage vand og føde i løbet af en vagt, at det kan være smart at have en madpakke eller snack med på arbejde, at det er godt at være udhvilet, når man går på arbejde fremfor at forlade sig på kaffe, og at det er en fordel, hvis ens arbejdssko kan vaskes?

Som læser sidder man tilbage med overvejelser om, hvorvidt det er bogens niveau eller uddannelsen, der måske er noget galt med. Eller måske denne - i øvrigt ganske fermt skrevne og tegnede bog - bare er skrevet lidt for hurtigt, så den kunne nå frem til sundhedsvæsnets julefrokoster og sygeplejerskernes juletræer. For selve ideen med at samle tips og tricks til at få hverdagene i sygeplejen til at glide bedre for sygeplejersker og patienter, er der ikke noget galt med. Forudsat dog at de mere plejefaglige råd er mindst ligeså patientsikre som de traditionelle måder, vaner og instrukser. Dette må formodes, men det melder historien rent faktisk ikke noget om, hvorvidt de er.

 

  • 100 gode råd i sygeplejen
  • Ruth Asferg Holst
  • FADL’s forlag
  • 199,95 kr.