| | | | | |
 

Top lødig popkultur om Aspergers syndrom

 
 
 
 
 

BØGER: Den australske forfatter Graeme Simsion afslutter med sin nye bog "The Rosie Result" trilologien om den autistiske genforsker Don Tillman. Og det sker i storform. Den er som de to tidligere romaner i serien sjov, klog og fuld af indsigt i Aspergers syndrom.

Hvis man gerne vil ind under huden på børn, unge og voksne med Aspergers syndrom, så er de tre bøger "The Rosie Project", "The Rosie Effect" og nu den sidste "The Rosie Result" på mange måder betydeligt mere berigende end de tusindvis af eksisterende videnskabelige lærebøger og oplysende artikler på området.

I "The Rosie Result", den nye og sidste roman, går livet godt for den charmerende og superbegavede, men autistiske professor Don Tillman og hans kone Rosie, da vi møder ægteparret igen i New York efter 10 års pause i romanuniverset. Tilværelsen kører tilsyneladende på skinner uden de afbrydelser og forandringer, som Don Tillmans Aspergers syndrom har det så svært med. Men idyllen splintres af jobskifte for både Rosie og ham selv, og det på samme tid som de opdager, at sønnen, 11-årige Hudson, er begyndt at udvise de samme symptomer på autisme, som førte en yngre Don ind i en dyb depression på grund af social isolation, da han var midt i 20’erne.

Hudson er obsessiv, han elsker matematik men bliver i stigende grad dårlig til det, han hader forandringer, skolen og flere af sine lærere. Han er klodset, har ingen kammerater på sin egen alder, og Rosie og Don er begyndt at bevæge sig på listesko om den ulykkelige Hudson, som forsøger at kontrollere dem for at undgå ting, som gør ham urolig. Det er først, da Hudsons skole trækker autismekortet, at det går op for forældrene, at noget må forandres i familiens liv.

Don er ikke i tvivl om, hvad han skal gøre. Han siger sit job op og starter Projekt Hudson i et forsøg på at redde sin søn, som allerede er i fuld gang med at blive væltet omkuld af de udfordringer, som på forskellig vis kan gøre livet svært for mennesker med Aspergers syndrom og føre til en høj grad af følelsesmæssig og social isolation.

Men følelser er ikke Dons spidskompetence, og det bliver hurtigt tydeligt i bogen, at far og søn er kommet på en parallel læringskurve sammen, og Don Tillman får i stigende grad flashbacks til sin egen, ofte smertefulde barndom og skolegang jo tættere, han kommer på sin søn i kraft af sin nye status som hjemmegående.

Men det er ikke kun sønnen, som Don Tillman nu får tid til tættere nærkontakt med. Det gælder også egne gamle venner, sønnens lærere og psykologer, skolekammerater og deres forældre. Og gennem dette galleri af mennesker, hvoraf flere i alle aldre befinder sig på det autistiske spektrum, lykkedes det forfatteren at gå i flæsket på en række misopfattelser af autisters psykiske habitus samtidigt med, at vi får dyb indsigt i, hvordan verden kan opleves af de ramte.

Med "The Rosie Result" lykkes det forfatter Graeme Simsion at gøre os meget mere vidende og forstående, uden at romanen fremstår som et undervisningsmateriale. Han har styr på sit plot, og når han sideløbende med den rørende udviklingshistorie mellem far og søn lader sine hovedpersoner tale om de forskellige teoretiske opfattelser af autisme og Aspergers syndrom, om de kontroversielle herskende temaer i autismegrupper som for eksempel alternativ medicin, anti-vaccination, diagnose eller ej - samt psykologisk og medicinsk behandling, så forekommer det hverken frelst, belærende eller forceret. "The Rosie Result", der som de to foregående bøger i serien også har autisme som omdrejningspunkt, er i stedet en original komedie-agtig, letlæst roman. Dybt menneskelig, svært underholdende og sprængfuld af de følelser og den humor, som autister så ofte beskyldes for ikke at besidde. Så selv om, at det er svære ting, som Don Tillman og Hudson har at tumle med, har læseren mulighed for at kluk-le sig gennem genvordighederne alt imens, at man bliver klogere side for side.

"The Rosie Result" kan læses som en enkeltstående bog uden problemer, men der er belønninger til den læser, som har læst de to forgående i form af diskrete referencer til tidligere ikoniske oplevelser. Og i øvrigt er der ingen som helst grund til at snyde sig selv for de forudgående bøger, hvor man hører om henholdsvist Tillmans liv som ung og hans møde med Rosie samt, hvor problemfyldt det kan være for en autist at stifte familie. Uanset hvor stor kærligheden er, hvor rigtigt ægteskabet er, og hvor oprigtigt ønsket er om at få et barn sammen. At befinde sig på autisme spektrummet giver særlige udfordringer, men det behøver ikke nødvendigvis at gøre livet umuligt, hvis blot man får den rette hjælp og forståelse fra sine omgivelser.

  • The Rosie Result
  • Graeme Simsion
  • Pris: 159 kroner