Skip to main content

Lissa Rankin

Ny bog om holistisk medicin mangler jordforbindelse

 
 
 
 
 

BØGER: Den amerikanske helseguru Lissa Rankin har netop udgivet endnu en bog, som nok skal blive en ny international bestseller, men som man mestendels må tage sig til hovedet over, når hun beretter om den ene dødsens syge kræftpatient efter den anden, der i sidste øjeblik redder livet ved hjælp af gruppedans, healing og gode energier.

I 2007 forlod forhenværende gynækolog Lissa Rankin sit job som læge for i stedet at begive sig ud på en 10-årig lang rejse jorden rundt for at finde ud af, hvorfor mennesker bliver syge, og hvad der for alvor kan optimere den allopatiske medicins behandlingsresultater. Lissa Rankin, der selv var blevet syg, følte sig ’desillusioneret og moralsk såret over den konventionelle medicins begrænsninger og det amerikanske sundhedssystem’. Hun havde mistet troen på, at hendes kollegar kunne gøre hende og mange andre kroniske patienter raske, skriver hun i sin nye bog ´Holistisk Medicin´, hvori hun forklarer, at det var hendes medlidenhed med de meget syge patienter, der fik hende til at forlade sit fag og rejse ud i verden:

”Selv om vi ikke kan gøre andet end at give vores medfølelse til dem, hvis lidelse ikke kan lindres, har jeg det som læge sådan, at det knuser mit hjerte, når jeg ser patienter lide uden grund, fordi ingen læge fortæller dem, at der kunne være andre muligheder, når den konventionelle medicin når grænserne for sin kunnen,” skriver hun og fortsætter:

”Som en læge, der har aflagt et helligt løfte om at bestræbe mig på at vie mit liv til at gøre alt, hvad jeg kan for at lindre andres lidelse, brister mit hjerte, når jeg ser mennesker lide uden grund, fordi de kun kender til eller kun er villige til at bruge den form for medicin, der findes i den lejr, de bekender sig til – det være sig konventionel medicin eller komplementær og alternativ medicin (CAM). ” 

Lissa Rankin, der helt gennemgående ikke sætter sit lys under en skæppe, siger jobbet op og var i øvrigt sikker på, at det ville lykkes hende at finde svarene, skriver hun i bogen, som er en blanding af en privat selvbiografi, en hyldest til energihealing og farverige rejsebeskrivelser, der tilsammen dækker hendes jagt efter svar på, om healing for eksempel kan slå cancerceller ihjel, om healing kan hindre ens egen eller andres nært forestående død af alvorlig sygdom og afstedkomme spontan remission. Og om vi kan gøre os selv modtagelig for mirakler, og hvorvidt bøn over afstande kan heale og helbrede. 

Det er svarene på disse spørgsmål efter en årelang tour-de-force kloden rundt for at besøge berømte healere og eksperter i andre former for energiterapi, som Rankin nu har nedfældet i Holistisk Medicin, hvori hun beskriver, hvad hun opfatter som ’den visdom, der tilbydes af oprindelige kulturer, for hvem healing begynder med vores hellige forbindelse til Moder Jord’. En visdom som hun ønsker at tilbyde sine læsere, så de ikke efterlades alene med den allopatiske medicins begrænsninger, som hun beskriver således:

“Ved at fragmentere menneskekroppen, sindet, ånden og energifeltet gennem opdeling i forskellige akademiske discipliner bliver lægekunsten et offer for reduktionisme. Kroppen reduceres til afdelingen for biologi og lægeuddannelsen; sindet reduceres til psykologi og neurovidenskab på universitetet og psykiatri og neurologi på lægeuddannelsen; ånden tilfalder institut for religion og præsteseminariet. Det menneskelige energifelt reduceres til institut for fysik eller biologi. Og hjertet kan du godt glemme! Bortset fra hjerteafdelingen findes der ingen plads til hjertet i den akademiske verden, måske bortset fra institut for komparativ litteratur.” 

Og det er ikke småting, som hun vil have sine læsere til at tro på. Blandt andet har hun opsøgt healeren Bill, som med en succesrate på 90,9 procent kan kurere uhelbredeligt kræftsyge mus med healing og håndspålæggelse, og som desuden angiveligt har helbredt mennesker med bugspytkirtelkræft, hjerne- og ovariecancer.   

Men Bill kan ikke blot heale behandlingsresistente cancersygdomme, han kan også gemme sin kraft, hævder hun med en uforbeholden begejstring, der kun kan få alle røde lamper til at lyse:

”Bill har også eksperimenteret med at gemme „healing“ i vand og bomuldsvat og derpå bruge vandet og vattet til behandling gennem stedfortræder. En kvinde, der havde noget af Bills vat, skabte uventet en kontrolundersøgelse. Da hun blev angrebet af en kat, lagde hun det ladede bomuldsvat på halsen og brystet. Hun havde ikke vat nok til flængen på hånden. De 30 cm lange flænger på halsen og brystet blev hvide i løbet af et par timer, hvorimod flængen på hånden endte med at give en rød sårskorpe. Flere dage senere var sårene på halsen og brystet helede uden mærker, men hånden var flere uger om at hele, og hun fik et lyserødt ar, der stadig var synligt en måned efter, at såret havde lukket sig,” skriver Rankin, der herefter rapporterer om helbredelse af den ene kræftsygdom eller anden form for livstruende sygdom efter den anden. Heriblandt Tim, der blev kræftfri efter at være blevet behandlet med energimedicin af Kim:

“Tims sessioner omfattende en grundlæggende rutine til afbalancering af energi; meridiansporing; en chakrarensning; arbejde med de elektriske, neurolymfatiske og neurovaskulære punkter; en korrektion af energier, der skal krydse over fra den ene til den anden side af kroppen, men ikke gør det; en daglig vurdering af andre grundlæggende energisystemer; og endelig korrektioner af alt, hvad der vurderes at være ude af balance. Kim lærte også Tim at behandle sig selv med et 20 minutter langt program i energimedicin, der skulle udføres to gange om dagen. Da Tim vendte tilbage til sin onkolog, fik han besked på, at den konventionelle medicin ikke havde mere at tilbyde ham, men for at afgøre, hvor hurtigt kræften bredte sig, tog de yderligere prøver. Til alles overraskelse var Tim kræftfri!.

Var hans helbredelse et resultat af Kims energibehandlinger, den ene indsprøjtning med Retuxan, den grønne juice og urteteen, som han begyndte at drikke på opfordring fra Kim, eller alle tre ting?” spørger Rankin sine mange, mange tusinder i ånden enige læsere. 

For selv om man ideligt må tage sig til hovedet over Lissa Rankins mange anekdoter og røverhistorier, hvoraf hun personligt står på mål for de fleste, så er hun ikke en fru-hvem-som-helst indenfor energimedicin. Hun er en stjerne på den alternative sundhedsverdens himmel, har udgivet en lang række bøger og heraf flere bestsellers om energimedicin, hendes TEDx Talks er blevet set af fire millioner seere, og hun er indehaver af behandlingsstedet Whole Health Medicine Institute i Californien.

Men uanset at der formentligt er mere mellem himmel og jord og mere i denne verden, end den gængse lægevidenskab lige forestiller sig, og uanset forfatterens stjernestatus, bestsellers og mange gentagne forsikringer om, at hun ser sig selv som et revolutionerende forbindelsesled mellem den alternative og den allopatiske medicin, hvis fordele hun respekterer, så forekommer både hun og bogen at være helt uden jordforbindelse. 

Og at hun lejlighedsvist langer ud efter, hvad hun oplever som udygtige og grådige healere, styrker heller ikke hendes troværdighed i den selvvalgte rolle som guide til energihealere, men kan ligeså vel opleves som brødnid eller en almindelig semi- faglig strid om, hvem der har mest ret i, hvordan energimedicin bør praktiseres.

Lissa Rankin: ´Holistisk medicin - Hvad er helbredelse´ er udkommet på Borgens forlag og koster 299 kroner

  • Oprettet den .