Professor skriver mørk og bestialsk krimi fra Rigshospitalet

 
 
 
 
 

BØGER: Et nyt par i dansk krimi er født. Professor emeritus i retsmedicin på Rigshospitalet Hans Petter Hougen og krimiforfatter Lotte Petri har begået en velskrevet, spændende og blodig krimi om psykopati, forskningssvindel og mord på Rigshospitalet. 

Forfatter Lotte Petri og retsmediciner Hans Petter Hougen er gået sammen om at skrive en ny troværdig, men gruopvækkende krimiserie fra Rigshospitalet, hvor seriens ene hovedperson og helt, retsmedicineren Harald Sejersen, arbejder.

Det litterære samarbejde mellem Lotte Petri, der har flere krimier bag sig, og Hans Petter Hougen, der tidligere har udgivet populærvidenskabelige bøger om sit arbejde, kom i stand efter, at Lotte Petri i forbindelse med sin krimiserie ´Blodengel´ konsulterede Hans Petter Hougen om nogle retsmedicinske detaljer, som han hjalp hende med, og imens opstod en fælles ide om, at skrive en krimiserie sammen. Specialisten er første bind i serien, som foreløbigt er planlagt til fire bind.

I seriens første bind ´Specialisten´, der tidligere har været udgivet alene som lydbog, men som netop er udkommet på tryk, er fraskilte Harald lige kommet hjem efter en følelsesmæssigt opslidende tur til Irak, hvor han har identificeret lig fra børn og voksne fundet i en massegrav. Harald er traumatiseret, stresset og ulykkelig over den ondskab, han har oplevet og ser frem til at komme hjem til sit andet arbejde i god ro og orden på Retsmedicinsk Institut, som deler matrikel med Rigshospitalet.

Men ikke så snart er han kommet hjem, før han igen konfronteres med ondskaben i form af en myrdet sygeplejerske fra Rigshospitalet. Sygeplejerskens torso bliver fundet placeret på en bænk i Fælledparken, og det er over den afdødes parterede krop, at Harald Sejersen for første gang møder romanens anden hovedperson, drabsefterforskeren Sissel Jæger.

Fundet af den døde sygeplejerske sætter hver for sig Sissel og Harald under pres. Sissel er nyskilt, netop udnævnt i sit job, og hendes lillebror, der er blevet lam efter en bilulykke, står foran en mulig eksperimentel behandling på Rigshospitalet. Harald har mareridt om natten, hans teenagedatter er i problemer, og han ved, at muligheden for at finde morderen i høj grad afhænger af hans kompetente dissekering af liget.

Undersøgelsen af liget viser, at drabsmanden kan sin anatomi og er øvet i partering - ganske som han selv er.  Og snart er der flere voldtægts- og drabsforsøg og lig i Helsingør, Hornbæk Plantage, Hornbæk Strand og ved Tegners Museum i Nordsjælland samt i København og på Rigshospitalet. Sporene fører tilbage til Rigshospitalet, og tyder på, at morderen færdes frit og hjemmevant på det store gamle hospital med sine mange gange og mere eller mindre øde lokaliteter. 

Harald Sejersen og Sissel Jæger er et interessant par i krimisammenhæng, da de hverken er alkoholiserede, ensomme eller specielt neurotiske. De er faktisk helt almindelige mennesker sådan som, mennesker er flest. De bare er dygtigere end gennemsnittet på grund af flid, ansvarsfølelse og grundighed.  

Men selv om Harald og Sissel således er rimeligt fredelige mennesker, og det ikke er i deres karakterer, at roman finder sin fremdrift, så er ´Specialisten´ alligevel en heftig krimi med mange retsmedicinske scener i et realistisk fremstillet hospitalsmiljø, som forgiftes af dårlige ledere med mere eller mindre blomstrende psykopatiske træk, overarbejdede og undertrykte yngre læger og ph-d.-studerende, arrogante og uempatiske overlæger og masser af skyhøje personlige ambitioner.

At miljøbeskrivelsen af arbejdsforholdene på Rigshospitalet ikke er det rene digt, mere end antyder bogen fra starten:

”Alle personerne i denne bog er opdigtede. Også forbrydelserne er fiktive. Alligevel læner bogens plot sig meget tæt op ad virkelighedens verden – og alt ville sagtens kunne finde sted i det virkelige liv,” skriver forfatterne. 

Hans Petter Hougens faglige viden og erfaringer fra Retsmedicinsk institut og Rigshospitalet slår i øvrigt tydeligt og konsekvent igennem i romanen med mange retsmedicinske detaljer, hvilket giver masser af realisme og troværdighed til et ellers vildt og blodigt plot og en ualmindelig bestialsk og morder, som i den grad giver vores sympatiske nye makkerpar i dansk krimilitteratur kamp til stregen.

´Specialisten´ er dog ikke bare blodige mord og retsmedicinske faglige finurligheder, den handler også om relationer mellem kærester, familiemedlemmer, venner og kolleger, og om hvor ondskab kommer fra, og hvordan man håndterer den. Noget som især Hans Petter Hougen har erfaringer med efter sine mange år som udsendt retsmediciner i tilfælde af krig og katastrofer rundt om kloden og fra sit arbejde på Retsmedicinsk institut i København, hvor han har undersøgt mange drabsofre.

´Specialisten´ er alt i alt en meget vellykket debut, dens miljøskildringer er unikke, og den er svær at lægge fra sig. Så selv om den er både brutal, barsk og mørk og derfor måske ikke det helt oplagte valg for sarte sjæle, så skal det blive spændende at se, hvordan serien og Harald og Sissel udvikler sig. 

Lotte Petri og Hans Petter Hougen. ´Specialisten´ er udkommet på People's og koster 194 kroner 

  • Oprettet den .