| | | | | |
 

Bog om kost og diabetes er et bekymrende ensidigt partsindlæg

 
 
 
 
 

BØGER: Den hurtigste og sikreste vej til bedre kost, mindre type 2-diabetes, færre hjertesygdomme og et varigt vægttab er at gøre op med fedtforskrækkelsen, droppe de hurtige kulhydrater, skriver forfatteren til en ny bog, der bygger på hans egen livsstilsændring.

Livsstilssygdomme – som diabetes – vokser så hurtigt i befolkningen, at det menneskeligt set er en katastrofe og samfundsmæssigt tæt på at være en uoverkommelig byrde, kritiserer den 58-årige fotograf Anders Bach, der er forfatter til den nye bog SÅDAN- Medicinfri og 10 kilo lettere. Han har efter fire år med medicin mod forhøjet kolesterol, en snigende type 2-diabetes, træthed, kraftige medicinbivirkninger og en identitet som sygdomsramt nu angiveligt er blevet frisk som en havørn, ti kilo lettere og indehaver af en privat sundhedsklinik. Det er sket, efter at han har skiftet kulhydrater ud med kød, fede fødevarer og grøntsager. Han hævder, at det tog tre måneder at bevæge sig fra syg til rask:

”Det er alt sammen et overstået kapitel nu. Jeg har fået mit gamle liv tilbage. Energien, overskuddet. Min diabetes er bremset uden medicin, og det budskab har jeg lyst til at formidle videre. Problemerne er opstået af en udvikling, som tog fart for kun 40 år siden. Forkerte anbefalinger af kost, baseret på urigtige antagelser, har fået sundhedsbegrebet til at vælte. Løsningen blev medicin, og folk med begyndende sukkersyge er blevet til patienter. Jeg har oplevet det på min egen krop,” siger Anders Bach, som erklærer, at han ikke har dårlig samvittighed over at have spist sig syg, da han mener, at han har levet i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger:

”I dag er myndigheders anbefalinger stadig at spise begrænset fedt og mange kulhydrater. Men for langt de fleste, og i særdeleshed diabetes 2 patienter, er kostpyramiden ikke en anbefaling værd. Den hviler på en basiskost bestående af hurtige kulhydrater som ris, pasta, kartofler og kornprodukter. De er ikke tilnærmelsesvis så gode næringskilder, som vi har ladet os fortælle gennem 40 år”. 

Professor, Arne Astrup er i sit forord enig i, at en række af kostanbefalingerne i den vestlige verden igennem de seneste 30-40 år har været forkerte og hviler på nogle beviseligt fejlfortolkede resultater og derfor bør ændres:

”Der er et par myter, vi er nødt til at skyde ned. Fedtet er helt grundlæggende blevet urimeligt dæmoniseret. I dag ved vi – modsat tidligere overbevisninger – at mættet fedt, som en del af den daglige kost, ikke fører til hjertekarsygdomme. Det er derimod en sund næringskilde, som mennesket har spist i tusinder af år. Fedtrige fødevarer er typisk rige på vitale næringsstoffer og giver en mæthed i meget lang tid. Fedt modvirker også behovet for mellemmåltider. Derudover er det med til at stabilisere blodsukkeret,” skriver Arne Astrup, der fortsætter:

”I dag ved vi, at en kost, som nedsætter forekomsten af hjertekarsygdomme, ikke virker ved at sænke blodets kolesteroltal. Det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine har eksempelvis offentliggjort resultaterne af et amerikansk studie, der undersøger, om det reducerer risikoen for at dø af hjertekarsygdomme, hvis man erstatter mættet fedt i kosten med vegetabilske olier med højt indhold af linolsyre (majsolie i dette tilfælde) og derigennem sænker kolesteroltallet. Studiet viser, at selvom det kan sænke kolesteroltallet at erstatte mættet fedt med planteolier, så vil det ikke sænke risikoen for hjertekarsygdom og tidlig død. Dette studie er endnu et søm til ligkisten til antagelsen om, at mættet fedt er skadeligt og skal erstattes med flerumættet fedt,” skriver Arne Astrup, der oplyser, at moderne ernæringsforskning i dag især retter sine mistanker mod inflammation i kroppen, når de leder efter årsagen til hjertekarsygdomme.

At det ikke er fedtet, der er synderen i det store ernæringslotteri, men derimod et for højt indtag af for mange kulhydrater og sukker, som så fører til inflammation, der igen fører til blodpropper, er vand på Anders Bachs mølle. Men Bach vil ikke blot som Arne Astrup have fødevarepyramiden vendt mere eller mindre på hovedet. Han opfordrer også mennesker med forhøjet kolesterol og diabetes til at droppe statiner, som han mener bygger på løgne og i bedste fald er virkningsløse eller i værste fald tager livet af folk før tid:

”Den største katastrofe er, at man ikke har aflivet teorien om, at kolesterol skulle være farligt. Teorien holdes kunstigt i live, og industrien vokser,” skriver han og argumenterer videre: ”Det er en medicinsk skandale og en sygeliggørelse af millioner, som udover at få taget blodprøver og ængstes over risikoen for en blodprop også skal betale og indtage piller uden helbredende virkning. Årti efter årti med mulige bivirkninger, som diabetes, til følge, fordi ingen har taget mod til sig og lukket den fejlagtige antagelse én gang for alle.”

Anders Bach er ikke berørt af tvivlens nådegave, når det handler om det animalske fedtstofs velsignelser, kolesterols gavnlige virkninger og og statiners dræbende effekter. At han selv har haft svære bivirkninger ved statiner, og at han ved hjælp af sine livsstilsændringer er blevet symptom- og medicinfri, kan man kun anerkende og respektere.

Men når han så helt urimeligt frit ekstrapolerer fra sig selv til resten af menneskeheden og truer denne med død og ulykke, hvis man spiser rugbrød, havregrød, kartofler, gulerødder og statiner, og Anders Bach i øvrigt spår et paradigmeskifte i form af, at anvendelsen af statiner snart stoppes helt, så ville det have hævet bogens troværdighed gevaldigt, om han var gået mere kritisk til sine meningsfæller og forholdt sig mindre blindt fordømmende overfor sine modstandere.  

Havde Bach delt sol og vind mere lige i den standende krig om statiners effekt og bivirkninger og i det hele taget været mere åben overfor modevidens, kunne bogen have været betydeligt mere interessant. Nu fremstår den primært som et bekymrende ensidigt partsindlæg i en debat, som er betydeligt mere kompleks og nuanceret, end han gør den til. Såvel mediciner som patienters biologi, sygdomme, vilkår og valgte behandlinger er sjældent så simplistiske størrelser, som Anders Bach gør dem til.

 

  • SÅDAN - Medicinfri og 10 kilo lettere
  • Anders Bach
  • Forlaget Sans
  • Pris: 149,95 kr.