Poul Videbech har skrevet depressionens ABC

 
 
 
 
 

BØGER: Psykiateren Poul Videbech kritiserer i ny bog medier og andre lægers kritik af medicinsk behandling for at have ført til unødige lidelser og selvmord blandt deprimerede, som på grund af mistro til medicinske præparater har undladt behandling.

Depression bliver ikke i tilstrækkelig grad respekteret som den alvorlige og ikke sjældent også livstruende sygdom, som fakta og statistikker viser, at den er. Ikke mindst for de 20-30 procent deprimerede, hvor depression bliver til en kronisk tilstand eller fører til selvmord, skriver professor og leder af Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning på Psykiatrisk Center Glostrup, Poul Videbech, i sin bog Hvad er depression – bliv klogere på årsager, behandling og forebyggelse.

I bogen, der godt kan anskues som ét stort forsøg på at få sat kritiske røster fra Danmarks Radio og journalister, lægfolk og lægekolleger fra andre specialer på plads en gang for alle, deler Videbech lussinger ud til institutioner og mennesker, som han dybest set ikke mener har forstand på, hvad de taler om, når de gennem årene med jævne mellemrum har sat store spørgsmålstegn ved medicinsk behandling af depression. Hans lægekolleger fremturer, selv om de blot er nogle skrivebordslæger blottet for aktuel klinisk erfaring og ansvar for de deprimerede patienter, som de kun ser som tal. Og resten plaprer op, som de har forstand til – og det er ikke ret meget og i øvrigt ansvarsløst og farligt, forstår man på Videbech, der skriver, at man ikke er i stand til at hverken at forstå eller fortolke videnskabelige undersøgelser om behandlingsmetoder til deprimerede, hvis man ikke selv har set deprimerede mennesker i øjnene.

Videbech kræver således mindre kritik og en større anerkendelse af værdien i den kliniske erfaring, viden og håndelaget i de psykiatriske klinikker samt en større respekt for patienterne. Han mener, at kritikerne tror, at de faktisk ikke er rigtigt syge, men bare kan tage sig sammen og se at blive glade igen i en fart. Men det kan de deprimerede meget sjældent, og derfor er mange af dem nødt til at modtage medicinsk behandling. Videbech mener, kritikerne har miskrediterede medicinsk behandling i en grad, så flere undlader at søge om hjælp, fordi de har fået opfattelsen af, at behandlingerne ikke virker. Og for sen diagnosticering og behandling af en depression kan føre til et mere kompliceret behandlingsforløb, og at depressionen bliver kronisk eller fører til selvmord ifølge professoren.

At det kan være tungt og provokerende at få sine behandlingsmetoder nedgjort af talgymnaster, når man i sin klinik med egne øjne har set dybt deprimerede, ulykkelige og apatiske mennesker rejse sig på grund af de selvsamme mediciner som fugl Føniks af asken er nemt at forstå. ”Det er jo menneskeskæbner, det her handler om,” som han skriver i "Hvad er depression – bliv klogere på årsager, behandling og forebyggelse", som da heldigvist også indeholder mangt og meget andet end Videbechs knytnæveslag mod de formastelige og i øvrigt desværre unavngivne kritikere. Derfor er der gode grunde til at dykke ned i bogen, hvis man vil vide mere om depressioner og behandlinger heraf.

Også selv om man måske er ved at være lidt opgivende overfor den skyttegravskrig om, hvor mange deprimerede der skal få det hvor meget bedre for, at anti-depressionsmedicinen har fortjent sin plads på behandlingshylderne. Og også fordi Poul Videbech ikke kan beskyldes for bare at være en bevidstløs og forblændet pillepusher. Han har for det første ved siden af sin medicinske uddannelse også uddannet sig til psykoterapeut, han har haft en psykoterapeutisk klinik og anbefaler i vid udstrækning psykoterapi som førstebehandling til milde depressioner og som supplementsbehandling ved moderate og svære depressioner. Og for det andet er han om nogen bevidst om den skrøbelige balance mellem positive effekter og bivirkninger ved medicinske behandlinger samt om disse behandlingers begrænsninger overfor visse depressionssygdomme.

Så når Poul Videbech ikke fortaber sig i angreb på meninger og mennesker, som irriterer, forarger og bekymrer ham, er hans bog gennemgående præget af at være skrevet af en erfaren, vidende og nuanceret kliniker med stor indsigt og et aldeles vågent øje også for andre potentielle behandlingsmetoder end medicin og psykoterapi. Især plager det ham, at videnskaben endnu ikke har fundet evidens for, hvordan man skal behandle de cirka 20-30 procent for hvem, at depression bliver en kronisk sygdom. Disse patienter bliver igen og igen til patienter på de psykiatriske afdelinger.

Ifølge Poul Videbech er depression ikke én, men mange forskellige former for sygdom i sind eller krop, hvor symptomerne bare ligner hinanden, og fremtiden for mere effektive behandlinger, ser han i en mere nuanceret, individuel behandlingstilgang, hvor behandlingsmodaliteterne i højere grad skræddersyes til den enkelte patients depressionsform. Én af de behandlinger, som han håber kan komme til at gøre en afgørende positiv forskel, er behandling med transkraniel magnetstimulation, TMS. Her vil man ved hjælp af hjernescanninger finde frem til, hvor i hjernen depressionen viser sig, hvorefter området behandles med svag elektrisk stimulation.

Poul Videbech er i det hele taget en mand, som synes at favne bredt, og det samme gør hans bog, der fint kan fungere som en depressionens ABC til lægmænd og eksperter, som desuden beriges med en bunke links til yderligere artikler til mulig fordybelse for de særligt interesserede.

Hvis man gerne vil kende den danske status for viden om depressioner og disses behandling og forebyggelse, så er "Hvad er depression – bliv klogere på årsager, behandling og forebyggelse" et rigtigt godt valg. Efter endt læsning og Poul Videbechs kyndige guidning rundt i den eksisterende viden om depressionernes årsager og behandlingernes mange afkroge, kan man dog kun erklære sig enig med ham, når han efterlyser nogle nye behandlingsgennembrud, for der er tydeligvist langt mellem snapsene, når det handler om innovationer, der reelt gør stor forskel for mange flere af de ramte og deres sørgelige lidelser.

 

  • Hvad er depression – bliv klogere på årsager, behandling og forebyggelse
  • Poul Videbech
  • FADL’s forlag
  • Pris: 265 kroner
  • Oprettet den .