| | | | | |
 


Tidligere overlæge får fornem forfatterpris

BØGER: Tidligere overlæge og dr.med Steffen Jacobsen har fået Otto B. Lindhardt Prisen 2020 på 50.000 kr. for sit forfatterskab siden han for tre år siden smed sin lægekittel i protest mod forholdene for læger og patienter i det danske hospitalsvæsen.

"Jeg er enormt beæret og stolt over at modtage prisen. Den tillid, som forlaget viser mig, vil jeg gerne gengælde med flere, gode romaner," siger Steffen Jacobsen i anledning af prisen, som tidligere er blevet tildelt nogle af Danmarks mest anerkendte forfattere som for eksempel Jørn Riel og Leif Davidsen, Knud Romer, Michael Katz Krefeld, Mich Vraa, Merete Pryds Helle og senest Maren Uthaug.

"En to meter høj, tatoveret overlæge, ankerkendt forsker og bestsellerforfatter af spændingslitteratur – sådan ser renæssancemennesket måske ud i 2020," siger Sune de Souza Schmidt-Madsen, redaktionschef for skønlitteratur på Lindhardt og Ringhof til lejligheden og fortsætter:

"Steffen Jacobsen formår at skabe filmiske fortællinger med hårdtslående plots og mestrer mange genrer."

Steffen Jacobsen blev færdig som læge på Københavns Universitet januar 1990, men gik som 60-årig på selvvalgt pension fra Hvidovre Hospital 31. december 2017 med titel af overlæge, speciallæge i ortopædisk kirurgi, fhv. lektor ved Københavns Universitet, voterende sagkyndig ved Retslægerådet, speciallægekonsulent i Sikrings- og Ankestyrelsen og dr.med. Den tidlige pensionering skete i protest mod Sundhedsplatformen, og hvad han opfatter som Djøffernes indførelse af ’den sorte død’ i det danske sundhedsvæsen.

At han på valgte at gå og smække med døren og skifte sit job som læge ud med at blive forfatter, har han ikke fortrudt et øjeblik fortalte han et år senere til Medicinske Tidsskrifter:

”Det skulle jeg have gjort for mange år siden: Jeg har ikke været gladere i årtier. Jeg har smidt et åg af kafkask idioti, grotesk overadministration, Sundhedsplatform, vanvittige dokumentationskrav, udgrænsning af læge- og plejekunsten – og er blevet tre centimeter højere," erklærede Steffen Jacobsen, som forklarede baggrunden for sin nye glæde således:

”Sundhedsvæsenet er blevet et gigantisk tag selv-bord og en oplagt karrieremulighed for økonomer, jurister, etnografer, cand.scient.pol.er, politikere, IT-folk, ingeniører, psykologer, projektmagere, kommunikationseksperter, teambuildere, konsulenter og kulturgeografer – hvoraf ingen dybest set bidrager til at løse sundhedsvæsenets kerneydelse”, revsede Jakobsen, der i 2018 også skrev debatbogen, Hvis De lige vil sidde helt stille frue, dr. Jacobsen, som rummer en blanding af erindringer fra et liv som læge på sjællandske og københavnske hospitaler og et rasende angreb på såvel Sundhedsplatformen som på ’det fede og brede lag af hospitals ledere og –administratorer’, der ifølge ham i en årrække har gjort hospitaler til ’ét stort ædetrug for svimlende mængder af djøf’ere”, som han mener i bund og grund helst ser hospitalerne tømt for, hvad disse opfatter som besværlige læger og patienter.

Siden Steffen Jacobsens smækken med døren er det blevet til tre spændingsromaner, der med stor succes er sendt ud på mange sprog. Heriblandt bestselleren Proxy, som i september i år følges op af De stumme piger, der handler om opklaringen af et brutalt drab på en dømt voldtægtsforbryder, som altid havde pralet med at udover de syv voldtægter, han var dømt for, så havde han bag sig en stribe af uopklarede sager og ofre, som han kaldte de "stumme piger".

De stumme piger er en selvstændig fortsættelse af Steffen Jacobsens bestseller Proxy fra 2019 og udkommer 18. september.

Herudover har han også skrevet den historiske roman Da blev jeg døden om Niels Bohr og Manhatten-projektet.

"Vi er virkelig imponeret over, hvordan man kan kombinere indsigt i kvantefysik på højeste niveau med en hæsblæsende pageturner, men det er det, Steffen kan," siger Sune de Souza Schmidt-Madsen.

Otto B. Lindhardt-prisen er opkaldt efter forlagets grundlægger og blev indstiftet i 2014. Med prisen følger 50.000 kroner.