| | | | | |
 

Ny slankebog er lige lovlig smart

 
 
 
 
 

BØGER: Så er vi på dem igen. Blodsukker-, Atkins-, Keto- og 5:2 – diæterne. Slankekurenes tredje højsæson er over os, og de professionelle slankekursforfattere står parate til at hjælpe os med løfter om vægttab på rekordtid uden afsavn.

Altså hvis blot vi underkaster os diverse regimer og i øvrigt betaler ved kasse et for deres rådgivning.

Blandt de, der i denne årets tredje højsæson vejrer duften af mammon, er den danske slankedronning Michelle Kristensen, som bidrager til slankeindustrien med bog nummer to om sundhedsguruen Michelle og hendes barndomsveninde, sygeplejersken Store Sonia, som igen er blevet for tyk og forpustet.

Da læserne mødte Store Sonja i den første bog "Ny krop på fire uger", elskede hun sin sofa, pizza, pommes frites, hvidvin, hjemmebagte boller med tandsmør, wienerbrød, bland-selv-slik, marsbarer, og når hun var ude, havde hun svært ved at sige nej tak til kager, chips og alt med høje alkoholprocenter. Men Michelle lærte hende at sige nej til både sig selv og andre, og i løbet af fire uger havde hun tabt fem kilo og fået sig en ny kæreste, Jeppe.

I den nye og anden bog i denne fiktive chick-lit slankeroman "Gør kål på kærestekilo og singlesul" strammer Store Sonjas buksekant og sygeplejerskekittel gevaldigt efter, at hun i nogle måneder har boet sammen med Jeppe, med hvem hun dagligt har delt en flaske vin, sodavand, slik og chokolade – for slet ikke at tale om den bearnaisesovs, som Jeppe laver til perfektion, og som de begge har spist, som var den en suppe og ikke en sovs. Jeppe har ikke taget nævneværdigt på, men Store Sonia, som nemt bliver tyk, betaler prisen for den fælles søde smag, de mange glas vin og al den spiselige kærestehygge i form af 10 kilo ekstra kropsvægt. 

Og endnu engang må hun bede om hjælp hos veninde Michelle, som ikke overraskende dikterer, at vejen frem for at komme af med alle disse kilo kærestelykke er MK-modellen i form af tre hovedmåltider morgen, frokost og aftensmad plus en daglig snack i løbet af dagen, men kun hvis sulten banker på. Til hvert måltid skal hun indtage en proteinrig fødevare på størrelse med sin knyttede næve samt noget sundt fedt og grøntsager, ligesom hun generelt skal være yderst tilbageholdende med kulhydrater. Oveni det skal hun gerne faste en dag om ugen plus løbe tre gange om ugen - jo hurtigere jo bedre

Ifølge bogens forfatter Michelle Kristensen står MK for såvel Michelle Kristensen og for motion og kost. Hun forklarer:

”Principperne udviklede jeg oprindelig på baggrund af min universitetsuddannelse. Jeg har en bachelor i idræt og hoppede derefter over på kandidatuddannelsen på Human Ernæring og tog nogle supplerende fag der. Men principperne er i høj grad også udviklet på baggrund af mine erfaringer med de over 75.000 mennesker, som jeg har hjulpet gennem de seneste syv år. Primært kvinder – unge som ældre – der har været på en MK Camp. De har givet mig en feedback og en indsigt i folks reaktionsmønstre, udfordringer og måder at tænke på, når ma vil tabe sig eller leve sundt. Den viden er guld værd og en uundværlig del af fundamentet i MK. ”

Michelle Kristensen kalder selv sin kur for ’et miks af forskningsbaserede teknikker og realitetssans’, som skal kunne passe ind i et normalt hverdagsliv:

”Fx kan jeg se, at mange mennesker bruger mindre og mindre tid i køkkenet. Jeg vil gerne forsøge at få flere retur i køkkenet, så de laver mere mad til sig selv og evt. børn, men jeg vil også have, at de sunde og slankende måltider bliver realistiske og overskuelige at lave og ikke tager to timer. For det har ingen tid til i en travl hverdag. Desuden nytter det ikke at lukke øjnene for, at mange mennesker har et følelsesmæssigt forhold til maden. Der hygges på højeste plan ude i danske hjem. Hygge er blevet lig med at tygge, og det er ikke broccoli, vi tygger i. Hygge er for os kage, slik, chips, alkohol, fastfood, hjemmebagte boller med tandsmør og andre fødevarer, som får vores hjerne til at mindes barndommens trygge hverdag, samtidig med, at den sender en bølge af lykkehormoner ud i os. Glædesrusen varer dog ikke længe. Efter kort tid bliver den ofte erstattet af en skam og stor ærgrelse over, at man nu igen ikke holdt sit eget løfte om at holde fast i planen om at tabe sig.”

Men Store Sonia holder fast og bliver da også ved hjælp af bedstevenindens ofte omtalte skyrboller, men også i kraft af blandt andet broccolibrød, gnavegrønt og intervaltræning af med sine overflødige kilo. Ja selv sukkergrisen Jeppe bliver vild med MK-kosten og får sin six-pack tilbage. Og snip, snap snude ender alt lykkeligt med, at veninde Michelle, som har haft det stramt med mænd, får en fast kæreste, og at Store Sonia bliver gravid. Og søreme om ikke også Store Sonja og Michelles fælles veninde, Sonia H, som netop er blevet single og har taget på ikke af kærestehygge, men af kærestesorg, også slipper af med sit singlesul ved hjælp af kuren. Så mon ikke den tredje roman i rækken kommer til at handle om, hvordan man bliver slank igen efter at have været gravid - eventuelt tilsat en enkelt eller to andre målgrupper for slankebøger i højsæson? 

Michelle Kristensen har fortsat rimeligt styr på sine dialoger i bog nummer to. Men meningen med slankebøger er jo, at læserne skal tabe sig. Helst ikke kun for en kort stund, men også fastholde vægttaber fremover i kraft af inspiration til en ny livsstil. Så vil man tabe sig af at spise og motionere som romanens Michelle og virkelighedens forfatter Michelle Kristensen får Store Sonia til at gøre i dette fiktive univers? Tjah, det vil de fleste jo nok for en stund, eftersom motion, højt indtag af protein og grønt kombineret med forsagelse af sukker, pizza, chips og alkohol etc, jo er en almen kendt vej til vægttab. Men vil langt de fleste så tage alt det tabte på igen i løbet af kort tid? Ja det vil de nok også, for vellykkede slankekure og fastholdelser af vægttab er mere komplekse størrelser end de banaliteter og almindeligheder, som man får serveret i romanserien om Store Sonja og hendes veninde, hvem vi givetvis kommer til at høre mere til i kommende højsæsoner for slankekure.  Forfatteren og hendes forlag har således formået at lave sig en økonomisk evighedsmaskine – og det er smart. Måske også lige lovlig smart, hvis man ellers ønsker at blive taget seriøst.   

 

  • Gør kål på kærestekilo og singlesul
  • Michelle Kristensen
  • Politikens Forlag, 270 kr.