| | | | | |
 

Forblændet forfatter faldet urimeligt på halen for sin hovedperson

 
 
 
 
 

BØGER: Hvis man er sur og irriteret og trænger til at give nogen skylden for sit dårlige humør, så kan man bare gribe den nye bog, Kroppens Klaverstemmer, som er en forblændet journalists helt urimeligt uforbeholdne hyldest til den kreative overklasses foretrukne osteopat i Københavns nordlige forstæder.

Lad det være sagt med det samme, Gorm Alex Petersen, osteopat og indehaver af et sundhedscenter i Charlottenlund nord for København, kan i princippet være en aldeles glimrende osteopatisk terapeut og ekspert i åndedrætsøvelser. Det er desværre bare ikke lige til at vide, selv efter, at man har kæmpet sig gennem hans og journalist Dan Melchiors 270 siders nye rygklappende bog "Kroppens Klaverstemmer" om Gorm Alex Petersens angivelige helt særlige evner til at helbrede sine patienter. Journalistens grænseløst benovede falden på halen spærrer nemlig for enhver indsigt i, hvorvidt osteopaten er en kejser uden klæder, et semireligiøst overhoved for en lille velpolstret men småfrustreret og stresset klike i det nordlige reservat, en moderne selvovervurderende magnetisør - eller en måske ganske rigtigt dygtig alternativ behandler.  

Selv beskriver Gorm Alex Petersen, der ifølge "Kroppens Klaverstemmer" har mange kendte skuespillere, filminstruktører, erhvervsfolk og andre, som skal præstere på de skrå brædder eller bonede gulve blandt sine klienter, sit arbejde overfor den starstruck journalist således:

”Som du snart vil finde ud af, er jeg født med særlige evner, nemlig det at være særligt sensitiv. Det har både fordele og ulemper, men set i behandler-sammenhænge er det for mig en kæmpe fordel. Allerede ved første møde med mine klienter mærker jeg tydeligt, hvordan det er at være som dem, og uden ord og lange samtaler er jeg klar til at behandle dem.”

Og Gorm Alex Petersens klienter er da tilsyneladende også enig med ham i, at han er god til at vide, hvordan det er at være dem. En kendt erhvervskvinde udtrykker det således: ”Gorm lukker omverdenen totalt ude, når han behandler. Han går ind i sig selv, gerne med lukkede øjne, og koncentrerer sig fuldt ud om DIG; dig og kun dig.” En populær skuespiller forklarer sig således: ”Man føler sig ikke som et nummer – men som hovednummeret, som nummer et. Han ser på personen. Man føler, man er den eneste patient, han har! Det er en smuk egenskab. I hvert fald føler man at være den vigtigste. Det er vidunderligt.”

Og både Gorm Alex Petersen og Dan Melchior er også helt enige med de citerede klienters beskrivelser af Gorm Alex Petersens unikke evner til at gøre klienten tryg og være fuldt opmærksom på netop vedkommendes problem:

”Jeg er fuldstændig fri, hvilket ganske få behandlere er. Jeg er bare for dig, med dig. Lige nu sidder vores nervesystemer og synkroniserer – din krop sanser alt muligt. Prøv bare at mærke det. Vi sidder og mærker de ærlige vibrationer. Vi deler energi, og det handler det om, når man er spirituel,” forklarer han under en fælles terapisession med Dan Melchior, som mener at kunne fastslå, at Gorm Alex Petersen i såvel sin ’fremtoning og tilgang har en betydelig X-faktor, som man uundgåeligt lægger mærke til fra første behandling’.

Dan Melchior, der i det hele taget ikke tøver med at udråbe Gorm Axel Petersen til at være Danmarks bedste osteopat, er desuden enig med Gorm Axel Petersen i, at denne er noget helt særligt sammenlignet med sine mange hundrede andre danske kolleger:

”Selv kalder Gorm sig autentisk. Og at han til forskel fra mange andre behandlere er en ’Do-er’, i betydningen at han selv praktiserer de øvelser og råd, han anbefaler. Han laver dagligt praksis, udvikler nye programmer, som han selv har glæde af at prøve af, før han giver dem videre med smittende begejstring. Utvivlsomt har han ret i antagelsen om, at rigtigt mange behandlere ikke selv gør det, de rådgiver deres klienter om. Givet er, at Gorm er autentisk! Ingen er vist i tvivl om, at han mener det, han ’prædiker’, og at han selv udfører det og øver det etc. Næppe mange i kongeriget kan som han finde rundt i kroppens univers og ved, hvordan den hænger sammen fra top til bund.”

 Om sine behandlingsmetoder forklarer Gorm Alex Petersen selv:

”I mit univers er alt liv bevægelse og svingninger. Derfor behandler jeg både med hænderne på kroppen og ofte også uden at røre direkte på klienten. Jeg behandler nærmere energien omkring klienten. For nogen lyder det måske underligt, men de fleste af os kender godt det, at folk kommer for tæt på. De så at sige bryder vores grænser. Det er ofte disse grænser, der er nedbrudt i forbindelse med ubalance og smerte, som fører til, at folk beder om min hjælp.”

Og om bogens titel "Kroppens Klaverstemmer" forklarer Dan Melchior: ”Definitionen på en pianostemmer er en person, der spænder eller løsner de skruer, der holder strengene i spænd, indtil hver enkelt streng afgiver den rigtige tone. For mig svarer det fint til det, Gorm gør med kroppen.”

Og Gorm Alex Petersens replik til sin benovede pennefører er:

”Du har næsten fra starten kaldt mig Kroppens Klaverstemmer, og det kan jeg godt li’. For jeg beskæftiger mig jo med det menneske-instrument, vi alle er født til at blive, som består af flere strenge. I korte træk er vi knogler, sener, bindevæv og muskler. Og de skal lære at svinge sammen i en hel symfoni, så du opnår en svingningstilstand, der kan udvide dit potentiale. Jeg tjekker folks krop, hvordan den ser ud her og nu. Hvordan har de stemt den selv den seneste tid, hvad har de brugt kræfter på? De fleste, der kommer ind ad min dør, er i en eller anden form for ubalance, og jeg skal sørge for, de kan spille rent igen. Til det benytter jeg tre greb eller snarere begreber; nemlig er personen anspændt, underspændt eller i flow.”

Osteopati blev vedtaget som en autoriseret sundhedsprofession i Danmark i foråret 2018. Siden har indtil videre 92 ud af Danmarks 200 uddannede osteopater søgt og modtaget deres autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Og osteopati forklares nemmest således ifølge Gorm Alex Petersen:

”Osteopater arbejder altså med det kraniosakrale system, der er nervesystemet, med organsystemet samt det muskuloskeletale system. Og det betyder osteopati: Viden om de tre systemer, sammenhængen mellem dem, og hvilke ubalancer der kan opstå. Vi ser sammenhængene i kroppen. Den krop, der er designet så klogt, at den kan hele sig selv. Det er derfor, vi hedder manuelle medicinere. Det er lige ud af posen forklaringen på osteopati.”

Men også i forhold til selve osteopatien som klassisk behandlingsform er Gorm Alex Petersen overlegen, da han ifølge Melchior bemestrer ’kunsten også at stille ind på klientens psykiske tilstand og ikke udelukkende har interesse i klienternes aktuelle og mere konkrete, fysiske skavanker’:

”Næppe andre danske osteopater interesserer sig så meget som Gorm for vejrtrækningen, der igen er styret af, hvordan vi sanser i vores liv, og om vi tør give slip og bare være. Hvilket ikke er en del af den osteopatiske uddannelse. ”

Og Gorm Axel Petersen bifalder:

”De fleste osteopater benytter teknikker, der tager udgangspunkt i ’find it, fix it, leave it’. Men nogle af klienterne bliver ikke raske. Når jeg kigger på dem, så sker der noget, fordi alle kroppe er designet til at rejse sig selv, hvis de møder empati. Og det er det, jeg kan, da jeg er bedre end de fleste til at sanse.”

 

  • Kroppens Klaverstemmer
  • Gorm Axel Petersen og Dan Melchior
  • Forlag: Peoples Press
  • Pris: 299,00 kroner.