Skjult kamera viser sin berettigelse i vellykket afsløring af lægefup

 
 
 
 
 

TV: Operation X går grundigt til værks i Når lægen lyver på TV2, hvor praktiserende læge Jesper Gram viser sig at holde fri om fredagen, holder fyraften ved frokosttid og nogle gange heller ikke møder ind onsdag eller torsdag, men alligevel  er Region Hovedstadens økonomiske topscorer.

Siden 2015 har Jesper Gram, Gladsaxe, taget flere end dobbelt så mange blodprøver per patient som den gennemsnitlige læge i Region Hovedstaden. Sidste år blev det til 134 procent over gennemsnittet, altså over dobbelt så mange. Blandt andet disse opsigtsvækkende tal har Operation X ved hjælp af aktindsigter inddrevet hos Region Hovedstaden, der ifølge programmet tilsyneladende ikke tidligere har stillet spørgsmålstegn til Jesper Grams særegne statistik og virkemåde.

Når Lægen lyver er blevet til, efter at instruktøren Morten Spiegelhauer er blevet kontaktet af patienten Janni Hansen, der gennem nogle år har undret sig over, at hun næsten hver gang, hun kontaktede sin læge Jesper Gram, blev bedt om at komme og få taget en blodprøve, som koster det offentlige 198,51 kroner, mens en almindelig konsultation koster 147,85 kroner. Herudover havde Janni Hansen også med fire måneders mellemrum fundet to ydelser, de såkaldte årskontroller, som hun ikke kunne genkende, da hun hverken lider af sukkersyge, KOL eller har andre kroniske sygdomme. Det koster samfundet 386,13 kroner per kontrol.

Og Morten Spiegelhauer går grundigt til værks i "Når Lægen lyver". Ved siden af aktindsigter, skjulte optagelser og diverse patientberetninger har han blandt andet også selv skygget Jesper Gram og hans klinik. Efter at have holdt den under fast observation i 24 dage, kunne han konstatere, at klinikken var lukket cirka halvdelen af tiden, hvor den ellers burde have været åben ifølge overenskomsten med Region Hovedstaden. Og på trods af, at den var lukket halvdelen af tiden, har Jesper Gram altså langt flere konsultationer per patient end den gennemsnitlige praktiserende læge i Region Hovedstaden. I 2020 var han den læge med flest konsultationer overhovedet. At Jesper Gram henviser en akut patient til at vente tre timer og herefter ringe 1813 klokken 16 synes således at have en forklaring. Klinikken er tom og patienterne på Herrens Mark, indtil Lægevagten kan tage over.

Jesper Gram ønsker ikke selv at udtale sig på TV, men henviser Morten Spiegelhauer til Region Hovedstaden, som har valgt at sende sin koncerndirektør Anne Skriver Andersen i felten, men som sådan set heller ikke svarer på, hvordan det kan ske, at Regionen har overset, hvad der synes at være et yderst brodent kar samtidigt med, at Rigsrevisionen flere gange og så sent som sidste år har kritiseret regionernes kontrolsystem. At programmet også handler om en anden driftig læge, Sidsel Lauritzen, og hendes tusindvis af faktureringer for mere end spinkle E-konsultationer, gør ikke koncerndirektørens undvigende svar mindre utilfredsstillende. Er regionen monstro ved at drukne i egne dokumentationskrav, så den ikke kan se skoven for bare træer?

Alt i alt er "Når lægen lyver" indbegrebet af et godt klassisk dokumentarprogram, som lever op til genrens krav om at sætte noget vigtigt på dagsordenen på en troværdig måde. Uden at være kedeligt, men også uden at man drukner i blå blink og løse påstande, for dem er der ingen af i dette program, som demonstrerer, at skjult kamera helt bestemt har sin berettigelse, når det som her bliver brugt med omtanke og til noget, som ikke kunne have været dokumenteret på anden måde - nemlig Jesper Grams usandfærdige forklaringer på sine ordinationer og faktureringer. Programmet er således pænt over gennemsnittet for Operation X’s og mange andre dokumentarprogrammers vanlige standarder, hvor skjult kamera nogle gange har tenderet at være blevet (mis)brugt som nemme smutveje til noget spektakulært, men også nogle gange lidt tvivlsomt indhold. 

Sidsel Lauritzen har i øvrigt siden ladet TV2 forstå, at hun nu vil sælge sin praksis, og Jesper Gram har via sin advokat blandt andet meddelt, at han synes at have misforstået begrebet årskontroller, samt at de mange blodprøver alene er udtryk for grundighed.  

Når lægen lyver' blev sendt torsdag klokken 20.40 på TV 2 og kan ses på TV 2 PLAY.