TV-serie om diskrimination af kvindelig forsker er hyggelig, sjov og charmerende
STREAMING: Lessons in Chemistry er en overvældende smuk TV-serie om den brillante og ambitiøse kvindelige biokemiker, Elizabeth Zott, der i 1950- og 60’ernes Californien dagligt må finde sig i at blive forsøgt jordet af sine fagligt mindre talentfulde, sexistiske mandlige kolleger. Lige indtil hun ikke gør det mere…
Da den unge forsker Elizabeth Zott står foran at skulle aflevere sin ph.d.-afhandling, bliver hun voldtaget af sin vejleder. Da hun er på sporet af betydningen af menneskets DNA for gener og arvemateriale, bliver hun groft latterliggjort af sine mandlige chefer og kolleger. Og når hun ikke vil deltage i Instituttets skønhedskonkurrence for dets kvindelige medarbejdere, som udelukkende består af sekretærer, bliver hun chikaneret og truet med fyring.
Det fremgår af den første episode af nye TV-serie ´Lessons in Chemistry´, der med sin klarhjernede og frygtløse heltinde er lykkedes med et rørende, rapt og underholdende oprør mod hverdagssexisme i forskermiljøer.
I serien, der består af otte episoder, hvoraf AppleTV plus netop har lanceret de to første på én gang, møder vi Elizabeth Zott, spillet fremragende af den amerikanske skuespiller Brie Larson, mens hun ene kvinde på Hastings Research Institute i California ved hjælp af logiske, rationelle, videnskabelige fakta forsvarer sig mod en kultur, der mener, at kvinder skal holde sig til at lave kaffe i de tilfælde, hvor de som hun formaster sig til at træde ind i den videnskabelige forskerverden.
Den eneste, som ikke forsøger at mobbe hende, er Instituttets største videnskabelige håb, den allerede Nobelprisnominerede yngre forsker Calvin Evans, som forelsker sig i hendes iderige forskerhjerne og kompromisløse natur. Sammen begiver de sig på rejse mod kærlighed, store forskningsresultater, opgør med sexisme og kommende Nobelpriser.
Men ak og ve, det ellers så lykkelige par rammes af de overraskelser, som de selv mener er livets og forskningens grundvilkår, og tvunget endnu en gang af sexismens ubønhørlige konsekvenser må Elizabeth Zoth tilsidst forlade sin elskede forskerverden. I stedet tager hun nødtvungent imod et job som TV-værtinde på det madprogram, som vi allerede fra episode 1 ved, at hun senere kommer til at bestyre.
Udstyret med sin kolossale viden om kemi og endnu en gang i stiv modvind fra sine mandlige TV-chefer gør Elizabeth Zoth sit madprogram til en kæmpe succes blandt amerikanske husmødre, for hun nægter at spille rollen som dydig og stilfærdig, smuk husmor.
I stedet bruger hun kemien ikke kun til at lære sine medsøstre at lave mad, men samtidigt også til at udfordre de kulturelle normer for kvinders roller i samfundet for således at begynde at se sig selv som personer, der er andet og mere end hustruer og mødre.
´Lessons in Chemistry´ er baseret på den 64-årige forfatter Bonnie Garmus´ bestsellerroman fra 2022 af samme navn, som siden er gået sin sejrsgang verden over, og det er svært at forestille sig, at TV-serien ikke vil gøre det samme.
For seriens skildring af den maskuline forskerverdens diskriminering af kvindelige kolleger er skånselsløs, men også universel på en måde, som gør, at mange kvinder både indenfor og indenfor forskerverden også i dag givetvis vil kunne spejle sig i de mange måder, hvorpå mandlige chefer og kolleger her 75 år senere mere eller mindre bevidst og ofte helt upåtalt kan bedrive hverdagssexisme på måder, som kan sætte selv moderne kvinder helt skakmat.
Bonnie Garmus, der hele sit liv har arbejdet i reklamebranchen, er én af de kvinder, der har følt sig sat til vægs, og hun siger herom:
"Jeg plejede at skrive meget om medicinsk teknologi, og en dag var jeg til et møde, der udelukkende bestod af mænd. Under mødet præsenterede jeg mine koncepter, og folk var ligesom, mmm-hmmm, men et par minutter senere gentog en mand præcist, hvad jeg lige havde sagt, og alle udbrød, åh wow, det er fantastisk! Det er genialt!
Jeg var virkelig ked af det og kunne ikke give slip på det, så da jeg gik tilbage til mit skrivebord, skrev jeg det første kapitel af ´Lessons in Chemistry´ i stedet for at arbejde," fortæller Garmus, der besluttede at opfinde en heltinde, der med logiske og rationelle argumenter ikke fandt sig i urimeligheder. En kvinde som var i stand til at ændre på tingenes tilstand, og som andre kvinder derfor kunne se op til.
Og det, som gør serien helt særlig, er da også heltindens håndtering af diskriminationens ulidelige trakasserier, der måske for nogle seere indimellem godt kan forekomme trættende i al sin stereotype kendthed. Men til gengæld er Elizabeth Zoth ikke det mindste trættende, og serien lever i kraft af hendes ofte ustyrligt morsomme, forfriskende og unikke videnskabelige og faktuelle tilgang til sexisme. En ligefrem, kontant og man fristes til at sige i virkeligheden måske temmelig maskulin tilgang, som nogle gange tenderer at være i den mere diskrete ende af det neurodiverse spektrum – uden at dette sidste dog overhovedet italesættes i serien.
Serien er med sine smukke og elegante interiørs, den charmerende og højtbegavede Brie Larson og ikke mindst dens originale måde at anskue forskerverdens sexisme og kvinders roller i samfundet på et hyggeligt, sjovt og charmerende bekendtskab, der varmt kan anbefales som lindrende medicin for efterårssnue og andre mindre alvorlige skavanker, som kræver en dag eller to under dynen.
Og der er heldigvis god grund til at tro, at seriens kvaliteter kun vil udfoldes yderligere i de efterfølgende seks episoder. Her vil Elizabeth Zoth føre kampen for kvinders ligestilling videre inde fra universiteterne og institutterne direkte ind i hjemmenes køkkener, hvor Zoth bruger forskning og kemi som en rationel videnskabelig platform til at sætte lus i de maskuline skindpelse ved at styrke sine kvindelige seers frigørelse og forandring.
´Lessons in Chemistry´ kan ses på AppleTV plus