Lægemiddelstyrelsens ny direktør slår et slag for magisk realisme
KULTUR-TEMPERATUR: Nils Falk Bjerregaard får stort udbytte af forfattere som Gabriel García Márquez og Haruki Murakami. Her finder han et rum, hvor almindelig logik ophører, men hvor man kan flyde ind i en anden verden af sætninger og sprogbilleder.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Jeg var på stadion i Aarhus med yngste datter for nylig. Det var AGF mod Lyngby, hvor hjemmeholdet AGF vandt 2-1 i overtid. Det var koldt og fugtigt, men det var superhyggeligt, og det giver jo god stemning, når hjemmeholdet vinder, så det var rigtig folkekultur. Jeg er modsat min datter ikke selv AGF-fan, men Brøndby-fan, også selvom det ikke er populært lige nu. Brøndby har været mit hold, siden jeg var dreng.”
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg har altid anbefalet folk at læse romanen ’100 Års Ensomhed’ af Gabriel García Márquez. Genren magisk realisme bliver ofte erklæret død, men den bliver altså ved med at have noget over sig. Jeg var også på ferie i Italien, hvor jeg løb tør for læsestof og fandt en roman af Haruki Murakami oversat til engelsk. Den rummede på samme måde som hos Márquez noget udfordrende og utilgængeligt. Bøger af den type tvinger mig til at flyde med ind i et univers, hvor jeg må placere min sædvanlige logik, regler og principper uden for og i stedet nyde sproget, sætningerne og billederne. Det bliver jeg ikke træt af.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Der er en bog, som jeg har gået og købt igen og igen de seneste år, når der har været en reception eller en fødselsdag på mit arbejde. Det er bogen ’Subtract’ af Leidy Klotz, som er ingeniør og professor på University of Virginia. Bogen handler om, hvor svært vi har ved at trække noget fra, vi lægger hele tiden noget til i stedet. Det findes der både biologiske, psykologiske, sociologiske og evolutionære forklaringer på. Men når vi lægger til, skal vi også trække noget andet fra, ellers bliver vores verden for kompleks og omfangsrig. Det gælder i tøjskabet derhjemme, men det gælder også i byplanlægning, offentlig forvaltning og i patientforløb på hospitalerne. Det er også noget, jeg vil kunne bruge i mit nye job i Lægemiddelstyrelsen, tror jeg. Jeg kunne have sparet penge, hvis jeg havde købt et stort parti af den bog på én gang.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”Jeg lærte at læse noder og spille en smule klaver, da jeg var barn. Men jeg havde en tennis-, badminton-, fodbold- og håndboldspiller i maven også. Jeg tror, jeg lavede alt, hvad man kunne lave i den lokale sportshal i Hjørring. Jeg kan dog godt fortryde, at jeg ikke gjorde mere ved musikken, uden at jeg kan sige, om jeg havde haft flair for det. Når jeg betragter fællesskabet, som min svigerfar har del i, når han på 50. år spiller i brass-band, eller når mine døtre går til musik, så står jeg uden for og kigge ind både med nysgerrighed og en følelse af at være gået glip af noget.”
Nils Falk Bjerregaard, 49 år
- Ny direktør, Lægemiddelstyrelsen
- Lægefaglig direktør, Regionshospitalet Horsens fra 2018 til 2024
- Tidligere ledende overlæge, Hospitalsenhed Midt og afsnitsledende overlæge på dagkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital
- Speciallæge i anæstesiologi fra Aarhus Universitet, 2009