Her er de 5 mest interessante bøger om sundhed i 2024
BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her udvalgt fem blandt de mest interessante og seks-stjernede bøger på sundhedsområdet i 2024.
Hypokondri afstigmatiseres i prisværdig bog om den ældgamle lidelse
Af Maria Cuculiza
6 stjerner
Lider man af hypokondri – eller kender man én, som gør, så er en elegant og gennemarbejdet britisk memoire om lidelsens psykiske, fysiologiske, sociale og kulturelle aspekter en oplagt mulighed for bedre indsigt i denne ellers så ofte nedvurderede sygdom.
Hypokondri er en yderst isolerende tilstand. Af frygt for at blive hånet eller afvist på grund af vores bekymringer omkring vores helbred, kan vi hypokondere være tilbøjelige til at holde det hele indeni. Det kan være en ensom måde at eksistere på. Selv ordet “hypokondri” bærer den tunge bagage og det stigma, som følger af århundreders latterliggørelse, fastslår den britiske forfatter og podcaster Caroline Crampton i sin nye og fremragende erindringsbog ´A Body Made of Glass – A History of Hypochondria´.
Caroline Cramptons egen hypokondri blev sat i gang af en kræftdiagnose, da hun var godt 17 år, hvor en stor hævet lymfekirtel på halsen afslørede, at hun var syg af Hodgkins lymfom. Efter fem års intensive behandlinger med kemoterapi, stråler, stamcelleterapi og et uventet tilbagefald blev hun som 22-årig endelig erklæret rask, men hendes tillid til egen krop var væk:
”Umiddelbart efter min udskrivning fra onkologisk afdeling – på trods af at jeg fik at vide, at jeg var kræftfri – begyndte mit angstniveau omkring sygdom at stige i stedet for at falde. Til at starte med følte jeg, at min konstante overvågning af min sundhed og min krop for potentielle tidlige advarselstegn bare var mig, der var ansvarlig. Trods alt havde mine læger altid opfordret mig til “at holde øje med tingene” og foretage mine egne undersøgelser for at hjælpe dem med at opdage ting tidligt. Jeg brugte meget tid på at panikke foran spejle, fordi jeg troede, jeg havde mærket en knude i min hals igen på det sted, hvor tidligere tumorer var blevet fjernet,” fortæller Caroline Crampton. Siden har hun skamfuldt og ulykkeligt været mere eller mindre konstant plaget af invaliderende og hyppigt optrædende og akutte anfald af helbredsangst, hvor hun har frygtet at være døden nær.
”Mange mennesker foragter hypokondere, der ofte opleves som manipulatorer, der bare er ude på at bruge deres dårlige helbred til at kontrollere partnere, venner, familiemedlemmer og kolleger. En foragt, der også for de raske bunder i en forargelse og vrede over hypokondernes tilsyneladende unødvendige forbrug af medicinske ressourcer, som retteligen burde være gået til de virkeligt syge. Mange af disse kritisk foragtende mennesker er læger med hvem, at de overbekymrede længe har haft et anstrengt forhold,” skriver Crampton.
Men blandt Cramptons mange velunderbyggede pointer er, at man tager fejl, hvis man tror, at hypokondri bare er noget, der sidder mellem ørerne, og som den ramte kan tage sig sammen ud af. De ramte er nemlig ifølge hende virkelig fysisk syge, men på måder, som vi endnu ikke rigtigt har forstået.
At man som Caroline Crampton kan lide af bekymringer for sit helbred efter fem års barske behandlinger på grund af alvorlig og gentagen kræftsygdom bør nok ikke undre nogen. Men for Crampton kommer helbredsangst og overdreven opmærksomheden på kroppens små og store signaler til at dominere, og pludselige og voldsomme panikanfald på grund af frygt for sygdom overtager hendes liv. En hypokondri, som hun ærligt indrømmer, hun her 20 år senere fortsat har svært ved at få fuld kontrol over – og det på trods af, at terapi, et mere ustresset liv og processen med at skrive bogen har været med til at dæmpe den, så hun i dag har en række redskaber til at holde den nede og derfor endelig har et godt liv.
Historisk kontekst
Men selv om Caroline Cramptons personlige beretning er utroligt stærk, lærerig og rørende, så er ´A Body Made of Glass – A History of Hypochondria´ på ingen måde kun hendes egen lidelseshistorie. Hun dykker også dybt ned i hypokondrien og sætter den i en spændende historisk, social, litterær og medicinsk kontekst, som går tilbage til nogle af de første cases beskrevet af Hippokrates.
´A Body Made of Glass – A History of Hypochondria´ kan uden forbehold anbefales hypokondere og alle andre, der interesserer sig herfor. Forfatterens prisværdigt høje vidensniveau, lødige tilgang, imponerende kulturelle og historiske forståelser og begavede personlige perspektiver på lidelsen gør, at hypokondrien troværdigt afstigmatiseres og dens ofre får noget af den sympati og genoprejsning, som de har fortjent efter tusinder af års nedværdigende hån og latterliggøres.
Caroline Crampton: ´A Body Made of Glass – A History of Hypochondria´ koster 186 kroner på Saxo.dk
Bog om mikrobiomet og grøn energigrød burde postomdeles
Af Maria Cuculiza
6 stjerner
Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.
Befolkningsundersøgelser har vist, at en overvejende plantebaseret kost kan forlænge vores liv med mange gode år. Begynder man i 20’ere på en overvejende grøn mad, er der statistisk set stor sandsynlighed for at få omkring ti raske år ekstra. Begynder man midt i livet, er der syv gode år ekstra at hente, og begynder man som 80-årig, er der en god mulighed for at få yderligere tre år med et godt helbred.
Det fastslår professor Oluf Borbye Pedersen i bogen ´Professorens grønne energigrød´, som han har lavet i samarbejde med dagbladet Politikens madredaktør Mette Mølbak, der i flere år selv med succes har brugt den grønne energigrød til at holde sclerosesymptomer fra livet.
Oluf Borbye Pedersen, der er professor i human metabolisme og metabolisk genetik ved Københavns Universitet og forskningsleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, er kendt for sin banebrydende forskning inden for mikrobiomet. Han har især forsket i, hvordan sammensætningen af tarmens mikroorganismer kan kobles til sygdomme som diabetes, fedme, hjertekarsygdomme og psykiske lidelser.
Ifølge Borbye Pedersen kan vores kost enten fremme eller hæmme et sundt mikrobiom. Forskning har vist, at en kost rig på frugt og grønt øger antallet af gavnlige bakterier, hvilket styrker immunforsvaret, forebygger livsstilssygdomme og forbedrer både fysisk og mental sundhed. Omvendt kan en kost med højt indhold af sukker, rødt kød og forarbejdede fødevarer reducere mangfoldigheden af bakterier, hvilket kan føre til inflammation og øge risikoen for alvorlige kroniske sygdomme.
“Velkommen til verdens største kemifabrik – den bor inde i dig! Tarmmikrobiomet kan sammenlignes med stjernehimmelens galakser. Det er så ufatteligt stort, at vi ikke har præcise tal, men nogle forskere skønner ud fra matematiske algoritmer, at et voksent menneske har omkring 50.000 milliarder bakterier i tarmen. De er fordelt på flere tusinde forskellige bakteriearter og bakteriestammer. Nogle er relativt hyppige, og andre er meget sjældne. Fordelingen er unik, det vil sige, at ligesom vi hver har vores egen DNA-profil, har vi også alle et forskelligt mikrobiom i tarmen og i øvrigt i eller på de andre steder af kroppen,” skriver de to forfattere. Det lykkes dem i enestående grad at give læserne en letforståelig og yderst kvalificeret adgang til de seneste års videnskabelige og komplekse forskning på en måde, som kan give mening for både den forudsætningsløse læser og den sundhedsprofessionelle.
I bogen reflekterer Borbye Pedersen og Mølbak også over, hvordan det kan være, at når nu så mange undersøgelser viser, at et stort indtag af grøntsager, bælgfrugter, rodfrugter, bær, frugt eller spiselige svampe kan kobles til et rigt og mangfoldigt tarmmikrobiom, at det så alligevel kun er hver tiende af os, som efterlever sundhedsmyndighedernes anbefalinger siden 1990’erne om at spise 600 gram frugt og især grønt om dagen. Ja, faktisk spiser vi i dag fire gange så meget sukker, som det bliver anbefalet og markant færre grøntsager end for 25 år siden:
Forfatterne anviser derfor en genvej til alle de grøntsager, som kroppen har brug for nemlig 16 nye forskellige recepter på grøn energigrød
Og ikke bare sætter Borbye Pedersens og Mølbaks stærke formidlingsevner barren høj for populærvidenskab og selvhjælpsbøger. De imponerer også ved at give læserne en lang række praktiske, overkommelige tips til, hvordan man langt ned i detaljer kan tage sig sammen til at indkøbe, klargøre og hjemslæbe de ugentlige fem kilo økologisk grønt og frugt per mand. Og ikke mindst til, hvordan man kan blive ved med at orke.
Professorens grønne energigrød er en fremragende og veldokumenteret bog, der nemt kan føre én til at mene, at vores øverste sundhedsmyndigheder – uanset manglen på grødens helt tunge og uomtvistelige evidens – burde postomdele den i ønsket om en sundere befolkning og færre økonomiske udgifter.
´Professorens grønne energigrød´ er udkommet på Gyldendals forlag og koster 249,95 kroner
Ib Michaels blodprop i hjernen fjernede vinterdepression, angst og neglepilleri
Af Maria Cuculiza
6 stjerner
Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.
Det var en helt almindelig dag i den nu 78-årige forfatter Ib Michaels liv, der pludselig ændrede alt, da han en formiddag i september for to år siden blev ramt af en blodprop 20 minutter inden, at han i sin bil skulle køre fra Kikhavn ved Hundested til et lydstudie i København for at indlæse sin dengang nyeste bog ´Logbog ved rejsens afslutning:
”Jeg vil tage min mobiltelefon ud af stikket og opdager at det kan jeg ikke, jeg kan ikke styre hånden. En lammelse breder sig i armen. Jeg kalder på Hanne som er ude i haven. Hun sætter sig på en stol over for mig, beder mig om at smile. Det kan jeg godt. Så beder hun mig strække armene op over hovedet. Det kan jeg også, lammelsen i hånden var forbigående. Hun siger at jeg skal sidde stille med mit ben. Det kan jeg ikke. Højrebenet begynder at spjætte og sparke ud, det bliver mere og mere voldsomt, jeg vælter rundt, råber i panik: "Jeg ved ikke hvad der sker, det er ikke mig der gør det!”
Det er som om en anden har overtaget min krop, jeg har ingen kontrol over mine bevægelser. Hun får mig bugseret ind på sengen. Hanne forsøger at holde mig nede, mens hun ringer 112 og forklarer hvad der er i gang,” skriver Ib Michael, der herefter bliver indlagt på hospital, hvor behandling og også hurtigt genoptræning iværksættes.
Blodproppen efterlader Ib Michael med forskellige kognitive problemer. Han kan for eksempel ikke huske, hvad han skal bruge sin IPad til, kan dog godt åbne sin computer, men ikke finde ud af at lukke den. Hertil kommer ud over en række andre besværligheder med at styre højre hånd og besvær med at se, hvad der foregår i højre side af synsfeltet. Hertil kommer, at han i modsætning til sine nærmeste er helt ubekymret. Og det i en grad, så da overlægen viser ham et scanningsbillede af det noget flossede sted i hans hjerne, proppen har passeret, så tvivler han på, at det nu også kan være hans hjerne, der ser sådan ud.
Efter ti dages hospitalsophold bliver Ib Michael udskrevet til sit og konen Hannes hjem i Kikhavn, hvor hans personlige og ikke sjældent udmattende kamp for at genvinde så meget som muligt af det tabte for alvor går i gang.
Men selvom Ib Michael efter blodproppen lider af neglect, er han alligevel godt klar over, at han alligevel ikke mere er, som han var før. På hospitalet forsvinder hans trang til at ødelægge sine negle, og selv om vinteren så småt er begyndt, da han udskrives, oplever han ikke de depressioner og den angst, som mørket ellers plejer at påføre ham, og hans ellers ødelagte negle er pæne.
Blodproppen har nemlig forårsaget, hvad der i bogen lidt i spøg, men sandelig også i alvor, beskrives som det hvide snit i lightudgave. Visse dele af hans tidligere personlighed og adfærd er væk, dæmpet eller forandret, og allerede på hospitalet begynder han den søgning efter, hvem han nu er, som bogen i høj grad kredser om.
For hvem er Ib Michael, når kroppen og sindet er blevet ham delvist ukendt, og hvis han ikke mere kan skrive, rejse til fjerne steder, holde foredrag, sejle, svømme og dykke frit i havet i timevis? Og hvad kan og vil han i livets sensommer, når man som han fortsat er livsivrig, men hvor flere af de allernærmeste venner allerede er faldet væk.
Ib Michael beskriver med imponerende åbenhjertighed og præcision sin første sygdomsperiode og den efterfølgende kamp for at genvinde sine fysiske og mentale evner. Denne rejse tilbage til sig selv har ikke altid været nem, men ´På den anden side af solskinnet´ vil formentlig blive betragtet som en af hans mest helstøbte og elegant skrevne bøger nogensinde.
Bogen er ikke kun en beundringsværdig, ærlig og håbefuld beretning om en ældre, men mentalt og fysisk aktiv mand, der pludselig rammes af alvorlig sygdom med alt, hvad det indebærer af fortvivlelse, håb, mørke, lyse stunder, sejre og nederlag. Den er meget mere end det.
For på samme måde som Ib Michael i sit øvrige forfatterskab oftest har beskæftiget sig med magiske oplevelser, rejser, natur, relationer, komplekse følelser og livsvalg, så er han også nu optaget af filosofiske tanker om spiritualitet, eksistens, tab, kærlighed, livets smukke øjeblikke og dets skrøbelighed samt naturens gang hjemme i haven og rundt omkring Kikhavn.
Og ligesom Ib Michael i sit forfatterskab også plejer at finde nye perspektiver på tilværelsen, når han rejser ud, gør han det også under sin rejse som syg og groundet i Kikhavn. I den lettere ende, men meget sigende lærer han blandt andet at tage opmærksomt vare på sin bortrejste kones have, som nu beskrives med samme maleriske og lystfulde optagethed, som han tidligere har viet til fjerne og eksotiske egne:
”Jeg er vanvittig taknemmelig over alt det som jeg har fået tilbage, og alt det jeg har bevaret. Det er en kæmpe, kæmpe lettelse. Men det er også en bog om at forsone sig med sin ulykke og de tab, der er kommet med den. Min højre hånd driller stadig. Jeg kører ikke bil og tager ikke på lange rejser. Er heller ingen mestersvømmer længere. Og måske har jeg skrevet min sidste roman. Men jeg savner ikke det, jeg har mistet, af glæde over alt det, jeg stadig har eller har fået tilbage,” skriver han.
´Fra den anden side af solskinnet" er en smukt skrevet og dragende bog, der uden tvivl vil vække genklang hos mange, der som Ib Michael har været udfordret på helbredet og gerne vil spejle sig i eller inspireres til vedholdende kamp og fremgang. Og blandt mennesker, hvor tanker om egen identitet i moden alder og livets ende føles meningsfulde.
´På den anden side af solskinnet´ udkommer 27. september på Gyldendal og koster 299,95 kroner
Storværk om meditation afsøger sindets veje og vildveje
Af Gurli Marie Kløvedal
6 stjerner
Niels Lyngsø mediterede så intenst, at han endte i en psykose. I sin nye bog om meditation skriver han med vid og nysgerrighed om det indsigtsfulde og farlige landskab, der åbner sig bag lukkede øjenlåg. Og så har han en opsang til lægevidenskaben.
Forfatteren og digteren Niels Lyngsø var i 2017 på et intensivt meditationsretreat i Sverige. Det var en så skelsættende oplevelse, at mødet med den indre stilhed i 2019 udkom i form af bogen ´Ti dages stilhed´.
Niels Lyngsøs nye bog om meditation, ´En sti gennem indsigtens landskaber´ med undertitlen ´Et essay om meditation og bevidsthed´, er den mere modne meditationselevs refleksioner over den indre rejse. Der er ikke tale om en efterfølger til den første bog, der er nærmere tale om en mand, der er blevet klogere – og måske også mere ydmyg - og som har indset, at den oplevelse af indre lyksalighed, han havde på Goenka-retreatet i 2017, ikke var ankomsten, men blot begyndelsen på en lang rejse.
Rejseguide
”En sti gennem indsigtens landskaber” skal læses som en rejsebeskrivelse, hvor Niels Lyngsø ønsker at dele det, han har lært gennem mange års meditation. For som han skriver, har han efterhånden erfaret, at ”der er noget derude eller derinde: en anden og mere behagelig måde at være i verden på – og en anden og mere fantastisk verden at være i.”
Samtidig understreger Niels Lyngsø, at han på ingen måde er blevet, hvad man i buddhismen betegner som Oplyst. Han er stadig blot er en lærling:
”Tænk på mig som en grøn turistguide, der kun selv lige er ankommet til det storslåede og urgamle rejsemål, og som nu vil give jer en rundvisning med højt løftet paraply, begejstret stemmeføring og en noget begrænset forståelse af alt det vidunderlige, han viser frem”
Logbog og refleksioner
”En sti gennem indsigtens landskaber” er et digert værk på over 500 sider, som kører i to spor. Det ene spor handler om Niels Lyngsøs meditationspraksis. Undervejs har han møjsommeligt ført logbog over meditationerne, og bogens ene spor er således notaterne, hvor vi følger Niels Lyngsøs personlige praksis og udvikling i perioden 2018-2023.
Bogens andet spor er hans forståelse og refleksioner over egen praksis, der udvikler sig hen over årene, hvor han kommer dybere ned i både meditationen og de forskellige grene og skoler inden for buddhisme og meditation. Denne forståelse kombinerer han i bogen med moderne neurovidenskab, der også undersøger den menneskelige bevidsthed.
Sindets dekonstruktion
Bogens mest iøjnefaldende kapitel er Niels Lyngsøs beskrivelser af sit tredje Goenka-retreat i Sverige i 2019. Her mediterede han med en så nådesløs vilje og selvdisciplin, dekonstruerede sit sind og sine sanseoplevelser i en sådan grad, at han drev sig selv ud over en afgrund og ind i en psykotisk tilstand, som førte til en akut indlæggelse på en psykiatrisk klinik.
Psykosen førte til en indlæggelse på Psykiatriska Kliniken i Motala, der lå nær retreatet, og indlæggelsen, som i første omgang var frivillig, udviklede sig undervejs til en tvangsindlæggelse med tvangsmedicinering af antipsykotisk medicin. Indefra beskriver Niels Lyngsø psykosen som et levende mareridt: Han er verdens mest ensomme menneske, og som i TV-serien Westworld er han overbevist om at være omgivet af androider.
Uvidenhed om meditationens bagsider
Det er et af Niels Lyngsøs formål med bogen at give lægevidenskaben større indsigt i den selvpåførte psykose, som var hans livs første og eneste. De læger, han var i kontakt med, lyttede ikke, når han fortalte om den intensive meditation, der førte til psykosen, men søgte i stedet årsager i et muligt stofmisbrug og hjernesvulster.
”Som regel har jeg stor tillid til lægevidenskaben og er imponeret over dens bedrifter, men ikke i dette tilfælde: Det var tydeligt, at psykiaterne forstod mindre af, hvad der var sket, end jeg selv gjorde. Og lad mig skynde mig at sige, at jeg aldrig har været i nærheden af at blive psykotisk igen, og heller ikke har oplevet symptomer, der kunne tyde på, at jeg skulle have en hjernesvulst.”
Med yoga og mindfulness i hastig vækst mener Niels Lyngsø, at det er på høje tid, at lægevidenskaben bliver klogere på de bivirkninger, der kan opstå ved for intensiv spirituel praksis, så det er noget, de kan genkende, hvis de møder det.
En glimrende rejseguide
”En sti gennem indsigtens landskaber” er grundig, veloplagt og blander fint selvbiografien med den reflekterende læremesters viden om meditation, der er dybt forankret i hans egen – ofte smertefulde – erfaring. Det er en bog, der er god at blive klog af, både for nybegyndere og garvede inden for meditationens kunst, og den kan varmt anbefales som læsning til fagfolk inden for sundhedsvidenskaben, der ønsker at større indsigt i sindets veje og vildveje.
Niels Lyngsø: ´En sti gennem indsigtens landskaber - et essay om meditation og bevidsthed´, Grønningen 1, kan købes hos saxo.com for 319,95 kroner
Ny bog afslører, hvorfor ultraforarbejdede fødevarer er en alvorlig trussel mod folkesundheden
Af Maria Cuculiza
6 stjerner
Ultraforarbejdet af Chris van Tulleken er en overbevisende og dybt alarmerende bog, der kombinerer videnskabelig tyngde med stærk formidling. Bogen er både grundig og oplysende, samtidig med at dens provokerende budskaber gør den til et vigtigt bidrag i debatten om fødevarer og sundhed.
Traditionelt har forskerne fokuseret på næringsstoffer som fedt og kulhydrater for at forklare stigningen i livsstilssygdomme såsom fedme, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, visse kræftformer og degenerative hjernesygdomme som demens. Men nyere forskning peger på en anden mulig årsag: den eksplosive vækst i forbruget af ultraforarbejdede fødevarer, advarer læge, forsker og bestseller forfatter Chris van Tulleken.
Mad har fra 1950’erne og frem udviklet sig til at blive til ikke-mad. Hovedparten af det, som vi spiser, er ting og sager, der er opbygget af hidtil ukendte molekyler og har været udsat for processer, der aldrig før har været brugt i vores evolutionshistorie – substanser, der ikke rigtig kan kaldes ‘mad’. Vores kalorier kommer i stigende grad fra modificeret stivelse, invertsukker, hydrolyserede proteinisolater og planteolier, der er blevet raffineret, herunder bleget, desodoriseret, hydrogeneret og interesterificeret. Og de kalorier er blevet bragt sammen i diverse cocktails med molekyler, som vores sanser heller aldrig har været udsat for: syntetiske emulgatorer, sødemidler med lavt kalorieindhold, stabilisatorer, fugtighedsbevarende midler, smagsstoffer, farvestoffer, farvestabilisatorer, kulsyre, konsistensmidler, fyldstoffer og antiklumpningsmidler, fastslår den britiske læge og forsker med fokus på infektionssygdomme og folkesundhed, Chris van Tulleken i sin bog ´Ultraforarbejdet´.
TV-vært på BBC
Van Tulleken er også er kendt som TV-vært hos BBC, hvor han ofte taler om ernæring, sundhed og livsstil. Han afdækker i bogen de mange sundhedsmæssigt negative konsekvenser, som han har fundet i såvel egne som andre forskeres videnskabelige undersøgelser af, hvordan ultraforarbejdede fødevarer påvirker vores kroppe, adfærd og mentale tilstande.
Ifølge van Tulleken er de fleste ultraforarbejdede fødevarer altså ikke mad, men industrielt produceret, spiselige substanser, der uden farverne og smagsstofferne som oftest ville være helt uspiselige, og som i øvrigt er deciderede sundhedskadelige. Flere tusinde undersøgelser har vist sammenhænge mellem forbrug af disse fødevarer og en række alvorlige helbredsproblemer. Blandt andet viser en omfattende gennemgang af meta-analyser, at ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med øget risiko for overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, visse kræftformer og en markant øget dødelighed. For eksempel er en 10 procent stigning i indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer forbundet med en 12 profent øget risiko for type 2-diabetes og cancer.
Ultraforarbejdede fødevarer er særligt skadelige, ikke kun fordi de kan indeholde store mængder sukker, fedt og salt. Ifølge van Tulleken er mange af dem faktisk light-produkter. Han påpeger, at de ofte er bevidst kemisk designet til at være vanedannende. De overstimulerer hjernens belønningssystem, hvilket kan føre til afhængighed, øget sult, overforbrug og et højt kalorieindtag – alt sammen til gavn for virksomhedernes profit.
Van Tullekens påstande kan af nogle opfattes som ekstreme eller overdrevne. Det ville dog være uretfærdigt og for letkøbt at afvise hans omfattende arbejde på den baggrund, da han har et solidt kendskab til den internationale forskning. Siden hans bog udkom for godt et år siden i England, USA og Canada, er der næsten dagligt blevet offentliggjort nye videnskabelige resultater, der kritisk belyser ultraforarbejdede fødevarer.
Blandt de eksperter, som i stigende grad støtter op omkring forfatterens budskaber, er blandt andet den estimerede danske forsker Anne Tjønneland, som er seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse og professor i folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Hun har skrevet et overbevisende og inspirerende forord til bogen, hvori ej heller hun lægger fingrene imellem:
”Hvis vi skal vende den stigende fedmeepidemi og væksten i de relaterede kroniske livsstilssygdomme, er vi nødt til at handle nu – ikke mindst for vores børns skyld. De eksponeres massivt for farverige reklamer for ultraforarbejdede produkter, ofte kombineret med sundhedsanprisninger, så det kan være svært at gennemskue, at der her er tale om produkter, der ikke er gode for nogen,” skriver professor Tjønneland, derogså har set sammenhænge med overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar- sygdomme og for tidlig død blandt os danskere i sine mangeårige studier Kost, kræft og helbred.
Eksperimenterer med sin egen krop
Van Tulleken har dog ikke kun næsen i researchpapirer, forskningsrapporter, forsøgspersoner og bøger. Han gennemfører også selv et eksperiment, hvor han i en måned for 80 procents vedkommende lever af ultraforarbejdede fødevarer. Hans personlige erfaringer viser markante forværringer i både vægt, hjernens strukturer, humør og energi.
Og alt i mens at han spiser sig igennem choco pops, pizza’er, øko-sandwiches, pølser, salater med dressings, snacks og færdigretter taler han med det globale samfunds mest førende ernæringsforskere, der alle taler med store bogstaver og alarmerende udråbstegn, når de advarer imod det stigende forbrug af de ultraforarbejdede fødevarer, som ifølge DTU Fødevareinstitut også udgør en betydelig del af danskernes kost.
Vanvittig dygtig til at kommunikere
Van Tulleken er en vanvittig dygtig kommunikator, der forstår at kombinere personlige erfaringer og faglige indsigter i videnskabelig forskning på en måde, som giver bogen en masse fremdrift og høj troværdighed.
Bogens styrke ligger desuden i dens klare og tilgængelige sprog samt forfatterens eminente evne til at formidle komplekse sundhedsspørgsmål på en forståelig måde. Og den er et værdifuldt bidrag til den aktuelle debat om fødevarer og sundhed og bør læses af alle med interesse for folkesundhed, ernæring og politik i kraft af forfatterens påpegning af, at den omfattende forarbejdning af fødevarer er en nøglefaktor i stigningen af livsstilssygdomme som fedme, hjerte-karsygdom og type 2-diabetes, kræft og for tidlig død.
Ultraforarbejdet er en lang og spændende rejse på mere end 430 sider anført af en utrolig vidende og meget dygtig rejseleder, der gør det lysende klart, at ultraforarbejdede fødevarer er mere end blot et spørgsmål om smag og bekvemmelighed. De er i stedet en central udfordring for folkesundheden, som forbrugere, politikere og sundhedsvæsenet alt for længe har overset betydningen af. Også selv om der er bred videnskabelig enighed om, at en kost med færre ultraforarbejdede fødevarer og flere uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer kan forbedre folkesundheden markant.
Chris van Tulleken: ´Ultraforarbejdet´ er udkommet på Politikens forlag og koster 234 kroner.
- Oprettet den .