Skip to main content

Døbt er Anne Katrine Bagais første, og det er en vellykket debut om et svært emne. Modsat mange andre bøger om emnet er overgrebet ikke den primære historie, det er derimod overgrebets efterdønninger, som runger selv mange år efter.

Overgrebets smertefulde ekko

 
 
 
 
 

BØGER: Anbefalelsesværdig roman om efterdønningerne af et overgreb beskriver nøgternt, hvordan overgrebsmanden tager bo i offerets krop som et mørkt ekko.

De to unge mennesker, Miriam på 12 og Jonas på 17, begynder som pennevenner med interesse for litteratur. Han, den erfarne, læser og giver kritik på hendes digte og småtekster, og da hun er 15 år, mødes de for første gang.

Det kunne være begyndelsen på en romantisk roman, men er i stedet detaljer i romanen ´Døbt´, der handler om et overgreb, og hvordan det sætter sig i kroppen og sindet og i årevis efter og farver alt i overgrebets mørke nuancer.

Det er ikke rar læsning, når Anne Katrine Bagai fanger, hvordan Miriams selvtillid og tro på sig selv langsomt undermineres, og hvordan Jonas holder hende i et giftigt greb, hvor hun hele tiden føler, at hun skal undskylde for noget, hun har gjort forkert.

Overgrebets stopper aldrig

Romanen er Anne Katrine Bagais første, og det er en vellykket debut om et svært emne. Modsat mange andre bøger om emnet er overgrebet ikke den primære historie, det er derimod overgrebets efterdønninger, som runger selv mange år efter.

I bogens nutid forsøger hovedpersonen Miriam at leve et liv som ung og studerende, men ungdomsforholdet med Jonas bliver ved med at hjemsøge hende. Hun ser ham ud af øjenkrogen, genkender hans træk i en fremmed næses bue, genkender hans parfume i supermarkedet, når hun handler.

Miriam har aldrig konfronteret Jonas med, hvad der skete dengang, og vil knap nok erkende det for sig selv – og da slet ikke tale om det. Der er en underspillet spydighed i Anne Katrine Bagais beskrivelse af psykologen Leif og hans terapihund, bulldoggen Palle, som velmenende, men uden held forsøger at lirke bogens hovedperson op.

Når den indre uro bliver for stærk, flytter Miriam sig, hun skifter job, hun slår fra sig, og hun skaber en strøm af skift og distraktioner, der kan holde tankerne stangen.

Hun overlever, men lever ikke, da et nyt overgreb finder sted. Det gentænder angsten og breder refleksionerne ud til ikke blot at handle om den enkelte overgrebsmand, men om hvorfor mænd – pæne mænd; mænd der affaldssorterer, køber økologisk og henter deres børn tidligt i børnehaven – hvorfor de mænd alligevel kan have overgrebet i sig, liggende som en latent mulighed.

Indgang til et svært emne

Bogen er autofiktion og bygger således på erfaringer fra Anne Katrine Bagais eget liv, samtidig med at den rummer elementer af fiktion.

For psykiatere, psykiatere og andre fagfolk, der arbejder med traumer og ptsd, kan romanen fint fungere som en indgang til at forstå det traumatiserede sind, der kæmper med næb og kløer for at undgå at konfrontere sig selv med overgrebet. Og Anne Katrine Bagais har i et interview til Avisendanmark.dk fortalt, hvordan hun håber, at andre, der har oplevet overgreb, kan finde genkendelse og samhørighed i bogen.

I samme interview fortæller hun, hvordan bogen startede som en digtsamling, som siden gennem kyndig redigering er blevet omskrevet til en roman. Det fungerer grundlæggende rigtig fint. Historien er fortalt fra Miriams perspektiv, bortset fra et enkelt kapitel, hvor vi er tilbage i Jonas´ barndom. Det sker uden tydelig markering, og det efterlod denne læser en anelse forvirret over perspektivskiftet, som virkede unødvendigt, og som da heller ikke gentog sig.

´Døbt´ er en stærk debutroman om et barn, der blev gjort fortræd, og som skarpt og nøgternt beskriver, hvordan overgrebsmanden efterfølgende tager bo i offerets krop som et mørkt ekko. Den kan læses for sine litterære kvaliteter, men den kan også fungere som identifikationsroman og samtalestarter for unge, der har oplevet vold og overgreb på egen krop.

Anne Katrine Bagai: ’Døbt’, 180 sider, er udkommet på forlaget Falco og koster 199 kroner

  • Oprettet den .