| | | | | |
 


Skrækindjagende spændingsroman om depression og mikropsykoser

 
 
 
 
 

BØGER: Forfatteren Steffen Jacobsen har skiftet jagten på forbrydere ud med en psykologisk thriller om en ung kvindes kamp mod fortielser, depression, angst og psykose.

Den tidligere overlæge og bestsellerforfatter har med sin nye bog Detox om et akut psykisk sammenbrud begået en bog, som er mindst ligeså spændende som hans ellers nok så hæsblæsende og prisbelønnede krimier om politi-makkerparrene Michael Sander og Lene Jensen i "Trofæ” og ”Ghostwriter” og senere Tanya Nielsen og Jacob Nordsted i  Proxy og De stumme piger. Krimier, som alle velfortjent er stormet til tops på de danske hitlister – og som i øvrigt også går deres sejrsgang i resten af verden. 

I Detox er der ingen forbrydere, ingen halshuggede og ingen drabsforskere. I stedet er der Anne, midt i tyverne, som netop har mistet sin far og sin søster, men som oveni også er ved at tabe grebet om sin ganske vist aldeles pæne, men ikke overvældende blomstrende karriere som international musiker.

Faren, professor, overlæge og dr.med i neurologi på Rigshospitalet har begået selvmord som resultat af en ofte aktiv, men for alle skjult sindssygdom. Storesøsteren er død af brystkræft, og Anne har buret sig inde i familiens sommerhus og fælles fristed i det nordjyske ved Løgstør Bredning, hvor faren tog sig af dage. Meningen er, at hun skal rydde op i boet, inden hun skal til London en uge senere og optræde.

I stedet for at ordne farens ejendele overmandes Anne af tankemylder, ønsker om selvmord, en ond stemme, vrangforestillinger og ikke mindst en diffus og frit flydende angst, som hun forsøger at holde stangen ved hjælp af sin afdøde fars generøse spirituslager og efterladte psykofarmaka. Men trods de rigelige mængder af selvmedicinerende præparater er det svært for hende at holde de skrækindjagende angstanfald skak, som Steffen Jacobsen blandt andet beskriver således:

[“Og mørket udvidede sig endeløst og hendes hjerte hamrede alt for hurtigt helt ud til grænsen og hun svedte fra alle porer og hendes hår blev vådt og mættet af sved og hun mumlede et eller andet litani der engang måske havde lindret premierenerver og den slags men slet ikke som dette det var som at blive foldet ind i en lavine af gru og det var første gang og ordene hjalp da heller ikke selv om hun mumlede dem om og om igen det var som at tømme havet med en teske lungerne pumpede vildt under anfaldet og hjertet slog så hurtigt i halsen at hun vidste hun skulle dø lige nu uden nogen som helt tvivl det var en overbevisning der var absolut og som man ikke kunne undslippe og hun begyndte at skrige og blev ved med at skrige mens hun skreg tændte hun lyset men det hjalp ikke for alting var uigenkendeligt selv om hun havde set det hele tusind gange før så kom hun på benene og løb over kokostæppet mod døren mens hendes egne hæse vilde skrig slog tilbage og smældede fra alle flader og der var ingen nåde eller udvej og hun ramte forbi dørhåndtaget to gange før hun tumlede ud på trappen og faldt så ned ad trappen og landede hårdt,” skriver han og fortsætter:

 ”Hun fortsatte ud på badeværelset rev badeforhænget og morens bh ned på gulvet fordi hun igen var ved at falde og åbnede medicinskabet og klippede sin jamren over i de få sekunder det tog hende at vride låget af en dåse imozop 7,5 mg én tablet til natten mod søvnløshed og tog én tablet i munden så endnu én og hulede hænderne under vandstrålen skrigende men fik vandet ind i munden og ned gennem halsen.

Så trak hun bukserne ned om hælene, satte sig på toilettet og tømte tarmen og blæren.

Der var ikke andet at gøre end at vente og sitre og trække vejret så kort og langsomt som muligt. Så begyndte pillerne at afsondre ro og ligegyldighed, og Anne kunne efterhånden rette sig op. Hun stak udmattet en tommelfinger op i luften som efter en vellykket katastrofelanding på Hudson River, men vidste ikke, hvad hun skulle gøre næste gang. Måske var hun fortabt næste gang. Måske var det her den sidste gang.

– Far! … FAR!”]

At Steffen Jacobsen kan skrive så medrivende om angst og sygdom i sind og sjæl er ikke en tilfældighed. I forbindelse med udgivelsen af ’Detox’ fortæller han blandt andet om baggrunden for den, at han selv har en lang historie med behandlingskrævende depression, og at bogen derfor har været en vigtig og personlig bog for ham at skrive: 

”På den måde har jeg ikke noget imod at blotte mig selv – jeg synes, det er vigtigt at aftabuisere sindssygdom. Det er jo netop en sygdom. Og den kan behandles. For mig var det en udfordring, om jeg kunne beskrive en psykose, tankemylder og tankestrømme. Jeg ved ikke, om det er lykkedes, men jeg har ikke fortrudt. Og jeg er stolt af bogen,” siger han.

Og Steffen Jacobsen har da også grund til at være stolt, for jo han har indfriet sin egen udfordring og formår at få læseren med helt ind i Annes i skrøbelige sind, hvis balancer provokeres yderligere af nogle dybe familiehemmeligheder, som hun finder i sommerhuset. Opdagelser, som er så smertelige, at de ikke kun får hende til at sætte spørgsmålstegn ved hele sin eksistens, men som oveni tabene af far og søster også sender hende ind i mikropsykosen, hvor hun ikke mere har styr på virkeligheden:

[“Knivblokken væltede, og Anne jamrede højt, men fik så fat i et håndtag og kunne lige åbne øjnene nok til at hugge en stegegaffel ind i venstre overarm så hårdt, at gaflen stødte mod knoglen derinde.

Smerten klarede nogle millioner hjerneceller op, så hun kunne åbne brødkassen, tænde lyset under den øverste række køkkenskabe og sluge to af farens alprazolam. Hun sank dem med hænderne under vandstrålen og iagttog blodet, der løb ud under trøjeærmet. Blodet forgrenede sig ud over håndleddet og tommelfingeren og dryppede ned i stålvasken og blev taget af vandet. Det var allerede næsten holdt op med at gøre ondt nok, og tingene lukkede sig igen i smertens fravær, og Anne tog fat om håndtaget på den buede stegegaffel og var klar til at jage den i halsen på sig selv – lige dér under underkæben, hvor pulsen slog tydeligst – da hendes blik faldt på farens barskab ved siden af det gamle kassefjernsyn. Men der var jo for helvede flere hundrede kilometer derhen! Så trak hun vejret dybt som dengang på timetervippen og holdt det og kastede sig hen over gulvet, flåede skabslågen op og rakte ind. Hånden kom ud med en flaske Tullamore Dew.”]

Steffen Jacobsens mange fans behøver ikke at være skuffede over, at han har tilladt sig at bevæge sig ud af krimiuniversets bestialske mord og politiefterforskeres dramatiske opklaringsarbejder. Annes jagt på sin egen historie, identitet og sandheden i stedet for de løgne, svigt og tab, som har gjort hende akut syg, er fuldt ud ligeså nervepirrende, spændende som hans krimier - og måske endnu mere vedkommende og endnu mere velskrevet.

Mission accomplished, Steffen Jacobsen!

 

  • Detox
  • Steffen Jacobsen
  • Lindhardt og Ringhof
  • 199,99 kroner