| | | | | |
 


Ny cannabisbog er kritisk over for traditionel produktion

 
 
 
 
 

BØGER: Den energi, der kræves til traditionel produktion af cannabis, kan koste mange milliarder kroner om året, skriver forfatter i ny og ellers passioneret bog om medicinsk cannabis, som ellers er lidt for ukritisk.

”For at male et klart billede er der ikke nogen signifikant forskel i kulstofudledning mellem produktionen af et kg cannabis og tre millioner biler, skriver forfatteren til den nye bog "Potentialet af Cannabis - Opslagsværk med dokumenteret viden om medicinsk plante i høje tider",  cand.scient, Helena Christensen, som fortsætter:

”Energi er ikke det eneste affaldsområde i cannabisindustrien. Både indendørs og udendørs dyrkning har ekstreme krav til vand. Forskning viser, at hver plante bruger 3,7 liter vand om dagen. En samlet produktion i drivhus af planter havde et vandbehov svarende til mere end 160 svømmebassiner i olympisk størrelse dagligt. Dette har ført til juridiske handlinger, der begrænser vandforbruget i Californien, og det er sandsynligt, at andre stater og lande implementerer bæredygtighedslove for at regulere cannabisproduktion," skriver Helena Christensen, der opfordrer til at droppe traditionel dyrkning til fordel for dyrkning af gensplejsede cannabinoider i gær:  

”Muligheden for nye behandlingsformer baseret på nye cannabinoider med de sjældne, der næsten er umulige at få fra planten, eller de unaturlige, der er umulige at få fra planten, virker lovende for fremtiden," skriver hun, der vurderer, at cannabinoider, som er produceret i gær, vil koste 10 procent af prisen på cannabis, dyrket i et drivhus:

”Miljøbyrden ved at producere cannabis ved hjælp af traditionelle dyrkningsmetoder er for høj, hvis der skal produceres nok aktivstoffer til den voksende efterspørgsel. Det ville være en stor fejl fra industriens side ikke at overveje alternativer. Et stort gennembrud for cannabisbaserede virksomheder vil være at undersøge innovative, økologisk sikre og omkostningseffektive metoder, der vil gavne samfundets bæredygtige udvikling og økonomi,” fastslår hun.

Men at Helena Christensen således med et pennestrøg afliver forestillingen om medicinsk cannabis som den grønne gave til menneskeheden fra landbruget og naturen, afholder hende dog ikke for alligevel at hylde såvel planten, som vi kender den, og som hun endog mener bør sidestilles med grøntsager:

”Der er nyere forskning, der tyder på, at cannabis burde betragtes som en grøntsag, da den i sin rå form indeholder en masse forskellige fedtsyrer og aminosyrer. Forskerne mener, man bør juice sin friske cannabisplante, da man dermed får bedst mulighed for at optage alle de gode ingredienser. Et andet helbredsmæssigt aspekt ved cannabis er plantens blade og frø. Uanset hvilken type cannabis, der er tale om, herunder om det er hun eller hankøn, vilde, avlet til industrielt eller medicinsk brug, så indeholder cannabis samtlige af de essentielle aminosyrer og essentielle fedtsyrer, og de kostrelaterede anvendelsesmuligheder er mange. Blandt andet kan topskuddene og bladene presses til en juice (bemærk, at de maksimalt må indeholde 0.2 procent THC), bladene kan anvendes i salater, og frøene kan presses til olie, der kan indtages i smoothies, milkshakes og andet. Frøskallerne kan knuses og bruges som proteinpulver, der eksempelvis kan bruges til bagning. Cannabis med et indhold lavere end 0.2 procent THC kan derudover bruges til madlavningsolie, mel, dyrefoder, plantemælk, bagværk, morgenmadsdrys, proteinpulver mm.,” lyder lovsangen fra Helena Christensen, der er om muligt endnu mere begejstret for den medicinske cannabis, som hun mener kan anvendes terapeutisk mod en lang række sygdomme fra for eksempel ALS, depression til cancer, atopisk eksem og Alzheimers sygdom. 

At de medicinske verdenssamfund gentagne gange har fastslået, at der (endnu?) ikke er skygge af evidens for, at medicinsk cannabis skulle kunne helbrede eller blot livsforlænge for eksempel kræft, ALS og Alzheimers sygdom forstyrrer tilsyneladende ikke nævneværdigt forfatteren, som gang på gang anfører museforsøg som dokumentation for sine mange temmeligt vidtløftige løfter.

På samme måde ignorerer hun også, at menneskets såkaldte endocannobinoide system og teorien om, at netop dette system skulle være særligt afgørende for blandt andet reguleringen af en lang række fysiologiske processer, herunder appetitkontrol, energibalance, smerteopfattelse, humør, hukommelse, smerteoplevelser og immunreaktioner, netop kun er en teori, som primært nyder fremme blandt meget stærkt troende tilhængere af medicinsk cannabis. I stedet skriver hun:

”Når det endocannabinoide system ikke fungerer optimalt, er det oftest grundet en ubalance i kroppen, som kan komme til udtryk i form af sygdom. Der findes ingen medicinsk behandling mod endocannabinoid system dysfunktion (funktionssvigt). Cannabisplanten og dens aktive ingredienser har vist at være et naturligt medicin til at opretholde balance i det endocannabinoide system.”

Helena Christensen, der er uddannet cand.scient i cellebiologi med specialiseringer i cannabisplanten, er tilknyttet cannabisvirksomheder og har tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til at håndtere, bearbejde og analysere medicinsk cannabis, så hun ved faktisk noget om plantens indholdsstoffer og dens forretningspotentialer. Men hendes professionelle indsigter ændrer ikke ved, at hun er så ukritisk overfor den medicinske cannabis manglende evidens, at bogen desværre lidt for tit bliver direkte kedeligt og alt for forudsigelig i sin iver efter at fremstille den medicinske cannabis som det eneste rigtige svar for de ulykkeligvist mange patienter, som plagede af smerter og sygdom jagter, hvad de håber på vil være chancer for lindring.  

At nogle patienter føler. at de får god hjælp af cannabis er uomtvisteligt, men både disse tilfredse brugere og deres pårørende, samt de mennesker, som overvejer at forsøge at finde hjælp i cannabissen, har brug for mindre subjektive informationer, end de får i denne bog, som mestendels smager i retning af at være et dårligt skjult salgsfremstød for såvel den medicinske cannabis, som findes i dag, men også for fremtidens gensplejsede billigere varianter fremdrevet i gær.

 

  • Potentialet af Cannabis
  • Helena Christensen
  • Eget forlag
  • Pris: 399,99 kr.

www.potentialetafcannabis.dk