Helle Vincentz

Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

 
 
 
 
Mathilde Louise Stenild 
Din vurdering
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet.

Allerede fra de første sider i Helle Vincentz nyeste spændingsroman suges man ind i antropologen Sofie Munks dybt splittede roller, som opstår i ønsket om at gøre karriere, men samtidig at være noget for sin søn i børnehavealderen, efter en skilsmisse har sendt hende ud på en følelsesmæssig slingrekurs.

Et telefonopkald på mobilen, som svares midt i ellers munter leg med sønnen omkring en håndfuld fodboldkort, er katalysatoren, der skyder historien i gang. Som læser føler man sig med det samme på bølgelængde med den fraskilte Sofie Munk, som nok er singlemor, men også en dedikeret arbejdshest.

I ”Søster min” tager Sofie Munk hul på sin første arbejdsdag i CJ Consult, hvor hun har landet én blandt mange projektansættelser. Her skal hun fungere som privat efterforsker, og inden dagen er omme er Sofie Munk i fuld gang med at undersøge, hvem der har manipuleret med forskningsresultaterne hos nordsjællandske NomoDep Pharma.

Firmaets marathonløbende administrerende direktør vil have klarhed over, hvad der er gået galt, da Lægemiddelstyrelsen modtog ufærdige forskningsresultater fra NomoDep Pharma. Det bliver Sofie Munks første opgave at løse, hvem der har sendt Lægemiddelstyrelsen manipulerede forskningsresultater samt at dykke ned i, hvorfor nogen har spekuleret i at fuske med de omtalte data. Og uden at afsløre for meget kan vi godt løfte sløret for, at der er interne kræfter på spil hos NomoDep Pharma, som har slipset gedigent i maskinen. 

På hendes rejse udi medicinalvirksomhedernes procedurer for at få et nyt præparat til depressive kvinder, der har mistet sexlysten, på markedet, tages læseren med bag kulisserne hos Lægemiddelstyrelsen og ind i mindsettet på de mennesker, der tager livsvigtige beslutninger i deres daglige arbejde dér.

Sofie Munk har mange facetter, og det er interessant, at man som læser inviteres indenfor i en vekselvirkning mellem hendes kaotiske følelsesliv og medicinalbranchens på overfladen polerede facade. Stål møder chili, men det fungerer, fordi Helle Vincentz sætter den levende, likeable og talentfulde antropolog i karakteren Sofie Munk ind i kampen mod de hanløver og løvinder, som nok sidder på magten, men som tadaaa også har en tvivlsom etik.

Bogen er uden tvivl både velfortalt og velskrevet, og meget af dynamikken opstår i de samtaler, der er mellem bogens karakterer. Vincentz er umådelig god til at ramme en sproglig tone og sætte en stemning, der både underholder og fastholder læseren.

Der, hvor bogen mangler det allersidste, er i de lidt unuancerede fordomme, der til tider spænder ben for historien. Det ville have været interessant, hvis bogens karaktergalleri af kriseramte mænd og kvinder ikke var så klichefyldt. Den underspillede og lydige, men desperate, sexhungrende kontormand i midtfyrrene og hans depressive, passive kone er en model, der går igen, og det bliver simpelthen lidt drænende for bogens ellers udmærkede dynamik.

Bogen henvender sig i øvrigt både til dem, der har interesse for medicinalområdet, men også dem, der bare nyder en velskrevet, spændende og kyndigt researchet krimi.

“Søster min” er andet fritstående bind i serien om antropologen Sofie Munk. 

 

  • Søster Min
  • Helle Vincentz
  • Forlag: Peoples Press
  • Pris: 140 kr.