| | | | | |
 

Lær at elske dig selv før du taber dig

 
 
 
 
 

BØGER: Jeg siger ikke, det er let, men jeg ved, det er muligt, og at det er det hele værd at komme i balance og lære at elske sig selv, skriver TV-lægen Charlotte Bøving i en ny og endnu engang meget personlig bog - denne gang om at komme overvægten til livs.

Charlotte Bøving tror hverken på lynhurtige slankekure, slankeoperationer, moraliserende pegefingre eller på eksistensen af universalløsninger i kampen mod den overvægt, som hun mener ødelægger livet for mange mennesker - og ikke mindst for børn. For dem har hun tydeligvist et særligt varmt, bankende hjerte.

”Der findes ingen facitliste, for vi er alle forskellige. Men der findes altid et svar, og en ting er sikkert. Der er altid en grund til overvægt. Ingen vælger frivilligt at veje for meget. Ingen vælger frivilligt at være begrænset i fysisk udfoldelse som at gå, løbe, cykle og lege. Ingen vælger frivilligt at bringe sig i fare for at få alvorlige sygdomme med risiko for at dø i utide af følgesygdomme," skriver hun i sin nye bog "Forstå overvægten", hvori hun fastslår, at kamp mod overvægt ikke handler om at fokusere på nålen på badevægten, men om at ”tilføre forståelsen for de mekanismer’, der ligger bag den enkelte persons for mange kilo.

”Hvilke udfordringer og hvilken bagage bærer de mennesker, der bliver stærkt overvægtige rundt på? Hvorfor er det gået så galt, hvordan er jeg havnet her? Hvad gik forud?” er blandt de spørgsmål, der skal stilles allerførst, hvis overvægtige vil have succes med at tabe sig ifølge Charlotte Bøving, der skriver:

”I mit virke som praktiserende læge gennem 20 år, via mine TV-udsendelser og ved foredrag i hele landet har jeg mødt mange mennesker, der kæmper en ulige kamp mod alt for mange kilo. For andre, der ikke har problemet, kan det se ud, som om at disse mennesker bare lader stå til. Men det stik modsatte er oftest tilfældet. De allerfleste overvægtige har forsøgt at ændre deres situation et utal af gange. Men de falder – og de falder tilbage. De kommer op og stå – og de falder igen. Alle slankekure i hele verden har de afprøvet, og resultatet har oftest været, at de efter et vægttab bare tager endnu mere på,” skriver Charlotte Bøving. Hun mener, at forklaringen på de forgæves kampe skal findes i en overfokusering på energiregnskab, hvor der er balance mellem den energi, man indtager, og den energi, man forbrænder, fremfor at opnå en forståelse af, hvorfor halvdelen af danskerne er overvægtige eller fede og deres børn det samme:

”Hvis kuren ikke bygger på indsigt i de psykologiske mekanismer, virker den ikke! For kure, som vi kender dem i dag, bygger på store afsavn og særlige foranstaltninger, og dem kan ingen overholde på den lange bane. Den mentale bevægelse mod målet er snarere, hvad jeg kan tilføre mit liv, fremfor alt det, der skal forsages.”

Ifølge Charlotte Bøving kan man i forhold til vægt og motion groft sagt dele danskerne op i tre grupper:

  1. En gruppe, som går over gevind både med kost og træning.
  2. En større del, som har kronisk dårlig samvittighed, fordi de gør for lidt.
  3. En stor del, som oplever, at de ikke har mulighederne på grund af svære livsvilkår eller mangel på uddannelse. De føler sig udenfor fællesskabet.

Og det er især gruppe 3, som har Charlotte Bøvings særlige bevågenhed. Gruppe 1 vurderer hun nok klarer sig selv. Den store midtergruppe 2 mener hun kan skubbes til et bedre liv med ret få indsatser. Og det er således gruppe 3, den sidste tredjedel af befolkningen, som samfundet ifølge hende skal sætte kræfterne ind overfor, hvis fedmekurven skal knækkes, og disse mennesker have et bedre liv samtidigt med, at sundhedsvæsnet vil spare milliarder af kroner, fordi overvægt ikke kun er følelsesmæssigt ødelæggende men også øger risikoen for alvorlige følgesygdomme som f.eks. hjerte-karsygdomme, diabetes og kræft.

Men for at rykke og hjælpe gruppe tre bliver man ifølge Charlotte Bøving nødt til at komme væk fra den bekvemme, men misforståede og videnskabeligt forkerte antagelse om, at overvægt er den enkeltes eget ansvar:

”Igen et eksempel på, hvordan viden ikke omsættes til reel handling. Og det fortæller en del om, hvorfor der ikke gøres en større indsats for at bremse udviklingen i overvægt. Fokus er ganske enkelt forkert. Du kan bare tage dig sammen, får den overvægtige at vide. Lad være med at spise så meget. Spis noget sundere. Løb en tur. Holdningen, at det er den enkeltes egen skyld og eget ansvar, vidner om en totalt manglende forståelse af, hvad der ligger bag. Hvorfor er det, at mad, alkohol, cigaretter bliver et misbrug? For at forstå det er man nødt til at se på folks grundvilkår. Hvad er det, de er vokset op i? Hvordan var deres og deres forældres vilkår?” spørger Bøving, som i sin bog paralleliserer overvægt med sine egne erfaringer som misbruger af sport og arbejde som konsekvens af en opvækst med en voldelig og uforudsigelig far samt en for hendes vedkommende derfra kommende trang til altid at være bedst og perfekt.

"Forstå overvægten" er en flydende, velskrevet og på mange måder sympatisk bog i kraft at sit menneskelige og sociale engagement i overvægtiges svære levevilkår. Ligesom Charlotte Bøving også overbevisende skildrer konsekvenserne af samfundets manglende forståelse og ifølge hende desværre også manglende vilje til i tide at hjælpe de overvægtige, som ikke kan selv.

Hvorvidt man irriteres eller netop inspireres af hendes meget personlige livserfaringer og ekstrapoleringer fra sig selv til det alment gældende er nok i høj grad et spørgsmål om smag, behag og temperament. Men hendes opskrift på vejen til vægttab - nemlig at elske sig selv først og siden leve af 500-700 kalorier, mens man taber sig, er måske nok uanset smag og behag en kende for simpel. Og som sådan bliver "Forstå overvægten" mere en debatbog om mekanismer, der fører til overvægt, end det er en bog, der angiver overvægtige en vej at gå for at nå i mål med færre kilo på sidebenene.

Dette ændrer dog ikke ved, at "Forstå overvægten" givetvis alligevel kan give nogle overvægtige og også deres omgivelser redskaber til en bedre forståelse af, hvor svært det er for overvægtige og især svært overvægtige at tabe sig – og som konsekvens heraf også samfundets ansvar for at træde til. Alene det er en stjerne værd. En forudgående stjerne gives for engagement og forståelse for overvægtiges vilkår.

To andre stjerner gives for pædagogisk fremstilling af komplekse problemstillinger. Bogens medforfatter og pennefører på bogen, journalist Marianne Rohweder, har tydeligvist gjort en stor indsats i forhold til at gøre bogen flydende og letlæst. Det betyder, at "Forstå Overvægten" også kan læses med udbytte af mennesker, som sjældent giver sig i kast med debatbøger, men for hvem emnet overvægt netop måske er særligt relevant, og for hvem det kan have stor værdi at blive mødt med forståelse fremfor fordømmelse og afstand. Altsammen i et sprog, som kan læses uden besvær og den store forhåndsviden.

 

  • Forstå overvægten
  • Charlotte Bøving
  • Forlag: Grønningen 1,
  • 184,95 kr