Podcast om læger og trivsel: Interessant indhold, men formatet har sine begrænsninger
PODCAST: En podcast fra Carlsbergfondet portrætterer mange slags forskning, og i et aktuelt afsnit kan man møde økonom Anne Sophie Oxholm, der gør os klogere på sammenhængen mellem trivsel og behandlingskvalitet i almen praksis. Men det korte format gør, at man ikke kommer i dybden.
Doktor Louis Hansen fra Korsbæk i ’Matador’ er der altid på pletten med sin lægetaske og sit godmodige fynske, når en borger er blevet skidt tilpas i Erik Ballings elskede TV-serie.
Men virkelighedens svar på Doktor Hansen kan gå ned med stress. Måske skuler hun også nu og da over mod de praktiserende speciallæger, der typisk tjener meget mere end hende selv.
Trivsel, indtjening og privatøkonomi er også en del af det at være praktiserende læge, modsat i ’Matador’, hvor jeg aldrig mindes at have set Ove Sprogøes lægekarakter tage checkhæftet frem. Økonom, ph.d. Anne Sophie Oxholm forsker i emnet, og hun bliver interviewet af journalist Nynne Bjerre Christensen i et nyt afsnit af Carlsbergfondets podcast-serie kaldet ´Månedens Forsker´.
I løbet af 25 veldisponerede minutter får hun lov at præsentere sin forskning om praktiserende lægers trivsel, og hvilken rolle økonomi spiller for dem. Hendes hidtidige forskning bekræfter, at praktiserende læger er drevet af et kald, men at de også stadig gerne vil tjene penge og have et afkast på den investering, som både lang uddannelse og nedsættelse af egen lægepraksis udgør.
Dette helt rimelige faktum kan rokke ved nogle menneskers forestilling om altruisten, der som Doktor Hansen i Matador altid står klar. Men det er spændende og vedkommende stof for os alle. Vi har en fælles opgave og interesse i at indrette et samfund, hvor læger har lyst til at blive hængende indtil en forhåbentligt sen pensionsalder.
Stress spiller også ind på kvaliteten af sundhedsarbejdet: Studier fra England viser, at stressede læger udskriver mere bredspektret antibiotika end læger, der trives i deres arbejde, fremgår det i podcasten. I det såkaldte WELLCARE-projekt vil Anne Sophie Oxholm undersøge, hvordan danske lægers trivsel påvirker de behandlinger, som de tilbyder deres patienter.
For mennesker, der selv arbejder i almen praksis, vil afsnittet næppe være pakket med revolutionerende indsigter. Men det er interessant også at høre om Anne Sophie Oxholms feltarbejde i det britiske sundhedsvæsen. Her lønner man resultat-orienteret frem for ydelsesbaseret som i DK. Det giver faktisk ikke en afgørende forandring, fortæller hun, men i et Danmark, hvor praksis-debatten i perioder handler meget om striden mellem regioner og læger omkring det økonomiske loft for deres arbejde, er det stimulerende at blive mindet om, at der faktisk findes alternative måder at indrette udvekslingen mellem myndighed og selvstændigt erhvervsdrivende læger på. Jeg ville gerne have hørt mere om denne del. Her har det korte format naturligvis sine begrænsninger.
Det er en podcast, der ikke skiller sig ud fra en milliard andre med sin generiske jingle-musik og sikre snit. Nynne Bjerre Christensen er en hyppig brugt journalist og tovholder blandt den debatterende klasse i sundhedsvæsenet. Også i ´Månedens Forsker´ interviewer hun med sin velkendte professionalisme, mange vil huske fra hendes tid som vært på DR’s nyhedsformat Deadline. Hun er blevet ganske velbevandret i sundhedsstoffet, efter hun også flere gange har styret debatten hos Medicinske Tidsskrifter og på Lægedage i Bella Centret.
Forsker-podcasten kommer godt omkring. Tidligere afsnit handler om alt fra skilsmisse og kunstig intelligens til den højspændte konflikt i Afrikas Sahel-region. Lyttere med interesse for almen praksis og et sammenhængende sundhedsvæsen kan oplagt stige på her.