Fem timers sober podcast kaster ikke nyt lys over kvinders seksualitet

 
 
 
 
 

PODCAST: Hvorfor oplever hver tredje danske kvinde sit sexliv som dårligt eller ikke-eksisterende? Hvorfor har kvinder mindre og dårligere sex end mænd?  Sober og fagligt velfunderet dansk pocast-serie forsøger at finde svarene.

Sex er sundt, sex og sundhed er tæt forbundet, siger WHO, for et velfungerende sexliv kan føre til en højere grad af glæde og livskvalitet, der kan hjælpe os til at overkomme utilfredshed, ensomhed, stress, sygdom og kriser. Mens et mangelfuldt eller dårligt sexliv kan være kilde til stor frustration og øget sygelighed ifølge professor i sexologi Christian Graugaard, der står bag den store danske sex-rapport, Sexus, som danner udgangspunkt for en i alt fem timer lang podcast serie Er der liv på Venus om danskernes seksuelle vaner og lyster.

De fem programmer, der alle har et særligt fokus på Sexus-rapportens konstateringer af, at danske kvinder meget oftere end mænd er uden seksuelle lyster, består hver især af to interviews med danske eksperter. Blandt andre læge og professor Christian Graugaard, overlæge i gynækologi Anette Tønnes Pedersen, sexolog Sara Skaarup og professor i sexologi Annamaria Giraldi. Sammen med seriens kompetente og nysgerrige vært, journalist og forfatter Anne Sofie Allarp, forsøger disse og andre eksperter at forstå forskellen på kønnenes seksuelle libido. Og hver især diskuterer de alt fra kvinders anatomi, betydningen af hormoner for lyst, forskellige videnskabelige antagelser omkring kvinders seksualitet, kvinders biologiske og seksuelle kulturarv, abers seksuelle adfærd, lesbiske kvinders mange flere orgasmer og sædelighedsfejden til kvinders sexfantasier om overgreb.

Især Christian Graugaard og Annamaria Giraldi peger begge på, at årsagerne til den udtalte kønsforskel må findes i et komplekst bio-psyko-socialt samspil, eftersom at seksualitet handler om relationer og libido, og at seksualitet ikke eksisterer i sit eget tomrum:

”Sexus-rapporten gennemborer myten om, at vi er lykkelige og frisindede. Rapporten viser et klart misforhold mellem den interesse, som folk har for sex, den status som de tillægger sex i deres liv, og så på den anden side hvordan det er i praksis. Kvinder får færre orgasmer, tager mindre initiativ og synes generelt at have mindre ud af sex end mænd. 4 ud 10 er ikke tilfredse, en ud af 10 kvinder har været udsat for seksuelle overgreb, og en ud af fem af kvinderne er ikke tilfredse med deres udseende, og en tredjedel mænd vil gerne have sex hver dag og kun hver tiende kvinde,” siger Graugaard.

Anne Sofie Allarp’s præmis for programmerne er en personlig undren over, at kvinder og mænd ikke er mere ens i lyset af de seneste årtiers ligestilling i samfundet. Men ingen af seriens gæster køber præmissen. Heller ikke Annamaria Giraldi, som kalder kvinders seksuelle lyster mere plastiske:

”Sexualitet udspiller sig i sociale og relationelle sammenhænge, men lyst er drevet af hormoner, motivation og ønsker, og hvad man må og ikke må. Mænd har måske mere drive på grund af testosteron, og motivationen betyder måske mere for kvinder. Kvinders seksualitet er mere plastisk. Kvinder svinger mere end mænd i forhold til situationen, og lysten påvirkes mere af andre ting. Vores leden efter den eneste knap lykkes nok ikke, for kvinderne er mere komplekse end mænd,” mener Giraldi, der også peger på et forsøg, som viser, at kvinder siger noget andet om, hvad der tænder deres lyst, end hvad objektive målinger af sekreter i deres skede viser. Herudover gør hun også opmærksom på et andet forsøg, som viser, at når kvinder får lov at være den udfarende, så kan de godt lide det trods, at den kulturelle norm tilsiger, at dette er mændenes rolle.

Også Pia Fris Laneth, forfatter og politolog, afviser kategorisk præmissen og er i øvrigt heller ikke imponeret over podcastens udgangspunkt, den 750 sider store Sexus-undersøgelse, som er lavet på baggrund af et spørgeskema med mere end 600 spørgsmål om krop, køn, seksualitet og sundhed, som 62.675 danskere i alderen fra 15 til 89 år har besvaret.

”Mænd og kvinder beskrives i rapporten som grupper, og det er for mig møg-uinteressant. Mænd er for eksempel som gruppe højere end kvinder. Men det gør ikke Lars Løkke Rasmussen højere end Helle Thorning Smith. Undersøgelsen har heller ingen interesse for, hvad amning, graviditet, menses og en større del af husarbejdet gør for forskellen på kvinder og mænds lyst. Hele kvindens biologi er tænkt ude af den undersøgelse, og det finder jeg dybt mærkeligt. Det er kun halvanden generation siden, at vi kunne begynde at adskille seksualitet og angsten for graviditet, som gjorde, at kvinder lærte, at de var en vandrepokal eller et forsuttet bolsje, hvis de ikke holdt sig tilbage,” siger Laneth, som mener, at man derfor bør være meget forsigtig med at udtale sig om forholdet mellem biologi og kultur, når det handler om kvinders lyst og praktiserede seksualitet.

De fem podcasts lever på mange måder op til det, som har gjort podcast så populære de seneste år, nemlig at gå tilstræbt kvalificeret i dybden med et udvalgt emne. "Er der liv på Venus" og dens vært og gæster forholder sig alle imponerende seriøst til opgaven om at bidrage med deres faglige indsigter i kvinders seksualitet Men som lytter er man egentligt ikke så skrækkeligt meget klogere på den feminine mystik efter fem timers lytning. Bevares jo, man har hørt en masse synspunkter og tolkninger fra begavede og velmenende eksperter. Men en tilførelse af egentlig forståelse og viden skorter det på, for som også professor, Graugaard indrømmer i udsendelse fem, så ved man faktisk endnu ikke ret meget om kvindelig lyst og seksualitet - trods Sexus’s mange spørgsmål og svar:

”Vores undersøgelse er et kvantitativt tværsnitsstudie, som viser nogle sammenhænge, men som studiet er designet, er det derfor ude af stand til at vise årsager. Vi mangler fortsat fundamental viden om de levede liv. Der er utroligt meget, som vi endnu ikke ved om kvindens orgasmefunktion, vi ved meget om det overfladiske, men ikke meget om dybden. Kvindens seksualitet er stadig et mørkt kontinent. Ingen seksualitet udfolder sig i et vakuum, den er relationel og svær at undersøge i en spørgeskema-undersøgelse, så vi mangler en kvalitativ overbygning, for at kunne forstå deres manglende lyst.”

Så hvorfor kvinder angiveligt får færre orgasmer, har mindre lyst, tager mindre initiativ og generelt synes at have mindre ud af sex end mænd samtidigt med, at masser af kvinder selv ifølge programmerne oplyser, at de fantaserer om fremmede mænd, voldtægter, incest og sågar nogle gange dyresex, når de dagdrømmer, masturberer eller har sex, er fortsat et mysterium, så på den måde rejser serien ligeså mange spørgsmål, som den giver svar. Det vil for nogen kunne være rimeligt frustrerende, når man har brugt fem timer af sit liv på den – uanset hvor ellers udmærkede og fagligt seriøse udsendelserne alle sammen er.

Podcasten Er der liv på Venus kan høres her: 

https://www.dr.dk/radio/p1/er-der-liv-pa-venus/er-der-liv-pa-venus-1-5-de-alt-for-toerre-ta

  • Oprettet den .