Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

DESIGN: Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

Her skifter lyset i takt med dagslyset udenfor, og patienter, pårørende og personale vil fremover blive mødt af musik særligt komponeret og indspillet til stedet.

​Farver, lysdesign og musik skal nemlig gøre det rarere at være patient og pårørende på Rigshospitalet.

Det er kunstneren Maria Dubin, komponisten Frederik Magle og lysdesigner Kim Borch, der sammen har skabt kunstværket ’Den hemmelige Have’, og værket bliver indviet i dag, 12. april.

"Mine kunstnerkollegaer og jeg har opholdt os meget på hospitalet i forbindelse med tilblivelsen af værket. Her har vi talt med og lyttet til patienter, pårørende, læger og sygeplejersker for kunne skabe et gennemført værk, hvor der er kælet for alle detaljerne. Vores ønske er, at det afspejler sig i det færdige værk, så man finder ro og adspredelse, så snart man træder ind i stråleterapien," siger Maria Dubin til Rigshospitalets hjemmeside.

Værket skal omkranse de mere end 250 kræftpatienter, der dagligt går til behandling i stråleterapien med ro, tryghed og skønhed.

"På Rigshospitalet arbejder vi hele tiden med, hvordan de klassiske hvide hospitalsrammer kan blive endnu mere åbne og imødekommende for patienter og pårørende. ’Den hemmelige Have’ er et blandt mange små åndehuller på hospitalet," siger Mette Rosendal Darmer, centerchefsygeplejerske i Center for Kræft og Organsygdomme på Rigshospitalet.

I bunden af trappen er et lille venteområde, hvor to lænestole fra 1953 er blevet istandsat og ombetrukket, så det passer ind i værkets æstetik. Herfra kan patienter og pårørende sidder og nyde musik, der er specialkomponeret, indspillet og integreret med rummet og resten af værket.