Skip to main content

Teaterstykket TRIP er syret i ordets bedste forstand

 
 
 
 
 

TEATER: Forvent det uventede, når Blaagaards Teater leger med den psykedeliske oplevelse i teaterstykket TRIP. Det får fem stjerner for at være virkelig, virkelig weird.

Der sidder tre personer om et spisebord i en lejlighed på Nørrebro. Det lyder jo normalt nok, bortset fra at alt i lejligheden er lavet af filt, og at de tre personer er Anna-Lotte, Ørn og Trold.

Ørn, trioens mest seriøse medlem, der ofte går på arbejde, erklærer højlydt sit mishag med det der dumme 'Blaagaards Teater', der vil lave et stykke om det psykedeliske trip. Det er nogenlunde det dummeste, han nogensinde har hørt, og hvorfor dog bruge sin taletid på noget så åndssvagt, når verden brænder!

De andre er enige, det er en både åndssvag og helt umulig opgave, for det psykedeliske trip er uforklarligt og må opleves, og den eneste måde, man ville kunne gøre det ordentligt, ville være, hvis publikum indtog psykedeliske stoffer, og skuespillerne passede på – eller tripsittede, som det også hedder – imens.

Det er her, man som publikum ler lidt nervøst, mens man overvejer, hvad man bestilte i baren inden forestillingen.

Fra et medicinsk perspektiv er det interessant at observere, hvordan Blaagaards Teater i København med TRIP er del af en bevægelse, der ønsker at få de psykedeliske stoffer ind i mainstreamsamtalen og op af den dybfryser, hvor stofferne havnede, da Richard Nixon i 1971 indledte sin ”war on drugs”. 

Og det er velkomment, for de senere års forskning har vist os, at psykedeliske stoffer kan spille en positiv rolle behandlingen af traumer og psykiske sygdomme. Forskningens effekter viser så lovende resultater inden for blandt andet behandling af svær depression, PTSD, angst og anoreksi, at det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) i øjeblikket debatterer hvilke retningslinjer og krav, der bør stilles til behandlinger med psykedeliske stoffer.

Går man i teateret og ser TRIP for at blive klogere på, hvad psykedeliske stoffer er, og hvordan stofferne kemisk og mentalt påvirker hjernen, skuffer teaterstykket dog. Konkret information, fakta og oplysning er fuldstændig fraværende.

Teaterstykkets greb – og styrke – er i stedet at lege med den virkelighedsopfattelse, som de psykedeliske stoffer er kendte for at påvirke. Lag for lag tramper, synger, skyder, river, flår, hamrer og saver den bamsede trio i publikums forventninger, i tiden, i rummet, og resultatet er et teaterstykke, der er overrumplende, skræmmende, i få passager kedsommeligt og adskillige gange så hylende morsomt, at publikum i den fyldte sal lo højt.

Teaterstykket TRIP er med andre ord syret i ordets bedste forstand.

Stykket er mærkværdigt, mystisk og kryptisk, og vi er ude i noget, der mere ligner performancekunst end almindeligt teaterstykke, men resultatet er friskt og fornyende, og indimellem alt det vilde og larmende formår det endda at have små lommer, hvor stykket bliver både eftertænksomt og rørende.

TRIP, Blaagaard Teater i Københavns, billetter fra 45-220 kroner, stykket spiller frem til 14. oktober 2023.