Populær hospitals-serie slutter med en sidste sæson fuld af overraskelser

STREAMING: Sundhedsorganisationen WHO har rost dramaserien ´New Amsterdam´ om hospitalsdirektøren Max Goodwins kamp mod bureaukrati, nedskæringer og patienters umyndiggørelse og ulige adgang til sundhedsydelser. Nu er serien tilbage med en ny – men desværre for seriens mange fans også uigenkaldeligt sidste sæson.

Da lægen Max Goodwin i første sæson af serien ´New Amsterdam´ for fem år siden tiltrådte som den nye medicinske direktør på USA's ældste offentlige hospital ´New Amsterdam´ gik det ikke stille af. På hans første arbejdsdag fyrede han hele den kardiologiske afdeling, som han mente udførte for dårlige og for dyre operationer.

Siden er det gået slag i slag med Max Goodwins forsøg på at reformere hospitalets økonomi, faktureringsmetoder og arbejdsgange for på den måde at skabe et sundere arbejdsmiljø for hospitalets ansatte og en bedre kvalitet i patientbehandlingerne.

Undervejs i serien, som indtil nu er udkommet med en ny sæson hvert år, har livet på ´New Amsterdam´ været fuldt af dramaer, som det hører sig til i hospitalsserier. Både for Max Goodwin, hans personale og hospitalets mange patienter.

Idealistiske, sympatiske og karismatiske Goodwin, spilet overbevisende af Ryan Eggold, får cancer, er ved at dø af behandlingerne, mister sin kone i en ulykke, bliver enlig far og får et nyt, men noget stormomsust kærlighedsforhold til en kollega, den dygtige onkolog Helen Sharper (Freema Agyeman). Alt imens at han kæmper dag og nat mod gamle vaner, sin hovedrystende bestyrelse og blodsugende forsikringsselskaber for at vende hospitalsskuden, så det er patienterne, der kommer i centrum for aktiviteterne, og ikke alle mulige andre hensyn.

Men også Goodwins ansatte, som han altid spørger: Hvordan kan jeg hjælpe?, har deres at slås med både fagligt og privat. Serien følger især en lille gruppe ansatte, som er Goodwins nærmeste venner. Heriblandt den godhjertede hjertekirurg Floyd Reynolds (Jocko Sims), der gennem hele serien har ledt efter en partner samtidig med, at han også har sit at se til med forældres sygdom. Leder af akutafdelingen, Lauren Bloom (Janet Montgomery) har selv været stof- og medicinmisbruger, og hendes søster er fortsat narkoman, og hendes mor har altid været afhængig af både medicin, stoffer og alkohol. Hospitalets homoseksuelle psykiater, Iggy Frome (Tyler Labine), har også sine dæmoner at slås med i form af blandt andet en problematisk opvækst, ringe selvværd og frelserkomplekser. 

Værst er det hele selvfølgelig for de mange patienter på hospitalet, som har pligt til også at tage sig af fattige patienter. Dette giver en stor diversitet blandt patienterne, hvis sociale og økonomiske udfordringer ofte kommer til at stille spørgsmål ved, hvordan kultur kan påvirke behandling.

Stort set alle seriens patienter er bærere af historiske, kulturelle, økonomiske, sociale eller politiske problemstillinger, som på den ene eller anden måde kommer til at spille ind på diagnosticering og behandlinger, og som Goodwin og hans folk derfor må forholde sig til, når de ønsker patienterne i centrum.

Hele serien handler basalt set om patienters ret til at blive inddraget og behov for at blive set og hørte, men også om, at det kan være svært, men at det nytter at træde i karakter og gøre oprør mod økonomi, bureaukrati, politik, kultur, der spænder ben for patienten i centrum.  Og på den måde forener ´New Amsterdam´ feelgood med skarp samfundskritik ud fra devisen, at meget er skidt, men meget bør og kan også blive bedre, hvis man blot har hjerte og forstandig faglighed på rette sted – og i øvrigt vil det.

Og det er ikke småting, som serien har fået tematiseret i form af de røde tråde, der løber gennem hver især af de i alt 94 episoder gennem årene. Strækkende sig fra krigen i Ukraine, COVID-19 pandemien, diskrimination af handicappede og døve, over racisme, bolighajers udnyttelse af lejere, afskaffelsen af fri abort i visse amerikanske stater til vaccinationsmodstand, hospitalers bæredygtighed og miljøforurening. Massive problemer som serien får sat spot på og diskuteret pro et contra ved at vise, hvad de betyder for patienternes behandlinger især indenfor hospitalet men også udenfor.

New Amsterdam er baseret på bestseller erindringerne, Tolv Patienter: liv og død på Bellevue Hospital, af tidligere hospitalsdirektør fra New York Citys Bellevue Hospital Eric Manheimer, der er producerer på serien, udviser også et klart blik for betydningen af eksempelvist overmedicinering af børn, sårbare gravide, forsømte, syge fængselsfanger og fejldiagnosticering på grund af mangel på tid.

New Amsterdams fokusering i hver episode på problemer, hvoraf nogle kan løses i sundhedsvæsnet og andre ikke, men som alligevel altid har betydning for hospitalernes kvalitet i ydelserne, har også påkaldt sig WHO’s opmærksomhed. Blandt andet har WHO’s leder af afdelingen for Kunst og Sundhed, Christopher Bailey, skrevet et brev til holdet bag New Amsterdam, hvori han blandt andet roser dem for at have beskæftiget sig med samfundsmæssige emner og problemstillinger som sjældent når frem til TV-programmer om hospitaler og medicin:

”Heriblandt også om de miljøskader som hospitaler forårsager, og hvordan hospitaler kan gøres mere miljømæssigt bærbare, ernæring og den økonomiske adgang til sundhedsydelser, skriver Bailey, der også roser programmernes individualiserede tilgang til patienters behov, behandling af Covid-pandemien og Max Goodwin’s lejlighedsvise sociale og sundhedspolitiske aktiviteter i samfundet udenfor hospitalet for på den måde at øge borgernes sundhed og dermed mindske deres behov for hospitalets ydelser.

Med til historie om holdet bag New Amsterdam hører også, at holdet som det eneste medicinske program tog aktivt del i at forsøge at være med til at afbøde pandemiens konsekvenser ved under pandemiens start at fremskaffe mundbind, handsker, kitler og andre former for professionelt beskyttelsesudstyr til staten New Yorks sundhedsmyndigheder, som var løbet tørre for medicinsk udstyr til sine personaler.

Men når femte sæson af New Amsterdam, som havde premiere 17.januar, trods sine mange fans verden over, alligevel ifølge den amerikanske TV-station NBC angiveligt er den uigenkaldeligt sidste, så skyldes det, at serien nu bliver set af for få amerikanere.

Men indtil at andre tv- stationer måske/ måske ikke tager over, er der altså stadig mulighed for at følge Max Goodwin og hans musketerers forsøg på at rette op på hospitalets og verdens uorden i en sæson, som er fuld af overraskelser og nye muligheder samtidig med, at meget fortidigt udredes og sættes på plads.

God fornøjelse, det vil være synd og skam at røbe andet end, at den er rigtig god og dens samfundskritik mere aktuel end nogensinde!

Femte og sidste sæson af New Amsterdam kan ses på Viaplay, mens seriens første to sæsoner også kan streames på Netflix.