
Komedie-drama underholder med cancer, traumer og alternative behandlinger
STREAMING: Tre tyrkiske veninder – en kræftkirurg, en advokat og kræftpatient – rejser i en ny serie på Netflix sammen til lille tyrkisk by ved havet, hvor de forsøger at finde ud af om, de kan redde sig selv og hinanden fra kræft, invaliderende tremor, traumer og forkerte valg. Serien er et forunderligt mix, men både underholdende og bevægende.
Den nye tyrkiske Netflix TV-serie ´Another Self´begynder i Istanbul, da lægen Ada modtager en pris for sit arbejde inden for brystkræftkirurgi, mens hendes veninde Sevgi gennemgår kemoterapi netop for brystkræft. Da Ada finder ud, at Sevgis kræft har spredt sig til leveren, og kemoen ikke længere hjælper, tilbyder hun sin veninde eksperimentel behandling.
Men Sevgi takker nej, hun vil i stedet sammen med deres anden veninde Leyla til den smukke badeby Ayvalik for at møde en mystisk, alternativ behandler ved navn Doktor Zaman, som hun har hørt om fra en anden cancerpatient. Ada protesterer, men vælger i sidste ende at tage med, da Sevgi mener, han er hendes eneste chance for at overleve.
De tre veninder er alle i begyndelsen af 40’erne og har været bedstevenner, siden de begyndte at studere. Men er ikke kun Sevgi, som er i krise. De har alle problemer, for intet er blevet sådan, som de engang håbede. Adas mand har været hende utro, og hun har igennem længere tid i hemmelighed rystet slemt på den ene hånd og har således skadet en patient. Leylas mand har lavet økonomisk kriminalitet og er efterlyst af politiet.
Men hvad veninderne ikke ved er, at rejsen kommer til at forandre deres liv for altid. I kraft af deres respektive møder med doktor Zaman kommer de hver især tættere på deres forfædre, forældre, familiehistorier og versioner af sig selv, som de ikke kendte.
Den dialog- og relationsbårne serie, som er i otte dele, er umiddelbart et forunderligt miks af soap, thriller og Sex in the city møder veluddannede, vestligt orienterede tyrkiske yngre kvinder. Men den er væsentligt mere kompleks end som så.
Doktor Zaman siger selv, at han ikke foregiver, at han kan helbrede kræft, men nogle af hans patienter håber/ tror, at han alligevel godt kan. En kendt konflikt fra den alternative medicinske verden, som her rulles ud for fuld skrue på godt og ondt.
Doktor Zamans intention er angiveligt at helbrede sjælen og lindre smerten ved at opløse traumaer, der kan have fundet sted flere generationer tilbage, men som alligevel fortsat kan leve i os og gør os syge. For først når vi får fred med vores forfædres traumer og deres for os ubevidste og skjulte konsekvenser og dynamikker, kan vi forandre os og skabe det andet selv, som vi har brug for, hvis vi skal blive i stand til at lave de livsforandringer, som kan gøre os lykkelige, lyder Zamans filosofi. Den ser vi fuldt udfoldet i seriens mange terapeutiske seancer. Seancer som er så underholdende, spektakulære og drivende for seriens fremdrift, at man tænker, at det er virkelig godt opfundet af manusskriftforfatteren.
Men nej endnu engang overgår virkeligheden fantasien. Terapi-seancerne, under hvilke klienterne – styret af en konstellator – kommunikerer med deres forfædre gennem andre klienter, findes og er skam ved at få tilhængere i Danmark, hvor filosofien, der er opfundet af en nylig afdød tysk katolsk præst, Bert Hellinger, kaldes for et terapeutisk værktøj, der blandt andet betegnes som konstellations terapi eller familiekonstellationer. Terapiformen bruges både i forhold til psykiske problemstillinger og fysisk sygdom.
Hvad, der sker i forhold til de tre veninders lidelser og sygdom, og hvad der ikke sker for de tre kvinder, skal ikke røbes her, for det vil være synd ikke kun for plottet, men også for seriens udvikling i karakterer og relationer, der selv om, det hele måske kan lyde både bizart og banalt, konstant kører på livets helt store klinge:
Hvordan bliver man bedre til at navigere sig selv og sine personlige relationer? Hvordan håndterer man bedst alvorlig sygdom, tab og død? Hvordan bryder man gentagelsesmønstre af vold og svigt? Har holistisk praksis, kærlighed, venskaber og familiedynamikker noget at tilføje den lægevidenskabelige verden, er blandt de spørgsmål, som serien stiller og forsøger at diskutere med sig selv, sine hovedpersoner og med os.
´Another Self´ kan dog sagtens ses med udbytte, selv om man måtte vælge at opfatte dens terapeutiske budskaber som rent hokus pokus, for det er en overraskende positiv drama-serie med sit fokus på venlighed, åbenhed, ærlighed og forståelse. Og venskabet mellem de tre kvinder er i sig selv både underholdende, kulørt og bevægende. Og tilføjelsen af et par underplots i form af troværdige og rørende kærlighedshistorier gør bestemt heller ikke ´Another Self´ ringere som en feel-good TV-oplevelse trods sine eksistentielle og nogle gange livstruende temaer produceret til det internationale TV-marked.
Og tror man undervejs, at man endelig har luret, hvor serien bevæger sig hen, er sandsynligheden for, at man tager fejl stor, for ´Another Self´ er – konstellations terapien og dennes hængen sig op på lunser fra den moderne epigenetik til trods – fuld af overraskelser.
Another Self kan streames på Netflix