Nuanceret dokumentar om en mand, som altid er parat til at gå ind i løvens hule

 
 
 
 
 

STREAMING: Anthony Fauci, der er USA’s nok mest kendte corona-ekspert, er hovedperson i en ny og mere end almindeligt velproduceret kvalitetsdokumentar, som både er et personligt portræt og en indramning af en videnskabsmands arbejde i det offentlige sundhedsvæsen. 

Immunolog og infektionsmediciner Anthony Fauci er direktør for USA’s National Institute of Allergy and infectious Diseases (NIAID), lærte at have det lange forskerlys på, da han i 80’erne, 90’erne og starten af det 21. århundrede forsø, dergte at finde og senere distribuere effektive mediciner mod HIV og AIDS. Men han lærte også, at videnskabelig tålmodighed kan have en for høj pris for de sygdomsramte, hvis erfaringer forskere og læger derfor skal udnytte for at komme hurtigst og bedst muligt frem til målet, fortæller han selv, kolleger og overlevende AIDS-aktivister i National Geographics nye kvalitetsdokumentar "Fauci", som både er et personligt portræt og en indramning af en videnskabsmands arbejde med to pandemier ved henholdsvis karrierestart og karriereafslutning i det offentlige sundhedsvæsen. 

Anthony Fauci har været personlig rådgiver for USA’s seneste syv præsidenter i forhold til såvel nationale som internationale pandemier, epidemier og truende infektionssygdomme som for eksempel AIDS, SARS, ebola og nu coronavirus. Med én af præsidenterne, nemlig Donald Trump, gik samarbejdet dog åbenlyst dårligt, og siden har den nu 81-årige forsker og hans familie måttet leve med dødstrusler, livvagter og politibeskyttelse fra det ekstreme højre, som dagligt beskylder ham for at dræbe sine landsmænd og derfor kræver hans, hustruens eller de tre døtres hoved på et fad.

”Det er et helt nyt liv her. De satans dark web-folk er virkelig ved at blive farlige”, mumler han til sig selv i filmens indledende scener, hvor han er i gang med sætte sig ind i nogle nye sikkerhedsregler på sin computer. 

At familien bliver truet er nyt og belastende for Anthony Fauci. At han selv bliver det er mindre chokerende, for han har prøvet det før, nemlig under HIV- og AIDS epidemien, hvor det ekstreme venstre i USA dengang gennem flere år anså ham for at være en morder, der var personligt ansvarlig for mange især homoseksuelle mænds unødvendige død. De mente, at han var for langsom og for afvisende overfor alternative og mere eksperimenterende behandlingsmetoder. Men i stedet for som andre at afvise de aggressive aktivister opsøgte han dem, gik i dialog og begyndte et patient-lægesamarbejde, som var uhørt på det tidspunkt, men som siden er blevet almindeligt.

Og én af denne films helt store styrker er således netop de mange paralleller mellem AIDS og corona, for ikke alene er det utroligt vedkommende og relevant i dag at genopleve de mange, sundhedspolitiske, samfundsmæssige og forskningsmæssige konflikter fra de første godt 20 år af AIDS-epidemien. Hertil kommer, at det store historiske filmiske materiale også giver programmets tilrettelæggere, de flere gange prisbelønnede dokumentarister John Hoffman og Janet Tobias, mulighed for at give seerne et indblik i, hvordan Fauci dengang fungerede som læge, forsker, faglig rådgiver og menneske, og hvordan han i dag er stillet over for nogle af de samme problemer, bare i endnu større målestok. Uden arkivmaterialerne ville det være blevet udokumenteret snik-snak, nu er der syn for sagen, og man overværer en dybt dedikeret forsker, administrator, samarbejdsformidler og kommunikator blive født.

Og hvad der er virkelig interessant er, at manden ikke synes at have ændret sig en tøddel og heller ikke gør det i forhold til, om han taler med præsidenter, journalister eller aktivister. Høfligt, venligt og imødekommende lytter han til alle samtidigt med, at han fremfører sine meninger direkte, kontant, uden omsvøb og altid med begge ben solidt plantet i, hvad han vurderer, at forskningen fastslår. Ikke mere end det, men heller ikke mindre - uanset hvor stærk en modstander, han står overfor, og hvor vinden kommer fra. Hvad man ser, er tilsyneladende også hvad man får, når det handler om Fauci, og det er utroligt befriende at møde troværdighed under en så politiseret pandemi, som vi oplever i disse år.

Og ligesom troværdighed fremstår som at være alfa og omega for Fauci selv, så forsøger programmets tilrettelæggere også at leve op hertil. I lyset af, hvor populær Fauci var i epidemiens start, kunne det have været oplagt for John Hoffman og Janet Tobias at lave et lyserødt, uimodsagt helteportræt af Fauci. Men de vil mere end dette. Faucis kritikere får masser af taletid, han svarer dem i programmet, og hans åbenlyse supportere får ikke for megen tid. Fauci står mestendels selv på mål for successer og fiaskoer, og indtil videre er covid-19 pandemien ifølge programmet en blanding.

Successen i hans indsats under den nuværende pandemi ligger indtil videre således primært i hans arbejdsplads´ mangeårige arbejde med mRNA-vaccine-teknologien, som har gjort den mirakuløst hurtige udvikling og testning af de eksisterende mRNA-vacciner fra firmaerne BioNTech/Pfizer og Moderna mulig. Fiaskoen er i de mange tusinder af unødvendigt døde, hans ringe indflydelse på præsident Trump og ikke mindst i en splittet og polariseret befolkning, hvor mindst en tredjedel raser mod masker, vaccinationer, afstandsregler og nedlukninger.

Hvor vidt, at Fauci selv synes, at hans rolle som covid-ikon og den, der turde tale Trump imod under pandemiens første år, skal rubriceres som en personlig succes, en fallit eller en påkrævet krigsomkostning for en offentlig ansat ekspert, som har været involveret indirekte og direkte i flere end 50 pandemier og epidemier er ikke entydigt klart. Men skildres mestendels som et dilemma, som både han og familien forsøger at leve med i en forståelse og erkendelse af, at sådan kan det nogle gange være, når man, som han frivilligt har valgt et arbejdsliv i folkets tjeneste. Og når man som han – og med succes – har prøvet det hele en gang tidligere. Og iøvrigt har det med at gå direkte ind i løvernes hule uanset om modstanderne er aggressive AIDS-aktivister, rasende præsidenter eller truende covid-19-benægtere.

At der i programmet optræder kendte personer som for eksempel tidligere præsident George W. Bush, Bill Gates, Bono og berømte AIDS-aktivister samt ukendte mennesker i form af primært  hans familie, venner, kolleger og tidligere patienter er ikke overraskende. Men okay underholdende, da ingen af dem får lov at tale ret længe, og de i øvrigt ved, hvad de taler om.

Mere overraskende for de fleste er måske, at Anthony Fauci ikke bare er en mere eller mindre charmerende, outspoken embedsmand, som trives i mediernes centrum, men faktisk viser sig at være en eminent og ekstremt flittig læge og forsker med en lang række store videnskabelige gennembrud bag sig. En mand der sammen med sin familie har betalt store personlige ofre for, at han et helt langt liv har kunnet gøre sit bedste for samfundet. Og på den måde bliver filmen Fauci ikke blot et personportræt af en aktuel læge, forsker, direktør og lejlighedsvis mediedarling, men også et portræt af et job i en offentlig sektor i hvilken, at man som Anthony Fauci stiller op og giver alt, som man har i sig og lidt til, når samfundet har behov.

Og det er flot gjort af de to tilrettelæggere, at de er lykkedes med at fortælle den store historie om betydning af et fagligt og menneskeligt velfungerende offentligt sundhedsvæsen gennem en larger than life person som Anthony Fauci, der således ender med alligevel ikke at være programmets ubetingede vigtigste hovedperson. Programmets rigtige stjerne er lægevidenskab, og på den måde synes Fauci endnu engang at underkastes sin ungdoms beslutning om at tjene videnskabens og samfundets bedste fremfor sig selv i form af blandt andet millioner i den private sektor. 

At han så fremstår som en ubestikkelig, hæderlig og dygtig læge, er han formentligt ikke ked af. Og det skal vi andre måske heller ikke være i en tid, hvor der kan synes langt mellem pandemiens forbilleder i samfundets allerøverste lag. At manden så ovenikøbet har humor og masser af selvironi, gør kun filmen endnu mere seværdig. De fleste public service TV-stationer ville have kunnet være stolte af at stå bag eller udsende dette program.

National Geographics dokumentar "Fauci" kan ses på Disney Plus.

Redaktion

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen, redaktionel udviklingsleder
  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Frederik Jølving, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen, almen praksis, allround

  Tilknyttede journalister

  Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur, neurologi
  Gorm Palmgren - onkologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
  Ebbe Fischer - allround
  Natacha Houlind Petersen - allround
  Nana Fischer - allround
  Hanna Sigga Madslund, allround
  Stephanie Hollender, allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  malene@medicinsketidsskrifter.dk

  Salgskonsulent
  Helle Garrett
  hg@medicinsketidsskrifter.dk

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  annika@medicinskatidskrifter.se

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  majbritt@medicinsketidsskrifter.dk

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  anette@medicinsketidsskrifter.dk

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  christina@medicinsketidsskrifter.dk

  Research
  Birgitte Gether

Om os

Redaktionen

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen, redaktionel udviklingsleder
  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Frederik Jølving, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen, almen praksis, allround

  Tilknyttede journalister

  Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur, neurologi
  Gorm Palmgren - onkologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
  Ebbe Fischer - allround
  Natacha Houlind Petersen - allround
  Nana Fischer - allround
  Hanna Sigga Madslund, allround
  Stephanie Hollender, allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  malene@medicinsketidsskrifter.dk

  Salgskonsulent
  Helle Garrett
  hg@medicinsketidsskrifter.dk

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  annika@medicinskatidskrifter.se

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  majbritt@medicinsketidsskrifter.dk

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  anette@medicinsketidsskrifter.dk

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  christina@medicinsketidsskrifter.dk

  Research
  Birgitte Gether

Om os