Anerkendte kunstnere bag teaterstykke om udbrændthed blandt hjemmesygeplejersker

TEATER: Hvad sker der med et samfund, når systemet spænder ben for dem, der ønsker at drage omsorg for andre? Et nyt teaterstykke, "Hr. X", komme rind på de menneskelige omkostninger ved et forjaget sundhedsvæsen.

Arbejdet med at pleje andre kan føre til omsorgstræthed, som igen kan resultere i stress, udbrændthed eller depression. Kunsten er at skabe balance mellem mellem, hvad man giver, og hvad man får, mellem opfattelsen af arbejdet som et kald og et lønarbejde.

Men at balancen kan være et svært kunststykke for den enkelte sundhedsmedarbejder, tager teatergruppen Out of Balanz nu op i et nyt gæstespi "Hr. X" om en forjaget hjemmesygeplejerske, hvis vigtigste opgave synes at være at krydse sine patienter af på sin køreliste.

Om gæstespillet, der har premiere  21. maj på det eksperimentelle teater "FÅR302", beliggende i en gammel toværelses lejlighed i Nyhavn i København, skriver teateret i en pressemeddelelse: 

”Forestillingen er inspireret af samtaler med sygeplejersker og baseret på en sand historie om en sygeplejerske i hjemmeplejen. Sygeplejersken vil være anonym, men har delt sine erfaringer fra en travl hverdag fyldt med flere patienter end der er tid til at tilse, stress og udbrændthed:

“Du starter dit arbejde, når de fleste går hjem. Og du lægger rigtig meget af dig selv i arbejdet. Du føler en total følelse af engagement. Indtil du endelig befinder dig, som jeg gjorde, i en tilstand af udmattelse.”

"Hr. X" er tænkt som en tragikomisk forestilling om stress, omsorg og udmattelse, hvori Hr. X inviterer publikum med på en sort humoristisk og musikalsk rejse ind i et univers fuld af poetisk skønhed og brutal humor, komponeret, arrangeret og spillet af musikeren Bebe Risenfors.

Teksten, inklusiv en del af forestillingens sangtekster, er skrevet af forfatteren Harald Voetmann. Han debuterede i 2000, og i 2010 udgav han sin første roman "Vågen", som blev både nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Montanas Litteraturpris. Senere har han udgivet kritikerroste kortprosasamlinger, novellesamlinger og historiske romaner, som for eksempel Tycho Brahe-fortællingen ’Alt under månen’ og ’Syner og fristelser’ og i 2018 debuterede han med stor litterær succes som lyriker med, "Amduat. En iltmaskine", om sin fars ydmygende sygdomsforløb og død i hænderne på et fortravlet og stresset plejepersonale på et sjællandsk hospital.  

Teatergruppen Out of Balanz er et prisbelønnet, internationalt scenekunstensemble under ledelse af instruktør Katrina Bugaj og performer Troels Hagen Findsen, der i stykket indtager rollen som Hr. X under Bugajs instruktion.

Om stykket skriver teatergruppen videre i sin pressemeddelelse:

”Med Hr. X sætter Out of Balanz fokus på stress og omsorg. I næsten 100 år har politikere verden over, set på de nordiske lande som modelnationer. Danmark er i flere omgange blevet udnævnt til at være verdens lykkeligste land, men er grebet om lykken, ved at glide ud af vores hænder? Og hvad sker der med et samfund, når systemet spænder ben for dem, der ønsker at drage omsorg for andre?”