Tidligere hospitals- og patientsikkerheds-direktør: Jeg synger ikke længere falsk

KULTUR-TEMPERATUR: Beth Lilja måtte ikke synge med i folkeskolen, fordi hun sang falsk. Nu har hun som pensionst fundet et kursus for brummere, som har boostet hendes selvtillid omkring det at synge. Efter et langt livs tjeneste i sundhedsvæsnet nyder hun også tid til at ro og til at læse bøger.

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft? 

”Idrætten er en del af kulturlivet, og min seneste oplevelse i den sammenhæng har været en uges rokursus i Københavns Roklub. I blæst, regn og kulde, men det var ikke desto mindre rigtig godt at komme ud på vandet og ro gennem havnen og kanalerne. Jeg har tidligere roet i begyndelsen af 70’erne, men nu har jeg tiden til det og har planer om at få nogle kilometer i årerne i løbet af sommeren. Jeg håber også at nå til Malmø for at se Banksy-udstillingen inden 21.  maj - ellers må jeg en tur til Gøteborg, hvor den kører hele sommeren.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner? 

”Det er oftest de seneste bøger, jeg har læst, som jeg er mest optaget af. Det er lige nu Kim Blæsbjergs ’De bedste familier’ om Cheminova og Olav Hergels ’Jeg husker dagen som lys’, der handler om hans psykisk syge mor og hans egen lidelse. Lige nu er jeg i gang med ’Citronbjerget’ af Eva Ting – jeg var ret begejstret for hendes forrige bog. Efter jeg er gået på pension, bliver det til mange flere bøger end tidligere. Film ser jeg mest om vinteren. Jeg synes, at det er spild af den lyse tid at sidde i en biograf.”

Hvilken bog/film/musik vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for dit fag? 

”Jeg vil vælge SF-politikeren Jacob Marks ’Fartblind’ om hans stresssygemelding. Bogen gav mig en langt bedre indsigt og forståelse for, hvad det vil sige at være alvorligt stressramt. Jeg vil varmt anbefale alle at læse den – i al fald, hvis man jævnligt har kontakt med stressramte.” 

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

"Denne vinter er jeg gået til sang. I folkeskolen måtte jeg ikke synge med, fordi jeg efter sigende sang falsk. Men for nylig fandt jeg et kursus for brummere, og det har været helt fantastisk. Jeg synger åbenbart ikke længere falsk, og jeg har fået så meget selvtillid, at jeg nu sang med både juleaften og til en bisættelse for nylig. Jeg overvejer at gå videre og melde mig til et kor for brummere – det er vidunderligt at synge.” 

Om Beth Lilja

  • Sundhedsdebattør og foredragsholder hos blandt andre PatientAkademiet
  • Vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, 2016-2019
  • Direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed, 2001-2016
  • Speciallæge i gynækologi og obstetrik, overlæge på Hvidovre Hospital, 1998-2001